‘Baš smo se usrećili s Vilijima, jedan baca lubenice, a drugi bi stavio stvar u svoje ruke’

0
1703

Ingrid Runtić- mag.art

PIŠE: Mag. Art Ingrid Runtić

Danas malo o modi:
Jako mi se sviđa kroj, a još više boja sakoa kojeg ima ova korona stožerašica  na sebi… mislim da bi meni puno ljepše pristajao! Zna li netko u kojem dućanu ga je teta Alemka nabavila i po kojoj cijeni? I jel ga kroje i šivaju online? Zbog stožeraških mjera pitam…

Screenshot_20201016-155808_Facebook

Kaže naš Vili:

“Svjedočimo onome što nije samo hrvatska specifičnost. I u okruženju i cijeloj Europi, brojevi rastu, prvi put je brojka u Hrvatskoj prešla tisuću”, rekao je. Dodao je da virus ulazi u zdravstveni sustav, kuca na vrata staračkih domova, ozbiljno prijeti na sve strane jer broj zaraženih i u našem okruženju raste. “Mislim da je krajnje vrijeme da uzmemo stvari u svoje ruke, ako to ne učinimo prijeći ćemo rubikon”, rekao je. Upozorava da ćemo, ne budemo li se pridržavali mjera, dopustiti da virus upravlja našim životima.”
Što se tiče ‘uzimanja stvari u svoje ruke’, ta fraza me uvijek podsjeća na jednu zgodu iz srednje škole. Predaje nama profesor iz markiszma (da, fakat smo imali takav predmet svi u srednjoj) o francuskoj revoluciji i kaže: “…tada su Francuzi odlučili uzeti stvar u svoje ruke”.

Na to krene smijuljenje iz zadnjih klupa gdje su sjedili rastom najviši učenici, a među njima i Selma, uvijek nasmijana i dobre volje. Veli profesor (umjesto opomene koja ionako ništa ne bi promijenila): “eto, Selma ima viziju kako to izgleda kada svaki Francuz uzme svoju stvar u svoje ruke!”
Na to čitav razred grohotom u smijeh!

inbound762617550919737854

(Naravno, danas bi profa radi ovakve aluzije bio odmah razapet od gonga, dokumente, februarke i ostalih kao verbalni naslinik, ali mi smo tada bili jedna sasvim normalna generacija mladih koja se znala nasmijati dobrom humoru, za razliku od ovih danas).

 

Eto, kad Vili (ili bilo tko) izgovori tu frazu, ja uvijek prasnem u smijeh zbog te zgode! 🤣

Al i ostatak Vilijevih riječi kod mene izaziva smijeh, jer kako kaže – virus “ulazi”, “kuca na vrata”, “ozbiljno prijeti”. Pa onda “rubikon”…! Ili čovjek ima psihičku dijagnozu ili si je umislio ulogu junaka u nekoj fantasy priči, tipa “gospodar prstenova” ili tako nešto. Ustvari to dolazi na isto, lik nikakao ne bi trebao biti liječnik, a još manje na nekoj političkoj poziciji.

A propos imena “Vili” koje u našoj politici očito označava samo lakrdiju: jedan istovaruje lubenice ispred Sabora, a drugi se igra ‘gospodara prstenova’…koji bi stavio stvar u svoje ruke.

Screenshot_20201016-154727_Facebook

“I znanstvenici kada nemaju podatke ne mogu biti funkcionalno znanstvenici ako nemaju podataka. Ja kao genetičar predviđam da će virus izumrijeti akumulacijom mutacija, svojih vlastitih grešaka u kopiranju, jer ti virusi koji imaju RNA, ne DNA kao genom, mutiraju oko 100.000 puta više” – kaže Radman u ovom intervjuu.

Dakle, cjepivo protiv korone bi ionako bilo potpuno besmisleno. Faktografci su “ovjerili” ovaj članak kao “istinit”, ali nisam sigurna da su ga shvatili! 🤣

HOP