Krivotvorina Mona Lise iz 17. stoljeća prodana za 3 milijuna eura

0
1497
Džana Mujadžić- Dopisnik HOP portala iz Pariza
Džana Mujadžić- Dopisnik HOP portala iz Pariza

Hekkingova “Gioconda” prodana u Parizu za tri milijuna eura

Šezdesetih godina, 20 stoljeća “Mona Lisa Hekking” koju je njezin vlasnik Raymond Hekking predstavljao kao originalnu, bila je posebno poznata jer je ustanovljeno da je iz 17 stoljeća.

Ovih dana je pariški “Christie’s” organizirao njezinu aukciju na liniji i uspješno prodao za 2,9 milijuna eura, sto je posebno iznenađenje. Također saznanje kako su fasciniranost i zanimanje za najpoznatije platno planete uvijek veliki i značajni. Četrnaest veoma imućnih, potencijalnih kupaca su se manifestirali pariškom “Christie’s”, čija je aukcija trajala cijeli tjedan. Početna cijena je bila 300 000 eura za platno nabavljeno od antikvarijata  iz Nice, za nekoliko starih franaka.

Strasni i slavni kolekcionar umjetnina, Raymond Hakking je poletno branio autentičnost slike, suprotstavljajući se historičarima i brojnim medijima, sve do kraja šestog desetljeća prošlog stoljeća.

Neprestano je tražio od najvećeg europskog muzeja “Le Louvre” dokaze da je platno koje se u njemu čuva i izlaze, kojega  posjeti sedam milijuna osoba godišnje, stvarno djelo velikog slikarskog meštra iz Vincija.

Opsjednut idejom posjedovanja jedinstvenog remek-djela, Hekking je bio uvjeren da je “Gioconda” vraćena u pariški muzej 1914 godine, tri ljeta nakon krade koju je organizirao i ostvario Talijan Vincenzo Perugia, dobro uspjela kopija.

Nakon kolekcionarove smrti 1977, obitelj je čuvala platno iz 17 stoljeća.
Originalna “Mona Lisa” je uvijek izložena u “Le Louvre”/Salle des Etats/, potiče iz kolekcije kralja Françoisa Prvog /1494-1547/, u koju je ušla oko 1517 godine.

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP