Splićani bijesni: Pogodovanje privatnim interesima i zloupotreba položaja i ovlasti

0
1807
Molimo da obavijestite što prije, a svakako prije izborne šutnje, zainteresiranu javnost o protuzakonitim radnjama koje traju od 2019. godine pa do danas na području splitskog kotara Sućidar.

Obraćamo se danas jer smo se nadali svo vrijeme da će gradska uprava i odgovorni pojedinci iz gradskih službi grada Splita raditi svoj posao zakonito, ali nakon 3 godine čekanja, napustila nas je svaka nada, pa vam se stoga obraćamo. Evo cijele priče koju dokumentiramo priloženim dokazima.

Ima jedan kameni zid u vlasništvu Grada Splita već više od 30 godina koji se nalazi na trasi prometnice u Novakovoj ulici na Sućidru u Splitu. Taj kameni zid je i opasnost za djecu koja prolaze u školu, i ljude koji svakodnevno prolaze jer zid, osim što je u gradskom vlasništvu, je ruševan i željezna ograda na tom zidu se može srušit na neko dijete i sad dok ovo čitate (vezana konopčićem da se ne sruši, slike u prilogu). Grad Split ima gradjevinsku dozvolu iz 2018. godine kojom se taj kameni zid na gradskom zemljištu treba srušiti i napraviti novi na način da se postojeća neadekvatno uska prometnica proširi unutar gradskog zemljišta na 3 metra kako i stoji u projektu gradjevinske dozvole. Sadašnje stanje je da se kameni zid pod kišama sve više ruši na put kojim prolaze djeca u školu i lokalni stanovnici pa je vjerojatnost velika da se zid i željezna ograda raspadne i sruši sam od sebe na put i blokira pješački i kolni prolaz i pri tome ozljedi ili nedaj Bože usmrti kojeg školarca na putu u školu.

inbound4351431418502428949

Višekratno su od 2018. a posebno 2019. godine gradjani kotara Sućidar tražili od kotarskog načelnika da osigura sredstva i izvede radove u skladu sa gradjevinskom dozvolom za ovaj zapadni dio prometnice, jer istočni je već odavno napravljen a sastavni je dio iste gradjevinske dozvole. Umjesto toga, građane kotara Sućidar je svaki puta odbio primiti na sastanak kotarski načelnik Miljenko Modrić Miki (HDZ-ov kadar, rizničar u splitskom HDZ-u), svaki put je u telefonskom razgovoru bio nekulturan, pričao laži, vrijeđao i zastrašivao kako bi građane odvratio od zahtjeva da se iz kotarskih sredstava financiraju radovi na toj 38 metara kratkoj prometnici za koju postoji pravomoćna gradjevinska dozvola koju je Grad Split ishodovao 2018. i čiju suglasnost su potpisali svi vlasnici parcela u obuhvatu gradjevinske dozvole.

inbound3730877798668448370

Medjutim, u studenom 2019. godine, umjesto da provede radove u skladu sa gradjevinskom dozvolom na trasi prometnice koja je u cijelosti na gradskom zemljištu,  Kotarski načelnik Sućidra Miljenko Modrić Miki i vijećnici kotara, od kojih ističemo Hrvoja Goretu, provode radove suprotne projektu gradjevinske dozvole, čime su počinili krivično djelo pogodovanja privatnim interesima rođaka kotarskog vjećnika Hrvoja Gorete, koji je skupa sa ostalim kotarskim vijećnicima i  kotarskim načelnikom Sućidra Miljenkom Modrićem Mikijem, potpisao u studenom 2019. godine Odluku kojom se iz kotarskih sredstava “uređuje zapušteno gradsko zemljište” a zapravo se javnim novcem pogodovalo privatnom interesu Josipa Balibana koji je ROĐAK kotarskog vjećnika Hrvoje Gorete.

inbound7085868035390821549
Josip Baliban je nelojalan gradjanin, koji je godinama krao vodu iz Vodovoda a nije plaćao potrošenu vodu jer je premostio cijevi vodovodne pored vodo mjerila, Josip Baliban je uzurpirao i proširio se na susjedovu parcelu otuđivši na taj način preko 80 m2 tuđeg zemljišta, preko susjedove parcele sebi probio kolni put, i Josip Baliban godinama već pokušava prisvojiti gradsko zemljište i kameni zid koji su unutar ove javne prometnice i onemogućiti da se ova prometnica izvede u skladu sa pravomoćnom gradjevinskom dozvolom izdanom u veljači 2018. godine i za koju je i sam Baliban potpisao suglasnost.

inbound5447621816310485400

Kotarski načelnik Modrić i njegov vjećnik Hrvoje Goreta u studenom 2019. godine iz kotarske blagajne plaćaju bez natječaja gradjevinsku tvrtku da izvede radove protivno gradjevinskoj dozvoli u svrhu pogodovanja Goretinom rođaku Balibanu, pa kamioni betona dolaze bez najave i u 2 dana naprave temelje za novi zid pored kamenog zida i nastave sa pripremom da se novi zid digne 2 metra visine, unutar koridora prometnice a ne u skladu sa gradjevinskom dozvolom po kojoj je taj novi zid trebao biti najmanje metar i po južno a kameni zid srušen i napravljen novi najmanje metar i po južno (precizno po projektu gradjevinske dozvole treba biti napravljen 3 metra južnije, sve unutar zemljišta u vlasništvu grada Splita), jer cilj je ovim  protuzakonitim radovima pogodovati Balibanu da prisvoji gradsko zemljište unutar prometnice pri čemu gradjanima kotara Sućidar prijeti da ostanu bez prometnice koja je jedini kolni prilaz i pješački prolaz prema sjevernom dijelu kvarta. Građane su izvođači nelegalnih radova tjerali s lica mjesta, i prijetili im fizičkom silom ako se ne udalje, čak i kotarski komunalni redar kojeg su građani pozvali je stao na stranu ilegalnih radova, izvrijeđao gradjane i otišao. Građani su se povukli nakon prijetnji izvođača ilegalnih radova da će silom građane odstraniti sa mjesta izvođenja ilegalnih radova. Gradjani kotara Sućidar su pozvali gradjevinsku inspekciju koja je treći dan naravno zaustavila te nelegalne radove i stavila znak zabrane daljnjih radova kao i obavijest da je to krivično djelo. dokumentiramo fotografijama u prilogu.

inbound2176805185019874989
Gradjevinski inspektor je obavijestio načelnika kotara Miljenka Modrića o počinjenom krivičnom djelu nelegalnih radova u obuhvatu pravomoćne gradjevinske dozvole. Hrvoje Goreta je takodjer zaposlenik državne uprave, gradjevinski inženjer po struci, radi u županijskoj upravi za graditeljstvo i prostorno uređenje, pa zna što je pravomoćna gradjevinska dozvola i bio je upoznat pri preuzimanju dužnosti vijećnika da ova mala prometnica ima pravomoćnu gradjevinsku dozvolu. Sa istim je višekratno bio upoznat i kotarski načelnik Sućidra Miljenko Modrić Miki, koji je od prethodnog načelnika dobio svu dokumentaciju i zadatak da provede gradjevinsku dozvolu, a takodjer i u gradskoj službi za izgradnju je u nekoliko navrata bio upoznat sa obavezom da iz kotarskih sredstava izvede radove u skladu sa pravomoćnom gradjevinskom dozvolom za ovu malu prometnicu u Novakovoj. Medjutim Modrić i Goreta postupaju upravo suprotno gradjevinskoj dozvoli i u studenom 2019. kotarska sredstva troše za pogodovanje privatnim nezakonitim interesima Goretinog rođaka Balibana koji koristi razne veze u gradskoj upravi, od Snježane Vrdoljak iz Odsjeka za mjesnu samoupravu, koja godinama trpa u ladicu ovaj predmet kako bi pogodovala Balibanu jer supruga Balibana je njena kućna prijateljica. Građanima kotara Sućidar se imenovana Vrdoljak u lice hvalila kako se ona sa Balibanima na privatnim kavama dogovara. Građane Sućidra imenovana Vrdoljak nije primila ni na službeni razgovor a kamoli na privatne kave.

inbound3395472019580773839

Gradjani Sućidra su početkom prošle godine 2020. uspjeli izmoliti Grad da se u gradskoj blagajni osiguraju sredstva za izvođenje radova na ovoj maloj svega 38 metara dugoj prometnici jer je kotarski šerif Modrić odbijao iz kotarske blagajne dati sredstva za zakonite radove sa zakonitom gradjevinskom dozvolom ali je dao za nezakonite radnje pogodovanja privatnom interesu Josipa Balibana, rođaka kotarskog vijećnika Hrvoja Gorete. Umjesto javnog natječaja koji je trebao se raspisati početkom 2020., predmet je oduzet službenici Odsjeka za izgradnju koja je na tom predmetu predano radila prethodnih 5 godina, i dodijeljen nekom podobniku koji je gradjanima počeo pričat laži i strpao predmet u ladicu.

inbound2586587671371043717 inbound4263560970554823803

Gradjani cijelu godinu rade na tome da se predmet izvadi iz ladice, i uspijevaju krajem 2020. da grad ponovo stavi na dnevni red realizaciju ove male prometnice, natječaj za izvođača raspisan početkom 2021. i odabran je izvođač Gradjevno Zec, i tu je opet sve stalo. Opet intenzivno rade veze i osobe na pogodovanju i nezakonitim radnjama, lažima, prijetnjama, vrijeđanjem građana od strane osoba iz gradske uprave zaduženih za ovaj predmet, poglavito Margita Vrtlar iz Odsjeka za izgradnju, kojoj je predmet dodijeljen, a koja je vrijeđala građane i zastrašivala, odbijala dati informacije, davala lažne informacije, ponižavala gradjane, nikad nije htjela primiti na sastanak građane kojima je jedini cilj da se provede zakonita gradjevinska dozvola. U isto vrijeme Balibana i njegove buldoge odvjetnike se primalo na sastanke puno puta i njegove nezakonite radnje su se uvažavale i evo prošlo je 5 mjeseci od kad je grad Split po javnom natječaju ugovorio izvođenje radova sa izvođačem radova Gradjevno Zec, ali grad Split još nije dao nalog izvođaču da se provedu gradjevinski radovi u skladu sa gradjevinskom dozvolom, a to znači da se sruši kameni zid u vlasništvu grada Splita i novi napravi najmanje metar i po južno i prometnica napravi u širini od 3 metra, sve na zemljištu u vlasništvu grada Splita. (napomena: istočni dio ove prometnice je davno završen, a ovaj zapadni zbog ovdje navedenih razloga ni nakon 3 godine od pravomoćne gradjevinske dozvole, još nije završen).

Stoga se obraćamo javnosti.
Naš jedini cilj je da gradske službe rade posao za koji ih građani plaćaju, a ne da pogoduju privatnim interesima rođaka.
Ovu malu prometnicu kotarski načelnik Miljenko Modrić je mogao i trebao prije 3 godine završiti, jer za to su potrebna skromna sredstva iz kotarskog ili gradskog proračuna.
Za srušiti ovaj kameni zid potrebno je građevinskoj mehanizaciji sat vremena, a za napraviti novi i proširiti prometnicu, potrebno je 3 dana. Iz tvrtke izvođača radova, Gradjevno Zec su potvrdili da su mogli radove izvesti već davno ali da ih grad Split NIJE UVEO U POSAO niti u roku od 3 mjeseca od potpisa ugovora za izvođenje radova!!!

To znači da Pročelnik gradske službe za izgradnju nije još dao nalog izvođaču za izvođenje radova. A prošlo je 5 mjeseci od potpisa ugovora za izvođenje radova! Iz službe za izgradnju je 22.4.2021. nakon nekoliko dana pokušavanja gradjana da dobiju informaciju zašto se radovi još nisu izveli, a trebali su biti izvedeni u roku od 3 mjeseca, stigao odgovor da će bit uskoro izvedeni. naravno bez ikakvog roka kad će biti izvedeni. Građanima je jasno da se još aktivno radi na pogodovanju privatnim interesima jer nakon izbora će predmet opet završit u ladicu.

Pogodovanje privatnim interesima i zloupotreba položaja i ovlasti, su kaznena djela koja je počinio Hrvoje Goreta kao kotarski vjećnik i Miljenko Modrić Miki kao načelnik kotara Sućidar i to sa financijskom štetom jer su iz kotarskog proračuna potrošili novac na protuzakonite radove koje je zaustavila gradjevinska inspekcija a  kojim se pogodovalo rođaku Gorete a protivno gradjevinskoj dozvoli za koju su i Goreta i Modrić znali i imali sve informacije.

Oni su unatoč svemu, postupili nezakonito i vrijeme je da odgovaraju pred zakonom za štetu počinjenu gradjanima kotara Sućidar. Za ovakva kaznena djela zakon predviđa i do 10 godina zatvora.

Takodjer je kotarski načelnik Miljenko Modrić Miki na službenim stranicama Kotara u studenom 2019. objavio da se izvode radovi, ali je pri tome iznosio laži da je kameni zid privatno vlasništvo!!!! I time obmanjivao javnost u svrhu opravdavanja svoga krivičnog djela pogodovanja privatnom interesu i zloupotrebe položaja i ovlasti, na način da je brisao komentare gradjana koji su mu ukazivali da iznosi laži u javnost i da radi protiv zakona i protiv gradjevinske dozvole, a što je potvrdila i gradjevinska inspekcija zaustavljanjem i zabranom tih nezakonitih radova (preslike sa službenih stranica Kotara Sućidar u prilogu).

Građani kotara Sućidar i dan danas su blokirani od strane kotarskog šerifa Modrića i onemogućeni iznijeti javno svoje mišljenje na službenim stranicama kotara Sućidar, čime je kotarski načelnik Sućidra Miljenko Modrić počinio kao službenik državne uprave i krivično djelo oduzimanja slobode govora i iznošenja mišljenja.

Gradonačelnik Opara i donačelnik Nino Vela, kao i pročelnik gradske službe za izgradnju Jurica Vojnović su upoznati sa ovim protuzakonitim radnjama njihovog kotarskog načelnika Sućidra i kotarskog vijećnika još od 2019., ali nisu ni do dana današnjega naložili da se radovi na prometnici izvedu u skladu sa gradjevinskom dozvolom nego čekaju da prođu izbori pa da stave predmet opet u ladicu, pogodujući privatnim interesima Goretinom rođaku koji protuzakonitim radnjama prisvaja zemljište u vlasništvu grada Splita na kojem se nalazi predmetna prometnica i tako onemogućavaju provođenje zakonite pravomoćne gradjevinske dozvole.

PA do kada ćete raditi protuzakonito??? ova kratka prometnica je mogla i trebala biti završena prije 3 godine kad i njen istočni dio!

Hoće li i Vice Mihanović ako postane gradonačelnik ovaj predmet držat u ladici, jer radi se o njegovom stranačkom kolegi Miljenku Modriću, njih dvojica su nedavno obilazili kotar Sućidar, prometnicu u Novakovoj su zaobišli u širokom luku jer su i danas tu vidljivi protuzakoniti radovi Miljenka Modrića koje je gradjevinska inspekcija zaustavila još 2019 godine, a radovi u skladu sa zakonitom gradjevinskom dozvolom nisu provedeni ni danas, 3 godine od ishodovanja gradjevinske dozvole, a očito je da neće biti provedeni nikad, a sve u svrhu pogodovanja privatnim interesima.

Ali nama gradjanima Sućidra je dosta, mi zahtjevamo da se prometnica hitno napravi u skladu sa gradjevinskom dozvolom.

Borit ćemo se svim zakonitim sredstvima da se kazne svi koji su nezakonito postupali i još uvijek nezakonito postupaju i pogoduju privatnim interesima trošeći na to javne novce. Stoga se obraćamo javnosti da pomognu da zaustavimo pogodovanje privatnim interesima, trošenje javnog novca na privatne interese i zloupotrebu položaja i ovlasti ovog kotarskog načelnika, vijećnika i ove gradske uprave.

SAD JE DOSTA!

————–
Zajednica gradjana Kotara Sućidar Split

– u prilogu dokumenti i dokazi (po potrebi dostavit ćemo i gradjevinsku dozvolu)
– za eventualna dodatna pojašnjenja, stojimo na raspolaganju na ovom mailu