Plenković kreše plaće, štiti udruge, a notorni Dodik iz ‘genocidne’ daje duple plaće zdravstvu i policiji

0
1945

Neke proračunske korisnike u prvoj su rundi preraspodjela nakon krize  škare  su zahvatile veoma nježno, a u nekim od takvim primjera neki će iščitati i “politički ključ”. Tako je npr. Uredu za udruge od prvotno planiranih 319,7 milijuna kuna za razvoj civilnog društva i suradnju s nevladinim organizacijama “uzeto” simboličnih 950.000 kuna ili 0,3%, Slično je i s programima za nacionalne manjine, za koje su sredstva smanjena samo 120.000 kuna, sa 55,8 na 55,7 milijuna, kao i sa stambenim zbrinjavanjem prognanika, povratnika i izbjeglicama, za što je plan korigiran sa 235 na 216 milijuna. Veći rezovi zaobišli su i, primjerice, udruge branitelja za koje je plan smanjen sa 20 na 19,6 milijuna, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (sa 7,8 na 7,7 milijuna), potpore vjerskim zajednicama i slično.

Za policijsku opremu 43 mil. manje, usporava se i razminiranje
Ministarstvo unutarnjih poslova je smanjenjem svojih financijskih planova za prvu tranšu mjera potpore gospodarstvu “oslobodilo” nepunih 130 milijuna kuna. Epidemija je istodobno izravno proizvela neke uštede, što svakako vrijedi za rashode vezane uz hrvatsko predsjedanje EU. U slučaju MUP-a ono je uključivalo znatan angažman policije pa je ta stavka prepolovljena, s 49,3 na 23,5 milijuna. No, smanjen je i iznos novca predviđen za policijsku opremu (za 43,7 milijuna), a usporava se i proces razminiranja za što je plan srezan za 15 milijuna kuna.

Resori s najvećim smanjenjem plana rashoda u prvom krugu preraspodjela – u milijunima kuna i % u odnosu na izvorni plan proračuna 2020.

————————————————————————————-
Ministarstvo obrane -346,4 (-5,8%)

Min. mora i prometa i infrasrukture -305,0 (-3,5%)

Ministarstvo znanosti i obrazovanja -294,8 (-1,6%)

Min. regionalnog razvoja i fondova EU -152,9 (-11,7%)

Ministarstvo unutarnjih poslova -129,5 (-2,2%)

Ministarstvo hrvatskih branitelja -77,2 (-5,3%)

Min. zaštite okoliša i energetike -75,9 (-1,8%)

Ministarstvo pravosuđa -46,9 (-1,8%)

Ministarstvo gospodarstva -46,2 (-1,2%)

Min. vanjskih i europskih poslova -46 (-4,9%)- piše poslovni.hr

Možemo to usporediti sa Dodikovom republikom. Znatno manja, znatno  zaostalija republika pokazala se od Plenkovićeve vlasti znatno darežljivija  prema onima koji su najizloženiji korona virusu.

Dodik je za razliku od ljubitelja velikih prodajnih centara Capaka stavio karantenu na granicu. Organizirao pomoć iz Mađarske i Rusije za borbu protiv virusa.

Što se tiče plaća tu je situacija znatno korektnija nego u nas iako bi trebalo biti drugačije.

Sjećate se bajki Plenkovića o rastu BDP-a, proizvodnje, smanjenoj nezaplenosti? Nije prošlo mjesec dana, a njegova se konstrukcija raspala. Potjerao je mnoge službenike na godišnji, mnogi su morali potpisati da sami traže godišnji, kreše plaće, ali udrugama ne, jer treba mu podrška za kompletnu šaradu?!

Dodikovi policajci imaju osnovnu plaću oko 3500 kuna, ali svi dobivaju dodatak 4000 kn zbog posebne situacije, tako i zdravstveni radnici dobivaju duplu plaću. Kod nas najbolje prolaze udruge koje pljuju većinski narod.

Čini se da mu na izborima neće pomoći niti izmišljeni heroj Indexa, Jutarnjeg i Večernjeg Beroš koji je na početku tvrdio da je ovo nešto slično gripi, da bi nas njegov drug i starešina Capak nezakonitim odlukama strpao sve u karantenu i zaplašivao bolesno svakodnevno, kao da ima 2 milijuna žrtava. Na kraju je Sabor ozakonio nezakonito ponašanje, a Capak nastavio prijetiti, pa sve izgleda  kao u onom filmu “Maršal”.

HOP