Navaljni je postao oporbena figura kojeg poznaje 70-80% Rusa, unatoč pokušajima ruskih vodećih medija da takva osoba ne postoji

0
4218

O pritvaranju i uhićenju Alekseja Navaljnog

Uhićenje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i dalje privlači pozornost međunarodnih promatrača. Njihova se zapažanja svode na sljedeće zaključke:

• Za rusku vladu Navaljni više nije unutarnji problem kojim se konkurentske elite mogu koristiti u borbi jedna protiv druge, već je postao vanjskopolitički problem.

VIDEO Putina bogatstva

https://youtu.be/ipAnwilMncI

• Navaljni je bio privilegirana – uvjetno osuđena osoba.

Niti jedan od njegovih mnogobrojnih kratkih termina pritvaranja nije završio njegovim dugotrajnim povratkom u zatvor, putovao je u inozemstvo, pa čak i sudjelovao na izborima za gradonačelnika Moskve kako bi legitimirao novog gradonačelnika u složenoj i politički svjesnoj regiji kakvom je Moskva.

• Kremlj želi Navaljnog iz kategorije neprijatelja protiv kojih se vodi borba, premjestiti u kategoriju izdajica protiv kojih se mora boriti bez pravila. Uz tezu  kao da  se formalno vlasti  pridržavaju pravila i normi poštovanja prema neprijatelju.

Uostalom, izdajica je taj koji prvi krši zakletvu. Zato je prikazivan kao izdajica  sa kojim nema poštede.

• Nakon što je Navaljni pretvoren u instrument vanjske agresije, ruske vlasti mogu više ili manje otvoreno govoriti o prijetnjama povezanim s njim.

Kremlj potpuno  vjerojatno smatra da je Navaljni strašan ne sam po sebi, već u činjenici da iza njega navodno stoje snažne i neprijateljske “vanjske snage” koje žele srušiti rusku elitu.

• Uhićenje ovog oporbenjaka podiže njegovu popularnost do neviđenih visina. Sam Kremlj napuhuje važnost Navaljnog i odbacuje stav Putina koji je nedavno sarkastično izjavio: “Ma tko njega (Navaljnog) šljivi?”

I takvom ga prikazuje međunarodnim sugovornicima.

• Rusija dobiva političkog zatvorenika u visokom statusu, kakvog u Rusiji već dugo nije bilo i koji kao sugovornik svjetskih vođa već osvaja dio prostora koji je nekada bezgranično pripadao Putinu.

Navaljni je postao upravo takva oporbena figura, pojavu koje se Kremlj najviše plašio: njega poznaje 70-80% Rusa, unatoč pokušajima saveznih medija da se pretvaraju da takva osoba ne postoji.

• Fizičko uklanjanje Navaljnog  (neuspjelo trovanje Novičkom) – tajna je specijalna operacija koju Kremlj mora neprekidno,  poricati?

inbound7895358626376345013

Hapšenje i pritvaranje – otvorena je akcija Ruske Federacije, koja se ne može poreći, to se mora  objasniti i pravdati.

Atentati i uhićenja  izgledaju kao dva djela iste drame.

• Službeno, Kremlj i njegovi glasnogovornici prikazuju Alekseja Navaljnija kao beznačajnog blogera.

Uhitićenje  opozicionara koji se vratio u Rusiju, ne ostavljaju nikakve sumnje: ruske vlasti vide Navaljnog kao stvarnu političku opasnost.

inbound622335033456067186

• Za Kremlj je Navaljnijeva izjava o povratku u domovinu zapravo zvučala poput objave rata, što objašnjava oštru reakciju vlasti.

Opseg operacije koju su ruske vlasti organizirale u svezi s povratkom oporbenjaka opovrgava Putinovo inzistiranje da Navaljnijeva osoba nije od posebne važnosti.

VIDEO: Gledanost o Medvedevu videa Navaljnog

https://youtu.be/qrwlk7_GF9g

 

• “Specijalna operacija” započeta navečer 17. siječnja, kratkotrajno zatvaranje moskovske zračne luke Vnukovo i preusmjeravanje redovnog leta Navaljnog iz Berlina u zračnu luku Šeremetjevo, ukazuju na to da se to pitanje rješavalo na najvišoj administrativnoj razini.

• Čelnici zrakoplovnih kompanija Aeroflot i Pobjeda još su dan prije znali za iznenadni manevar zamjene zračnih luka zrakoplov kojim je letio Navaljni.

Posada je također unaprijed upozorena na ovu situaciju, pa je u spremnike uliveno više goriva nego što je bilo potrebno za jednostavan let do Vnukova.

• Suđenje Alekseju Navaljnom održano je izravno u policijskoj upravi moskovskog predgrađa Himki.

inbound2888436821733750941

Ministarstvo unutarnjih poslova (kao da se rugalo) objasnilo je da je sudsko ročište protiv Navaljnija izvedeno  na taj način zbog toga jer nije imao test za koronavirus. Aleksej Navaljni dobio je 30 dana zatvora.

• Navalniju sada prijeti 3,5 godine zatvora ako sud presudi da je oporbenjak “prekršio uvjetnu kaznu” i zamijeni je stvarnom. Riječ je o “slučaju Yves Rocher” iz 2014. godine, kada su Aleksej Navaljnyj i njegov brat Oleg proglašeni krivima za prijevaru i pranje novca (nagovorili tvrtku “Yves Rocher” da sklopi nerentabilan ugovor).

2017. godine Europski sud za ljudska prava ocijenio je kaznu nepravednom i naložio ruskoj vladi da Navaljniju plati odštetu. Međutim, Navaljniju kazna nije poništena u Rusiji.

• Poljska je na razini EU-a već pokrenula pitanje potrebe zajedničkog poziva na sastanak Vijeća UN-a za ljudska prava radi pritvaranja političara Alekseja Navaljnog u Rusiji. Ako takav sastanak ne pokreće pojedinačna država već EU, tada se ta inicijativa ne može zanemariti.

O tome je na Twitteru napisao zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Piotr Wawczyk svoje mišljenje.
• Ruski represivni sustav osmišljen je na takav način da sve njegove snage programirano zastrašuje Ruse i lišavati ih svijesti o vlastitoj zemlji.

• Pomak Rusije u 2020. godini ide  prema još autoritarnijem političkom sustavu, promjene ruskog ustava i usvajanje sve novijih represivnih zakona svjedoče o rastućoj nesigurnosti onih koji su na vlasti.

Kremlj smatra da može zadržati željeni status quo samo uz uporabu još više represivnih alata.

inbound8390036885643975872

• Uhićenje Navaljnog može imati čak veći učinak od uhićenja Furgala (bivšeg guvernera Habarovskog teritorija), kada su se u Habarovsku održavali brojni skupovi. Reakcija prosvjeda mogla bi utjecati na parlamentarne izbore u Rusiji koji će se održati ove jeseni.

V. B.