Novi patrijarh SPC Porfirije je bliski rođak Aleksandra Vučića

0
11087

Mitropolit zagebačko ljubljanski Porfirije Perić, bliski rođak Vučićeve majke Angeline iz Bečeja, lobiranjem Vučića postao novi patrijarh SPC

Srpski diktator Aleksandar Vučić slijedeći duh fašističke tradicije Karađorđevića i boljševičko komunjarsku ostavštinu Broza, izravno se lobiranjem u SPC zauzeo i izborio za promaknuće mitropolita zagrebačko ljubljanskog Porfirija Perića za novog poglavara Srpske pravoslvane crkve. U doba monarhije SHS kraljevski dvor tirana Karađorđevića redovito se i izravno uplitao u izbor patrijarha SPC, a netom nakon Drugog svjetskog rata, tu je tradiciju nastavila i republikanski ustrojena i organizirana titoistička tvorevina Jugoslavija.

spc

Komunistički diktator Tito po savjetu svoje dvorske lude Dobrice Ćosića, kojega je proizveo u tobožnjeg otpadnika od komunističkog sustava radi zaluđivanja i zaglupljivanja naroda, predložio je Brozu svojega rođaka i mjesnog pomoravskog i svog krvnog srodnika, svećenika Germana Đorića, za novog patrijarha SPC. Dakako, Broz je netom prihvatio prijedlog svoga dvorskog klauna, polipismenog pisca iz srpskog kokošinjca Dobrice Ćosića, te je patrijarh German stolovao Srpskom pravoslavnom crkvom dulje nego itko u novijoj povijesti SPC. To je bio jedini patrijarh u povijesti SPC koji je umirovljen prije upokojenja. Povukao se sa crkenog trona za života i ustupio mjesto sljedećem patrijarhu SPC Pavlu, da bi nakon njega za prvog poglavara SPC bio postavljen patrijarh Irinej.

patriarch-irinej-of-serbia

I u ratu i u miru svi su poglavari SPC bili gorljivi pobornici ideje Velike Srbije. U tom pogledu dana[nje postavljenje Vučićeva bliskog rođaka Porfirija Perića za novog patrijarha SPC, biti će samo nastavak i crkvene, a u paralel slalomu i političke mitomanije, megalomanije i kleptomanije srpskog velikodržavlja. Tjednima prije izbora mitropolita zagrebačko – ljubljanskog Porfirija Perića, znalo se kako je i zašto je pjevač srpskih i četničkih ojkača apsolutni favorit za novog patrijarha SPC. Ako ništa drugo, kad je Aleksandar Vučić zarana poludio, nastavak života proveo i provodi u luđačkom slavlju i veselju od 25. godine života kad je skrenuo s uma 1995. i dobio prve znakove bolesti paranoidne shozofrenije, našao je u bliskom rođaku njegove majke Angeline pribježište i utočište liječenja bolesne duše. Očito, ni tihovanje njegovoga duhovnika Porfirija nije mu puno pomoglo, a posljedice su sve vidljivije i još jače i izraženije kako vrijeme odmiče, a teško i neizlječivo duševno oboljeli Vučić prirodno stari. Biološki sat mu ubrzano otkucava. Zanimljiv je, ipak, i sveobuhvatni osvrt srpskih neovinsih portala, što su u Porfiriju tjednima prije izbora novog patrijarha, upravo njega proglašavali jedinim ozbiljnim kandidatom za tron SPC, budući mu je glavni adut srodstvo sa srpskim vlastodršcem Aleksandrom Vučićem.

Vucic session-4

Tako je portal Preokret.info lako i točno predvidio pobjednika izbora za novog patrijarha SPC. Jamačno, niti jedna srpska kladionica poradi toga otkrića nije niti stavljala oklade za izbor patrijarha. Porfirije Perić je trčao utrku sam, a ostali su kandidati bili samo kao dekor na novogodišnjoj jelki. Aleksandar Vučić odlučio je da ni izbor patrijarha SPC neće proći bez njegovog utjecaja. Osim što je i sam osobno lobirao, pozivajući vladike, ili odlazeći im osobno u posjet, u kampanji je sudjelovao i Nikola Selaković, njegov negdašnji generalni tajnik, a sad na položaju resornog ministra Vlade Srbije. Selaković ima jakog utjecaja na patrijarhovog tajnika Dejana Nakića, koji izravno upravlja golemim novcem, a zadužen je i za kontakte sa državnim organima u svezi višemilijunskih uplata Vlade Srbije. Nedavno je dnevni list “Danas” objavio kako je upravo Nakić bez dopusta Sinoda SPC uplatio svotu od 1 723 000 eura njemačkoj tvrtki za vrata na Hramu svetog Save, što pokazuje kolika je moć Porfirijeva prijatelja u upravljanju novcem i uplatama bez odobrenja SPC. Vučić se odlučio svu energiiju usmjeriti ka izboru Porfirija za patrijarha SPC iz nekoliko razloga.

Porfirije-Perić-VER-1-Foto-Nenad-Đorđević-FoNet

Mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije je Vučićev bliski rođak iz obitelji po majčinoj lozi. Vučićeva majka Angelina je iz Bečeja, kao i novopostavljeni patrijarh SPC Porfirije Perić, te je ponajviše poradi načela nepotizma i postao novi poglavar SPC. Cijela Srpska radikalna stranka, kad je Vučić bio devedesetih njihov generalni tajnik, znala je da Vučić godinama odlazi u vojvođansko mjesto Kovilj kod Porfirija na ispovijed. Četiri mjeseca nakon ubojstva novinara Slavka Ćuruvije, išao je Vučić u Kovilj kod Porfirija, ne bi li zaliječio rane od medijskih napisa kako je umiješan u atentat i ubojstvo Ćuruvije, protivnika režima ratnog zločinca Slobidana Miloševića i njegove desne ruke i isto notornog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Porfirije zna neke Vučićeve intimne tajne i duboko su povezani, barem prema srpskim izvorima, svih mogućih poveznica Vučića i sad proglašenog patrijarha Porfirija Perića. Naravno, novi srpski patrijarh Porfirije Perić, radi toga, spreman je uvijek zataškati svako zlodjelo velikog zlotvora Aleksandra Vučića.

plenković pupovac porfirije

Porfirije Perić je osoba koja nema nelagoda sudjelovati u raznim makinacijama. Kao predsjednik Radio difuzne agencije za elektroničke medije, poznate pod kraticom REM, on je pomogao da televizije B92 i Prva dobiju dozvolu da ih zakonski može posjedovati isti vlasnik, premda je posrijedi očiti primjer sukoba interesa. U Kovilju su Porfirija, svećenika, eto i medijskog magnata, što u mantiji riješava i ovozemaljske medijske probleme, redovito posjećivali grčki vlasnik dvije spomenute televizije B92 i Prva Srpska Teo Kirjaku i tadašnja ravnateljica TV Prva Manja Grčić, noseći pritom mnogobrojne lažne donacije. Grk Kirjaku je obje spomenute televizije u dogovoru s Vučićem prodao SNS dužnosnicima iz Niša, kojima je Telekom isplatio 190 milijuna eura za televiziju Kopernikus.

plenković pupovac porfirije

U REM-u je tada još mitropolit Porfirije, imao i visoku plaću, zasigurno veću od velike većine zaposlenika u toj srpskoj državnoj agenciji za elektroničke medije. Ostaje upitno običnim smrtnicima kako je i zašto je svećenik Porfirije Perić bio član REM-a? Ali, nije uopće zagonetno da poslovično na novac pohlepni i halapljivi Porfirije Perić nije dao niti jednog dinara priloga u humanitarne svrhe, a od svoje visoke plaće, što je ostvarivao u REM-u. Nema što, pravi SPC narodni dobrotvor, da ugodi sebi. On se drži one stare maksime svih samoživih sebičnjaka: “Tko nije za se, nije ni za što.” Dok se siromašni puk zlopati, on se nemilice i danomice sve više bogati. Grizodušja nema taj čovjek bez ikakve svijesti i savjesti, karaktera i morala.

 

Najveći Porfirijev povjerenik je Stefan Šarić. On je ujedno i duhovnik zloglasnoga Vučićeva ministra Nikole Selakovića, kao i folk pjevaljke srpskih cajki i Arkanove udove Svetlane – Cece Ražnatović. Nedavno je Stefan Šarić, bliski prijatelj tajnika SPC Dejana Nakića, putem srpskih medija optužen za ozbiljno i teško kazneno djelo otmice. Po onoj narodnoj izreci, s kim si, takav si, u u ovom slučaju vrijedi spomenuti cijelu spiralu povezivanja zajedničkih prijatelja optuženog otmičara Stefana Šarića, duhovnog iscijeljitelja Cece Ražnatović i srpskog ministra Nikole Selakovića, iznimno bliskog tajniku SPC-a Dejanu Nakiću. Ali, Šarić pod sumnjom za teško djelo otmice, bio je i u izvrsnim odnosima s pokojnim patrijarhom Irinejem, kao što je odličan i s novopostavljenim patrijarhom Porfirijem. NIje zgoreg kazati kako je novi srpski patrijarh Porfirije uvijek bio gotovo inventar na Vučićevu promidžbenom TV servisu zvanom TV Pink, privatnoj srpskoj dalekovidnici, glasovitoj u Srbiji i diljem regiona po promoviranju šunda, kiča i svakojakoke vrste nemorala kroz opskurne i oskudne reality show programe za zabavu prostodušnih ljudi, čije je geslo, što ih je od ostatka normalnih otreslo: “Kruha i igara, zabava je u nas stara… tako bude i ovog ljeta kad stigne Olimpijada, a dogodine i nogometno prvenstvo svijeta…”

Portal Preokret.info napominje da je novi srpski patrijarh Porfirije široj javnosti Srbije postao poznat onog trenutka kad je na prijedlog nekad vladajuće Demokratske stranke, postao članom REM-a. To je tad bilo posve iznenađujuće, imajući u vidu činjenicu da je u pitanju svećenik, pritom i monah. U REM ( Republičku radiodifuznu agenciju ) je pristigao iz manastira Kovilj. Tamo ga je svojedobno doveo njegov duhovni otac Irinej Bulović, episkop bački. Taj je sad vremešni srpski vladika na glasu kao pravoslavni zilot u SPC i veliki i ogorčeni protivnik, štoviše i neprijatelj Rimokatoličke crkve, općenito i zapadnoeuropskog svjetonazora, uključujući i protestantizam. Vladika Irinej Bulović je učitelj novog srpskog patrijarha Porfirija Perića, rođenjem i na krštenju Prvoslava Perića. Zato je i ustoličeni srpski patrijarh Porfirije, kao i njegov politički mentor Aleksandar Vučić, izuzetni mrzitelj zapadnog kršćanstva i sve njegove prazne i puste priče o tobožnjem pozivu na ekumenski dijalog SPC i Rimokatoličke crkve samo su zamazivanje očiju onih naivnih i neupućenih ljudi u izvorne crkvene poglede i promišljanja najrevnijeg učenika vladike Irineja Bulovića, a to je upravo tek proglašeni patrijarh SPC Porfirije Perić. Sva njegova trabunjanja o ekumenizmu prigodom gostovanja na HRT-u kod Aleksandra Stankovića u emisiji “Nedjeljom u dva” , a u svojstvu mitropolita zagrebačko – ljubljanskog bili su samo varka i opsjena, jeftin i proziran trik, prijevara i obmana lakovjernih i lakomislenih.

Pritom, trudio se usred Hrvatske rabi vlastitim izričajem isključivo ekavicu u svakodnevnom govoru, osobito u javnim istupima. To nije bio znak poštivanja niti njegove duhovne srpske pastve vjernika SPC, a kamoli većinskog hrvatskog naroda u Hrvatskoj. Na isti način su se devedesetih u Sarajevu ponašali Nikola Koljević, jedan od utemeljitelja srbijanske podružnice SDS-a u BiH-u, kao i Svetlana Perović u Podgorici.

Odrasli i školovani u Srbiji, po zvanju i profesori književnosti, vladali su i svjetskim jezicima, no nametali su se susjedima preko Drine i Dunava, a spram Crne Gore i preko gorja Prokletija ekavicom, time stavljajući do znanja domaćinima da ih nimalo ne štuju. Stopama Nikole Koljevića, rođenog Kraljevčanina, ujedno i oca sadašnjeg beogradskog redatelja Srđana Koljevića, te Svetlane Perović, rođene Beograđanke u crnogorskoj Skupštini u Podgorici, u Zagrebu je njihovim tragom išao i mitrpolit zagrebačko – ljubljanski, od danas i patrijarh srpski Porfirije Perić. Time je omalovažavao i hrvatske Srbe, kao izaslanik SPC u Hrvatskoj. Utoliko je veća nekultura i izostanak temeljnog ljudskog odgoja Porfirija Perića što su i njegovi roditelji podrijetlom iz Dervente. Oni su u Vojvodinu došli na valu posljeratne takozvane osme ofenzive, te je Porfirije aka Prvoslav Perić, prvi naraštaj iz bosnaske obitelji Perić u Bečeju. Od roditelja je doma od malih nogu čuo ijekavicu, a forsiranjem ekavice i usred Hrvatske, dokazao je da ne štuje ni vlastite roditelje, postojbinom iz Bosanske Posavine, koji nisu nikad govorili šumadijskim narječjem kojim se služi novi srpski patrijarh Porfirije. U pokušaju ujednačavanja srpskog jezičnog standarda ratnih devedesetih osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, jasno uz potporu spomenutoga rođenog srbijanskog ekavca i naturaliziranog Sarajlije iz Kraljeva Nikole Koljevića, željeli su nasilno nametnuti bosanskim Srbima i kroz školski program, te TV emisije tamošnjih medija srbijansku (br)ekavicu. to je naišlo na veliki otpor srpskog naroda u Bosni, te su od tog suludog i sumanutog pokušaja lingvisticida, aka jezičnig genocida, ipak, odustali.

Od davnog članstva u REM-u kreće osobna preobrazba lika i djela svećenika Porfirija Perića, što ga je kasnije dovelo do uloge prvog i neprikosnovenog Vučićevog favorita za imenovanje novog patrijarha SPC. U Kovilju u Vojvodini, gdje je obnašao službu Božiju, on je razvio i biznis s rakijom, od čega je dobivao značajne materijalne prihode. To će reći da nije prihodovao samo kao medijska ličnost i član REM-a, nego se bavio i pečenjem rakije. Nema što, više nego svestrana ličnost. U redakciji portala Preokret.info bilježe kako je episkop, kojega su često viđali kako pije kavu sa suprugom bivšeg predsjednika Srbije i DS-a Borisa Tadića, za čijeg je mandata i imenovan članom REM-a, uspio postati apsolutni favorit za novoga patrijarha SPC. To se današnjim izborom ispotavilo kao nepogrješiva procjena. No, i tu nema prostora bilo kakvom iznenađenju i čuđenju. Imenovanjem Branka Radujka na mjesto ditektora Uprave carina aktuelizirana je priča o “žutim preletačima” i klasičnim političkim prebjezima iz rasute Demokratske stranke u tabor Vučićeve Srpske napredne stranke. Po istoj matrici Porfirije Perić, kao i duhovni mu otac vladika Irinej Bulović, rođen kao Srbin, a sam veli u poznoj životnoj dobi duhom Grk, a politički rusofil, jednako kao i njegov učenik i od sad i patrijarh SPC Porfirije, mijenjaju po potrebi političkog trenutka stranački i politički dres. Tim potezom njih dvojica u okviru SPC postaju i glavne naprednjačke poluge i njihova najjača politička oruđa vlasti tiranina Aleksandra Vučića. Zato je danas Porfirije Perić i izabran za srpskoga patrijarha, da bi slijepo služio njegovom gospodaru i rođaku Vučiću.

Nakon REM-a, te čuvene rakije iz Kovilja, još je i Privrednik tek proglašenom patrijarhu Porfiriju značajan izvor materijalnih prihoda. Izabrani srpski patrijarh Porfirije ne razmeće se skromnošću. Dapače, raskoš mu je u krvi, posezanje za materijalnim blagodatima, kao i njegovom rođaku Vučiću. Vodi se da su ista krvna skupina. Oni što poznaju patrijarha srpskoga Porfirija od njegova članstva u REM-u, vele da je novac iznimno bitna stavka u sustavu životnih vrijednosti novoga poglavara SPC. Nije jedini svećenik SPC što robuje porivima ka srebroljublju, a podilazi vlastoljublju njegovoga političkoga vođe i krvnoga srodnika Vučića. Najviše radi toga je i postao patrijarh SPC. O njegovoj unutarnjoj potrebi za galantnom i bogatom životu svjedoče i skupocjena i bijesna vozila, prave limuzine, što su mu bile na raspolaganju dok je obnašao crkvene dužnosti u MItropoliji zagebačko – ljubljanskoj. Cijeli vozni park Mitropolije zagrebačko – ljubljanske na čelu s dojučerašnjim mitropolitom, a sad i patrijarhom srpskim Porfirijem, vrijednosti su od nekoliko stotina tisuća eura. To je javna tajna, ali medijski brižno skrivana. Materijalno bogatstvo je za srbijanske medije pod paskom Vučića, još dok mu je zemljak i rođak po majčinoj lozi bio mitropolit, bila tabu tema, takorekuć zabranjeno voće. I to je bilo znakovito da iza razmetljivog Porfirija stoji sjena najvećeg političkog moćnika u Srbiji, s obzirom da ostali raskalašni i grabežljivi svećenici SPC nisu u srpskim medijima bili zaštićeni kao rijetka vrsta bijelih medvjeda od medijskih prozivki brzog i lakog bogaćenja. Razvidno je sad svakome kako je i zašto je novi srpski patrijarh Porfirije bio medijski zaštićen i pokriven u svim mutnim i kvarnim radnjama i prije nego je postao patrijarh.

Novi srpski patrijarh Porfirije pročuo se i po verbalnim nasrtajima na neke druge episkope, što ih je osobno inicirao. Portal Preokret.info podsjeća da je u javnosti procurila snimka predavanja s Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, na kojem se doznalo kako Porfirije ima vrlo loše mišljenje o subraći na Kosovu i Metohiji, te je spram nekih i u nazočnosti sudenata bogoslova iznosio i teške objede. Ono što je sa srpskog stajališta najteže, to su navodni Porfirijevi stavovi o budućem državnopravnom statusu Kosova. Oni smatraju da će, naravno, sve po naputku njegovog gazde i rođaka Aleksandra Vučića i novi srpski patrijarh Porfirije biti blag i popustljiv prema budućem i izvjesnom političkom priznanju Kosova od strane Srbije. To nikako nije sukladno gledištima većine svećenstva SPC. Jako čudno zvuči podatak da je novi patrijarh srpski Porfirije u navodnom sukobu s njegovim sabratom u Slavoniji Jovanom Ćulibrkom, s obzirom da do sad nije bilo glasina o njihovim nesporazumima, a zajednički imenitelj im je velikosrpska mitomanija i kleptomanija.Ipak, to ne smeta imenovanog patrijarha srpskog Porfirija optužiti Jovana Ćulibrka da je suradnik stranih obavještajnih službi. Istu mantru o Jovanu Ćulibrku u različitim prigodama ponavlja i Porfirijev politički šef u Srbiji Aleksandar Vučić. Hrvatska pozna i Jovana Ćulibrka kao zlu paru, te su ovo ponajprije srpska unutarnja naklapanja u borbi za uzajamnu prevlast. No, Porfrije je čovjek makijavelističkog duha. Ne preza ni od čega u životu kako bi, makar i preko tuđeg lijesa, došao do zacrtanog cilja. Takva taktika i strategija, kao što se vidi, u Srbiji mu je urodila plodom i postao je, prema očekivanjima, izabrani srpski patrijarh. Patrijarh srpski Porfirije važi za čovjeka koji umije žestoko i opasno zaprijetiti ljudima. O njegovim opasnim prijetnjama i ucjenama je svojedobno javno i pred TV kamerama svjedočio i kurir Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, ali i profesor fakulteta Sando. Njemu je upravo postavljeni srpski patrijarh Porfirije nekad otvoreno prijetio uvjetujući mu kako će glasovati na fakultetu. Ako ne bude po Porfirijevoj volji njegovo glasovanje, onda će ga snaći sudbina, koju si ne bi poželio. Eto, takav mračnjak i lažnjak je novi patrijarh SPC. Prst sudbine je povezao Porfirija (Prvoslava) Perića i Aleksandra Vučića. Igrom sudbine, njih dvojica će prije ili kasnije, politički upasti u jamu koju drugima kopaju. Od sudbine, čiji su sami kovači, ionako ne mogu pobjeći.

Izvor: Preokret.info

Dragan Ilić iz Beograda za HOP

HOP