Najnovija istraživanja o Vikinzima govore da nisu bili samo skandinavci

0
5016

Vikinzi-ratnici različitog porijekla

Vrlo je  rasprostranjeno uvjerenje o Vikinzima, kao visokim, snažnim, plavokosim ratnicima sa sjevera Europe, nedavno je to ipak  proglašeno  samo još jednom legendom, bez istinske antropološke, niti historijske podloge.

Poznati znanstveni časopis Nature, objavio je zaključke dugovremenih istraživanja na međunarodnoj razini da  slavni skandinavski ratnici i moreplovci su bili  poput ostalih naroda-izmiješani!

Znanstvenici su detaljno proučili DNA njihovih skeleta i otkrili da je većina Vikinga imala korijene u južnoj Europi ali i Aziji.

inbound6197984492607549627 inbound5304160814337441175

Ekipa predvođena Markom Collardom, istraživačem na Simon Fraser University u Britanskoj Kolumbiji/Canada/, ostvarila  je dosad  najveće analize ostataka Vikinga.

Istražena su 442 skeleta djece, žena i muškaraca, pronađena na različitim skandinavskim obalama Danske, Norveške, Švedske, pa Ujedinjenog Kraljevstva, Islanda, Grenlanda, Estonije, Ukrajine, Poljske i Rusije.

Sva naselja su iz “zlatnog doba Vikinga” od 750 do 1050 godine, Naše ere.

Istraživanja su razotkrila brojne nepoznanice o Vikinzima : najprije da su odlazili u pohode s mnoštvom članova istih obitelji, te da im je porijeklo bilo vrlo raznoliko. Miješali su se sa strancima koji su dolazili u Skandinaviju, najprije doseljenicima s britanskih otoka, stanovnicima Sredozemlja i brojnim Azijcima, čak i prije njihovih, čuvenih osvajanja.

inbound1525158385649180533

Mnoštvo naroda je učestvovalo u komponiranju vikinških gena .

 

Islamski motivi na odjeći

-Imamo idealiziran “image” Vikinga koje je studija sasvim izmijenila, objasnio je profesor Eske Willerslev koji predaje na poznatom Cambridgeu i na kopenhagenskom Sveučilištu.

Otkriveno je kako su njihova putovanja imala posebnu logiku. Ratnici koji su odlazili u Englesku, poticali su iz Danske, porijeklom Norvežani su odlazili u Škotsku, Irsku i Island.

Arheolozi su također otkrili začuđujuće podatke : na pogrebnoj odjeci Vikinga bilo je ispisano -Allah i Ibu Ali Talib , profesorov prijatelj i rođak.

inbound2766297377183174583

Natpis su nosili skandinavski ratnici koji su bili sahranjeni u 9 i 10 stoljeću!

Annika Larsson sa Sveučilišta Uppsale je proučavala karakteristike svilenih košulja u kojima su se Vikinzi sahranjivali, posebno ornamentiku tog, posebnog, odjevnog predmeta. Shvatila  je da se zapravo radi o kulirnom pismu ali je spominjanje Allaha bilo čitljivo samo desne na lijevu stranu, kao u ogledalu.

Vikinzi su prihvatili islamsko učenje da je život, nakon smrti-vječan.

inbound8350302270816300069
* Riječ Viking označava ratnika i eksploatatora iz Skandinavije.Prvi put je upotrijebljena u staro – islandskom jeziku i ženskog je roda.

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP