Milanovićevu zapovijed načelniku glavnog stožera da ne dođe na obljetnicu akcije Maslenice, Milanović iz 2015. godine žestoko bi napao!

0
2703

Predsjednik Milanović odbio je doći na obljetnicu oslobodilačke akcije Maslenica, za njim otišao je i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj, a ministar obrane Mario Banožić, koji je ostao, navodi da je Hranju zapovijed izdao sam predsjednik kao vrhovni zapovjednik…

inbound2918410326591748311

Mi smo se zapitali što o tom činu zapovijedanja su nekada rekli Milanoviću bliski zapovjednici , prijatelji,  jer izmjenama Zakona o obrani smanjile su se  predsjedničke ovlasti, koje se odnose upravo na upravljanje vojskom u mirnodopskim situacijama.

inbound878529563196196882

Josipović  kaže kako je zakonsko rješenje o zapovijedanju vojskom u miru preko ministra neustavno te da je i bivšoj premijerki i Vladi rekao da će zapovjedi načelniku Glavnog stožera (ako bude potrebno) izdavati izravno, primjenom samog Ustava. Bivša premijerka Jadranka Kosor kaže pak kako ona o tome s bivšim predsjednikom nije razgovarala te se pita zbog čega Ivo Josipović nije zatražio ocjenu ustavnosti ukoliko je mislio da je ta odredba protuustavna.

inbound4160064800508990408

Stipe Mesić smatra da HV-om u miru upravlja ministar, to je izjavio na prijepor Kolinde Grabar Kitarović i Milanovića kao predsjednika vlade 2015. godine.

Ministar obrane Ante Kotromanović vlade Z. Milanovića izjavio je kako je zakonom jasno utvrđeno upravljanje oružanim snagama u ratu i miru, pa tako u ratu načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) prima i provodi odluke predsjednika Republike, a u mirnodopskim uvjetima odluke Vlade.
inbound1303083165240567310
Po toj odluci ispada da njegov bliski suradnik Milanović je napravio nešto nezakonito tijekom proslave pobjede na Maslenici?
 U pitanju su mirnodopske ingerencije nad Hrvatskom vojskom, i dok su  tadašnji  premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović (2015. godine)  smatrali da u miru Vlada upravlja Oružanim snagama, tadašnja predsjednica je mislila drugačije. Sada Milanović radi potpuno isto kao i nekada Kolinda Grabar Kitarović.
inbound1755317406130709727
Sadašnji Zakon o obrani koji je na snazi od srpnja 2013. jasno je razdvojio zapovijedanje vojskom u ratnim i mirnodopskim uvjetima. Dok u ratnim uvjetima i stanju neposredne ratne opasnosti odluku o upotrebi Oružanih snaga prema tom Zakonu donosi predsjednik države, odluku o korištenju Oružanih snaga u mirnodopskim uvjetima, kao što su akcije spašavanja i ublažavanja posljedica elementarnih nepogoda, prema članku 58. toga zakona, donosi ministar obrane, dakle Vlada.
Tadašnja predsjednica se dakle izravno pozivala na odredbu iz 100. članka Ustava, dok se ministar obrane Kotromanović  njegove vlade pozivao na 58. članak Zakona o obrani iz srpnja 2013. godine.

U članku 100 Ustava Republike Hrvatske stoji da je predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i da na temelju odluke Hrvatskog sabora objavljuje rat i zaključuje mir. U članku 7. Ustava, međutim, stoji da se obrambeno ustrojstvo, zapovijedanje, upravljanje i demokratski nadzor nad vojskom uređuju Ustavom i zakonom.

Predsjednik države izdaje zapovijedi u ratu, u miru imamo čak četiri zapovjednika. Zakon o obrani propisuje da o uporabi Oružanih snaga odlučuju Sabor, Predsjednik RH, premijer i ministar obrane u skladu s Ustavom i Zakonom.

Milanovic-ili-Plenkovic_ca_large

Pojedine odluke donosi predsjednik RH na prijedlog ministra obrane, a recimo plan uporabe Oružanih snaga, na prijedlog načelnika Glavnog stožera i uz suglasnost ministra. Jedino o korištenju Oružanih snaga u slučaju katastrofe, nesreća ili požara samostalno “odlučuje Vlada ili ministar obrane”.

Mi smo usporedili političko ustavnu zbrku iz 2015. godine sa sadašnjim postupanjem  predsjednika države Z. Milanovića tijekom obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica.  Milanović iz 2015. godine zamjerio bi Milanoviću iz 2021.  godine izdavanje zapovijedi vojnim zapovjednicima da odmah napuste proslavu na koju su došli, jer onaj iz 2015. godine smatra da je to ingerencija vlade.

Iz svega je razvidno koliko je tragikomična naša politička scena, jer o istoj stvari imamo mali milijun različitih stavova.

U princilu na obljetnici  bitan nije Milanović već odavanje počasti braniteljima i krvi 127 ubijenih branitelja prilikom ove akcije. Ne pojaviti se i pokloniti se toj prilivenoj krvi je sramota Milanovića, a činjenica da ako se Milanovic ne slaže s nečime, u ovom slučaju sa znakovljem HOS-a , shodno priznanju generala HOS-a Prkačina da je sam HOS nastao na ustaškoj tradiciji,  to ne znači da je on  dio tog nečega njemu jako spornog, već je njegova uloga da pokaže pijetet prema poginulima.

On se došao pokloniti žrtvi naroda, a ne da prebrojava tko je došao na obljetnicu.

HOS je ukorporiran u HV za vrijeme rata, to je netko proveo puno prije Milanovića, kao što je 1991. dozvolio naoružavanje HOS-a, njegove oznake i pozdrav ZDS. S političkog stanovišta što je tada bilo mudro, a što opterečujuće trebaju reći povjesničari , ali žrtvu članova HOS-a nitko ne može osporiti.

S tim u svezi Milanović bi se trebao odmaknuti od znakovlja crvene zvijezde, sinonima za genocid nad Hrvatima . Tu se zapravo stvara bijes naroda i “inat odorama u crnom”. Smeta pokvarenost njegove politike.

HOP