Srpski stručnjak za sigurnosna pitanja dr. Darko Trifunović tvrdi da Rusija stoji iza prosvjeda u Beogradu

0
2081
Srpski stručnjak za sigurnosna pitanja dr. Darko Trifunović tvrdi da Rusija stoji iza prosvjeda u Beogradu
FB_IMG_1594541851474
U jeku svakodnevnih prosvjeda u Beogradu pozornost je privuklo gostovanje na TV Happy Milomira Marića njegovog gosta emisije dr. Darka Trifunovića, profesora Fakuletta sigurnosti u Beogradu, čovjeka bliskog krugovima i Trilaterale i s uplivom u rad brojnih utjecajnih svjetskih političkih organizacija i političkih foruma diljem svijeta. Darko Trifunović je nećak poznatog prijeratnog sarajevskog redatelja Duška Trifunovića. I premda kao rođeni Beograđanin jako dobro je upućen i u tematiku bosanske krize, budući po očevom podrijeltu vuče korijene iz Posavine. Na temu islamizacije Bosne i islamskog faktora u ratu u Bosni tijeom devedesetih on je dugo surađivao sa splitskim publicistom Ivicom Mlivončićem, rodom iz povijesnog hrvatskog grada u središnjoj Bosni Vareša na temu ratne i poratne islamizacije Bosne od strane Bošnjaka i njihivih saveznika u svijetu, a ne štetu Hrvata i Srba na prostoru Bosne i Hercegovine. Trifunović kome je sad 49 godina u Beogradu još od njegove mladosti i studija Pravnog fakulteta u Beogradu, gdje je doktorirao pravne znanosti, slovi za čovjeka potpuno zapadne političke orijentacije. On godinama otvoreno proziva Rusiju kao faktor nestabilnosti na uzavrelom području takozvanog “zapadnog Balkana.”
FB_IMG_1594473389158
II premda je Trifunović nakon više od četvrt stoljeća aktivne borbe protiv svega što politički oličava sadašnji režim Aleksandra Vučića od 2012. kao neovisni intelektualac i u posljednje vrijeme sve češće držao fige Vučiću, poglavito u njegovom vođenju vanjske politike Srbije, njegovi javni i žestoki istupi protiv ruske politike spram Srbije i dalje u potpunosti odstupaju od svega onoga što suštinski čini Vučić i njegova politička postava. Suvišno je podsjećati da Vučić sa svojim istomišljenjacima iz vladajuće SNS Srbiju u biti vidi u najdubljoj srži samo kao ispostavu Putinove ruske gubernije. No, nije spreman to javno kazati i priznati pred javnosti Srbije, jer je svjestan da bi cijena takvog priznanja za njega bila papreno skupa u političkom smislu. Ali, zato Darko Trifunović, za razliku od Vučića, na tom polju ima širi manevarski prostor, kao i pozamašan politički kredit kod zapadnjaka, pošto se nasuprot Vučiću, cijeli život bori za promicanje vrijednosti zapadnoeurospke uljudbe u Srbiji. On je zagovornik ideje da Srbija potpuno okrene leđa Rusiji za sva vremena i pobornik misli da je Rusija glavni krivac za sva negativna zbivanja u Srbiji u posljednja dva stoljeća, još od davnih vremena protuturskih ustanaka pod vodstvom Kara – Đorđa Petrovića, odnosno Miloša Obrenovića u prvoj polovici 19. stoljeća, preko Lenjinovog i Staljinovog boljševizma i komunizma, pa sve do suvremenog doba i Putinova divljeg oblika kripto kapitalizma načinom ruske tajkunizacije društva.
FB_IMG_1594419265972
Stoga i ne čudi što je Darko Trifunović gostujući kod Milomira Marića na TV Happy iskoristio prigodu prozvati rusku državu za organizaciju antirežimskih prosvjeda u Srbiji. Vučiću je radi njegove bliskosti i prisnosti s Putinom nelagodno to sam izravno poručiti Rusima, no ako to učini Darko Trifunović koji ionako u Srbiji ima image antiruski orijentiranog čovjeka, onda će poruka stići do Rusa, a Vučića se nada da Rusi to neće protumačiti da je stiglo od njegovoga glasnogovornika. To Trifunović uistinu i nije u potpunosti, ali njegovim političkim djelovanjem posljednjih godina barem djelomično jest istomišljenjak Vučića u pogledu srbijanske političke igre na zapadnom razboju. I dok Vučić, kao i obično, u svakoj srpskoj nevolji paranoično i manijakalno vidi nevidljivu i samo njemu šizofrenom luđaku vidljivu ruku osvete s posvetom hrvatskog Boga Marsa, rabeći književnu krilaticu Miroslava Krleže, kao i ostalih susjeda Srbije iz zemalja bivše Jugoslavije, dotle Trifunović krivnju adresira, dojmi se na baš pravu adresu. Golema većina prosvjednika veliča uzvicima, parolama, skandiranjem Ruse i Rusiju, oduševljeno pozdravljaju ratnog zločinca Ratka Mladića kao njihovog uzora, kunu se u povrat pod okrilje Srbije njima nepreboljenog Kosova i općenito imaju isti vrijednosni i moralni sustav vrijednosti kao i sam Vučić sa čijim se policajcima u službenim odorama ili u civilu bore već šesti dana zaredom na sve ili ništa ulicama srpskih gradova.
FB_IMG_1594420114858
Odjek Trifunovićeve izjave je značajan i ima posebnu težinu, s obzirom da je vrlo brzo reagiralo i rusko veleposlanstvo u Beogradu. Kao što se i moglo očekivati, oni su u cijelosti odbacili Trifunovićeve optužbe na račun Rusije da je ona dala glavnu logistiku prosvjednicima u Beogradu i širom Srbije. Ruski veleposlanik u Srbiji je to i osobno poručio i potvrdio izjavom u medijima. Međutim, činjenica je da je najveći broj demonstranata i njihovih političkih predvodnika od Srđana Noga, bivšeg člana Dveri, te vođe Narodnih patrola Damnjana Kneževića, nekada pripadnika i jednog od utemeljitelja Zavjetnika, zadojena rusofilijom. Prije neki dan prosvjednim skupovima se priključio i pokret “Obraz” Mladena Obradovića, organizacija koja je dugo bila produžena ruka Šešeljeve SRS, a neizostavna je i potpora Dveri Čačanina Boška Obradovića, prijatelja Ivana Pernara. Prosvjednici ne dopuštaju na svakodnevnim okupljanjima nikakvu veću ulogu i prostor za sudjelovanje na mitinzima onima što nisu ultra desno i proruski opredijeljeni, a u žarištu su im, pored pitanja Kosova, anti NATO i anti EU politike, još i opće prihvaćene društvene teme kao što su borba protiv doseljavanja arapskih migranata na tlo Srbije, zatim opiranje postavljanju 5G mreže po Srbiji, akcije protiv obveznog cijepljenja i borba protiv GMO hrane. Taj okvir zajedničkih tema prihvatljiv je i razumljiv svim ozbiljnim političkim strankama i pokretima u Srbiji, ali očito je da su spomenuti srpski rusofili, kao lideri prosvjeda protiv Vučićeve bezumne strahovlade uzeli politički monopol nad prosvjedima. Ograničenjem pristupa i ostalim brojnim nezadovoljnicima režimom Aleksandra Vučića samo su otupili oštricu njihove moguće zajedničke bitke protiv Vučićeva neograničenog samovlašća u Srbiji. Taktika i strategija u polazu im nije dobra, jer fronta vojevanja protiv Vučićeve razbojničke bande mora biti svenarodna i okupiti sve klase, staleže i slojeve društva da bi imala izglede za konačni uspjeh, a to je, dakako, svrgavanje Vučiće i njegove ekipe s vlasti i njihov neizbježni odlazak u ropotarnicu povijesti.
Dragan Ilić
HOP