‘Zagrade imaju energetske certifikate, ali nemaju certifikate izdržljivosti na potres i tu kategoriju treba uvesti’

0
1804

received_220910395821581

Razgovarali smo sa našim proslavljenim arhitektom Ivanom Valekom o samom potresu u Zagrebu, te problemima u gradnji.

valek

-Centar Zagreba u svezi potresa imao je dosta problema, zgrade su stradale jer uglavnom nisu napravljene u skladu sa današnjim trendovima u arhitekturi i nisu spremne podnijeti jače potrese. Ono što je bitno, je svakako činjenica da bi vlasnici, pa i kupci takvih nekretnina trebali biti upoznati sa činjenicom kako se zgrada ponaša u takvim ekstremnim situacijama.

Treba reći da se mogu napraviti zahvati na svakoj zgradi kako bi ona izdržala jači potres. To svakako košta, ali vrijedi više od uređene fasade iza koje se skriva trulež.

Problem su svakako i iznajmljivanja takvih objekata po visokim cijenama, a stanovi nisu otporni na jači potres. Mogu reći da je Zagreb u ovom slučaju potresa imao puno sreće u nesreći.-rekao nam je arhitekt Valek.

Nije li apsurdna činjenica  kada kupujete stan prodavatelj vam mora otkriti u koji energetski razred spada zgrada ili stan, ali ne mora vam nitko reći ili  ne govori u koji stupanj otpornosti na potres spada  zgrada.

Kada bi kupac ili zakupac prostora to znao znao bi se i bolje odrediti prema nekretnini, a ne da se nekretine bezglavo kupuju, a nema se sigurnost u njihovu kvalitetu.

Čini se da dolazi to vrijeme, dom je minum sigurnosti koji obitelj čini spokojnom.

Sigurno će  poslije ovog potresa cijene nekretnina u centru biti revidirane prema kvaliteti. To se vidi i na primjeru uništene zgrade u potresu , koja u ovakvom stanju je pogubna za život.

Mnogi stanovi u centru su prazni, devastirani, istjeranim vlasnicima nisu vraćeni, na taj načinin ugrožavaju sigurnost  cijele zgrade. U situacijama kao što je potres to može biti pogubno.

HOP