Tržište ukradenih osobnih podataka cvjeta u Rusiji – godišnji promet iznosi približno 50,7 milijuna USD

0
1807

O fijasku Putinovih specijalnih službi

inbound5112375840275612673

Priča o trovanju ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog postala je poznata javnosti zahvaljujući novinarskim istragama i korupciji u sustavu ruskih specijalnih službi. Ovaj su zaključak donijeli analitičari. Prema njihovim nalazima, Putinu je sve teže opravdavati se zbog trovanja Navaljnyja.

inbound7418618448735655456

Ruski oporbeni čelnik Navaljni, koji je i otprije doživljavao niz napada, bio je čak kidnapiran, promijenio je vlastiti broj mobitela, nazvao osobu koja je sudjelovala u njegom trovanju, predstavljajući se kao pomoćnik bivšeg šefa ruskog FSB-a Nikolaja Patruševa.

 

Nazvani agent službe sigurnosti je referirao o svim detaljima operacije (koju je smatrao uspješnom), a također je priznao da je političarevu odjeću očistio od tragova otrova nanesenih na donje rublje – gaće. Ovo je najsramniji neuspjeh ruskih specijalnih službi u posljednjih nekoliko godina (nakon Salisburyja), zaključuju analitičari.

inbound3386725200989338538
Gotovo svi od 8 osoba koje je Navaljnyi nazvao odgovorili su na poziv ali gotovo svi brzo spustili slušalicu.

inbound3659875243509509786

Osim jednog – to je Konstantin Borisovič Kudrjavcev, vojni kemičar s Instituta za forenzičke znanosti FSB-a (Federaljnaja služba bezopasnosti), koji je prethodno radio u istraživačkom centru za biološku sigurnost Ministarstva obrane i vojnoj akademiji za zračenje, kemijsku i biološku zaštitu.

inbound3222106381593289455
Navaljnyjev tim dobio je potvrdu da je skupina s Instituta za forenzične znanosti FSB-a otišla u Omsk uništavajući tragove trovanja na Aleksejevoj odjeći.
Potvrđena je potpuna degradacija ruskog sustava provođenja zakona. Mnogi su sudjelovali u trovanju Navaljnog: od liječnika i policajaca do lokalnog FSB-a. U razgovoru Kudrjavcev napominje da mu je odjeću za čišćenje dao “Mihail”, šef lokalnog odjela za protuterorizam FSB-a. Mihail je odbio govoriti na otvorenoj liniji, ali je potvrdio da je odjeću predao Kudrjavcevu i surađivao s lokalnim policajcima u prometu. Identificiran je kao Mihail Valerijevič Jevdokimov.
Jedan od sovjetskih programera Novichoka, Vladimir Ugljev, još je ranije pretpostavio da je Navaljnyj otrovan preko donjeg rublja.

inbound7974048192764994169

Rekao je: “Što se tiče vremena i dinamike, Navaljnyj je ustao oko šest ujutro, istuširao se, dakle zagrijao tijelo, obukao zaražene gaće i već u avionu počeo imati ozbiljne znakove trovanja.” Otrovna tvar nanesena je upravo na gaće, jer je ovo najintimniji predmet, koji, osim vlasnika, nitko drugi ne može dodirnuti. I ne postoji opasnost od ozljeda drugih osoba. Postoje i čarape, ali ispod gaćica nalazi se meka i osjetljiva koža – ne kao, na primjer, na petama.
Novinari istražitelji (BellingSat, Insider i drugi) uspjeli su razotkriti upotrebu kemijskog oružja nazvanog “Novichok” protiv A. Navalnyja zahvaljujući represivnim zakonima režima V. Putina i korupciji dužnosnika.

Naime tržište ukradenih osobnih podataka cvjeta u Rusiji. Njegov godišnji promet iznosi približno 50,7 milijuna USD. Takvim informacijama može pristupiti policajac od kojeg možete kupiti, na primjer, povijest putovanja određene osobe za 230-380 dolara.

Podaci s telefona također nisu skupi. Obično na prodaju nude informacije o razgovorima, SMS-ovima i društvenim mrežama u posljednjih šest mjeseci. Cijena ovisi o mobilnom operateru (maksimalno 1200 USD). Na istom sivom tržištu možete kupiti podatke o mjestu prebivališta osobe, registarskim tablicama itd.

Ruski novinari iz grupe Daily Storm obavili su nekoliko probnih kupnji na tržištu baza podataka.

Otkrili su da informacije o službenicima FSB-a koji su pokušali otrovati Navaljnog koštaju oko 12 tisuća dolara.

Rusi su pojavu tako prikladnog informacijskog tržišta dužni poznatoj zastupnici u Ruskoj Dumi Irini Jarovaja, koja je koautor paketa zakona donesenih prije četiri godine koji su, u sklopu „borbe protiv terorizma i ekstremizma“, obvezali mobilne operatere i davatelje internetskih usluga da prikupljaju podatke o korisnicima najmanje tri godine. Prema tom zakonu koji je inicirala Jarovaja, odgovarajuće ustanove dužne su policiji i sigurnosnim službama omogućiti pristup tim podacima. To se odnosilo i na niz detalja sve do prodaje karata, putovanja itd.

inbound1643954623138112828
Primivši sve te skupove podataka, ruski su dužnosnici počeli trgovati njima u skladu sa svojim korumpiranim navikama. Dakle, oružje koje je trebalo služiti Putinu za kontrolu svojih podanika vratilo se protiv njega samog. Ali sada je tržište u panici. Obavještajne agencije pronalaze izdajnike koji su pomogli razotkriti svoje kolege za sitnu lovu.

Potpuni neuspjeh Putinove operacije konačno potvrđuje zakon koji je na brzinu usvojila Državna Duma (dan nakon Navalnyjeva videozapisa o razgovoru s ubojicom), a koji zabranjuje objavljivanje podataka o imovini i privatnom životu ne samo državnih službenika, već i obavještajnih službenika, kao i zakon koji dopušta blokirati YouTube u Rusiji.

Vinko Bušić

HOP