Njemačka vlada je izdvojila 50 milijardi eura za mala poduzeća, samozaposlene i freelancere zbog krize

0
1942

U sklopu pomoći gospodarstvu suočenom s epidemijom korona virusa, njemačka vlada 50 je milijardi eura izdvojila za mala poduzeća, samozaposlene i freelancere. Riječ je o novcu koji će među ostalim biti presudan za preživljavanje i ponovno otvaranje njemačkih restorana i barova koji su jedan od epidemijom najugroženijih sektora, kao i svugdje u svijetu.

Riječ je nepovratnoj financijskoj pomoći na koju će imati pravo svi poduzetnici kojima je posao potpuno stao ili značajno usporio od 11. ožujka kad su u Njemačkoj počela zatvaranja nadalje.

 

Njemački ministar financija Olaf Scholz precizirao je: “Ovo je subvencija, nije riječ o pozajmici i novac se neće morati vraćati. Nadamo se da ćemo ovaj održati likvidnost i pomoći onima koji hitno trebaju pomoć države,” rekao je. Iako analitičari upozoravaju da bi i ova pomoć mogla samo odgoditi probleme, svi se nadaju da će male tvrtke i ugostiteljska industrija dobiti barem kratko olakšanje u krizi.

Pomoć je strukturirana tako da će tvrtke s najviše pet stalno zaposlenih moži dobiti 9000 eura, a tvrtke s najviše deset stalno zaposlenih 15.000 eura. Sva pomoć važi za tri mjeseca. Ako vlasnik prostora u kojem tvrtka radi smanji najam za 20 posto, poduzeće može dobiti pomoć još dva mjeseca dulje.

“Radimo što brže možemo da se nijedna zdrava tvrtka ne bi morala zatvoriti. Ovakav štit za male, srednje i samostalne poduzetnike nema presedana u njemačkoj poslijeratnoj povijesti. Potrošit ćemo 50 milijardi eura da bismo očuvali ono što osigurava našu kvalitetu života i našu ekonomiju. Temeljno je za funkcioniranje svakodnevnog života da naš proizvodni mehanizam ne stane, dakle moramo ga čuvati,” izjavio je ministar gospodarstva Peter Altmaier. 

izvor K.P.K.

HOP

FB_IMG_1585657066615