Đukanović pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi Dodika i Vučića u razbijanju Bosne u Hercegovine i izazivanju novog rata

0
1826
Ljubljana, vlada. Obisk predsednika crnogorske vlade Mila Djukanovica v Sloveniji. Predsednik crnogorske vlade Milo Djukanovic in predsednik Danilo Türk. Foto: Stanko Gruden/STA
Milo Đukanović na sarajevskoj Face TV pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi Dodika i Vučića u rasturanju Bosne u Hercegovine i izazivanju novog rata
vučić vaterpolisti
Ranjena velikosrpska zvijer se ponajviše zahvaljujući ležernom stavu međunarodne zajednice u protekla više od dva desetljeća od srpskih poraza u njihovim osvajačkim ratovima ponovno digla na zadnje noge. Opet kao bijesni zmajevi rigaju vatru, rasplamsavaju nove iskre nacionalne, vjerske, političke i ideološke mržnje i netrpeljivosti. I to čine ne samo doma u Srbiji, nego po njihovom oprobanom receptu iz bliže i dalje prošlosti, to rade i izvan granica Srbije. Po ustaljenom običaju najprije idu srpski popovi, za njima opet, po tradicji, ubrzo gruvaju i srpksi topovi, s njima zajedno i sve srpske ratne ubijice i lopovi.
Sve je doseglo točku usijanja najnovijim srpskim ratničkim pokličima kroz politički organizirane i preko SPC instrumentalizirane litije u Crnoj Gori i ujedno ratoborne izjave čelnika bosanskih Srba Dodika o skorom bezuvjetnom priključenju fantomske Republike Srpske Srbiji.
inbound6302308027917485154
To su u svojoj bujnoj mašti Srbi zamislili provesti u djelo dogodine. I tako je sad neuralgična politička situacija koncem veljače 2020. godine u famoznoj regiji bivše zlosretne Jugoslavije nalik onoj iz 1990. godine u predvečerje srbijanskih osvajačkih ratova.
Razlika je sad u početnim pozicijama, onome što bi u utrci formule 1 bila pool position. Srbija je uza se onda 1990. i 1991. imala tadašnje srbijanske pretorijance i njoj slijepo odane ratničke Spartance Crnogorce, a zlorabila je i neodlučnost, kolebljivost i jugoslavizacijom aka srbizacijom razmjerno zaluđene i zalutale bosanske muslimane.
dodik
Hrvati i Albanci i onda i sada znali su što treba činiti u srazu s raspomamljenom i razularenom Srbijom. Sudeći po gorkim iskustvima Bosne u ratu, a Crne Gore u miru u ogledima sa Srbijom, sad je špil karata promiješan bitno drukčije i ne ide Srbima u prilog. Crnogorci i bosanski muslimani, Bošnjaci koliko toliko su se osvijestili i dozvali pameti. Svjedoči to i odlučna, jasna i glasna izjava crnogorskoga lidera Mila Đukanovića u intervjuu datom sarajevskoj privatnoj televiziji Face TV. Srbijanski mediji prenose jasne i otvorene poltičke poruke Đukanovića izrečene na račun Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, izrečene u njegovom intervjuu za Face TV:
“Pokušaj otcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine vodio bi ratu. Pozivam međunarodnu zajednicu da reagira i spriječi nakane srpskih čelnika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Srpska strana u Bosni i Hercegovini nepoštivanjem odluka Ustavnog suda BiH-a nastoji proizvesti umjetne krize, kako bi tu državu prikazala nefunkcionalnom i time neodrživom. Pokušavaju držati tu nefunkcionalnost u državi, kako bi onda mogli reći: Evo, vidite, ovo ovako ne ide. Doveli smo državu u nefunkcionalnost i sad je došlo vrijeme za referendum! Republika Srpska je entitet u državi Bosni i Hercegovini. Svako pristajanje na cijepanje Bosne i Hercegovine vodi nas u rat. Ovo je pitanje u koje su uključeni Europa i Amerika, a ne samo Dodik i Vučić. Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za Bosnu i Hercegovinu. Ako ne reagira, situacija će eskalirati. Ne smiju zakasniti. Dodik radi ono što misli da treba biti.
dodik-i-dragana1
Mislim da on sam ovo “gura” više nego Vučić. Dodik je i protiv Crne Gore, s obzirom na njegove izjave kojima podupire prosvjede srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori i litije u političkoj organizaciji SPC-a, a koji se protive Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. Dolazim ove godine na 25 godina od obilježavanja  genocida u Srebrenici počinjenog u kolovozu 1995. godine. Pozivam srpske lidere na priznanje činjenice da se u toj muslimanskoj enklavi na istoku Bosne dogodio genocid nad Bošnjacima u ljeto 1995. godine. Mi smo u Crnoj Gori to označili kao genocid. Srbi nemaju hrabrosti i nisu spremni reći da je bio genocid. Trebaju reći da je to bila pogreška koja se nikad više neće ponoviti i trebaju zaustaviti velikosrpski projekt.”
Dragan Ilić
HOP