Reprezentativna demokracija -Žive od izbora do izbora, kao i biračko tijelo koje vjeruje da će sve probleme riješiti na idućim izborima i stoga ništa ne poduzima van razdoblja glasanja

0
2065

Reprezentativna demokracija nije dobra stvar. Dva su osnovna razloga zašto:

1) prezentacija političkih opcija
2) ulog u budućnost
3) glasačko tijelo

U reprezentativnoj demokraciji, u pravilu postoje dvije političke opcije koje se međusobno natječu. Time stvaraju privid da je to sve što je politički dostupno i što se može napraviti, istiskujući sve druge mogućnosti.

Ulog u budućnost je još ozbiljnije pitanje.

Osnovni cilj bilo koje političke opcije u demokraciji jest doći na vlast. No to je cilj koji je od sadašnjosti odmaknut najviše četiri do pet godina.

Posljedica takvog stanja jest politička kasta koja ne mari za budućnost. Žive od izbora do izbora, kao i biračko tijelo koje vjeruje da će sve probleme riješiti na idućim izborima i stoga ništa ne poduzima van razdoblja glasanja.
Ljevica ne promiče imigraciju zbog gospodarstva ili zato što mari za “jadne izbjeglice”. Radi se o dva osnovna cilja:
1) osvajanje i zadržavanje vlasti
2) dobivanje kulturnog rata

Oba cilja su rezultat reprezentativne demokracije. Budući vlast ovisi o glasovima, uvoz imigranata koji će biti ovisni o socijalnoj državi je lak način dobivanja istih, te osiguravanja ostanka na vlasti.

Pri tome je političarima potpuno nebitno kakve će biti dugoročne posljedice po društvo: posljedice važnijih postupaka se i tako osjećaju tek nakon što klika koja je postupke napravila napusti vlast.

Reprezentantivna demokracija nije ništa drugo nego sustav izbjegavanja odgovornosti.

Budući političari

a) ne osjećaju posljedice vlastitih odluka i b) ostaju u uredu ograničeno vrijeme, njihove odluke se temelje na trenutnoj gratifikaciji – ili kako bi narod rekao, “iza mene potop”.

Problem je i glasačko tijelo. Ljudi danas moraju raditi non-stop kako bi preživjeli. Potrošnja se značajno povećala dok se plaća – u odnosu na razdoblje između prvog i drugog svjetskog rata – smanjila.

Drugi svjetski rat je uništio civilizaciju.

Današnji glasač nema ni vremena ni volje informirati se niti o osnovnim političkim pitanjima, a kamoli razmišljati kome bi dao glas.

Posljedično, glasačkim tijelom je lako manipulirati. Posljedica toga jest da na vlast redovno dolaze psihopati, kojima je manipulacija drugim ljudima dio psihološkog profila.

U Hrvatskoj se na vlasti stalno izmjenjuju HDZ i SDP, koji su jedni gori od drugih.

Promjena nema – u posljednjim parlamentarnim izborima desne stranke su osvojile manje glasova i od velikosrba, a HSP – možda jedina značajna konzervativna stranka – nije niti prešao izborni prag.

 

Toni Šušnjar

 

HOP