Otvara se kuća Claude Moneta u Givernyju nakon godine dana korona krize

0
1587

Otvara se kuća Claude Moneta u Givernyju

U slikarevom vrtu rijetkosti

Savršeno mjesto za posjetu, kuća Claude Moneta uskoro otvara vrata posjetiteljima i turistima.

inbound7592520125706084121

Sanitarna kriza korone prouzročila je njezino jednogodišnje zatvaranje ali i dozvolila uređenje vrta, u kojem je slikar ostvario najveličanstvenija platna.

Monet se nastanio u Giverny travnja 1883 godine.Predivni pejzaži i raskošno zelenilo su ga nadahnuli za uvijek zadivljujuće slike, što krase muzeje širom svijeta.

Luksuzna flora oduševljavala je umjetnika koji je obožavao cvijeće i svaki dan ga  je crtajući sublimirao, sve do izčeznuća 1926. Ovjekovječio je dva posebna vrta “Clos Normand” i “Jardin d’Eau”, cijela  ga je biljna raznovrsnost činila izuzetno sretnim.

Tragovi obiteljske harmonije

Istinska slikareva vizualna i osjećajna iskustva očekuju posjetitelje, pozvane otkriti središte nastanka slikareve mašte.

inbound3312363097482603114

Oni će otkriti i Monetovu kuću, živih boja kao i uvijek vidljive, ostatke postojanja obiteljske organizacije davnih ukućana.

Trpezarija privlači sa žutim nijansama, dok je kuhinja, pokrivena keramičkim pločicama iz Rouena, u plavim tonovima. Jednostavni  je atelje čuvenog umjetnika, dans pretvoren u salon, koji  obiluje mnoštvom rekonstrukcija njegovih najtraženijih ostvarenja.

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP