U Hrvatskoj ne postoje državne upravne jedinice nego samoupravne jedinice nalik OUR-u i SOUR-u koji su uništili sva hrvatska poduzeća

0
1572

Pljačke općinskih proračuna na račun nasipavanja i devastacije prirodne obale na hrvatskom primorju je postala stvarnost, ali institucije ne reagiraju.

Nakon toliko mojih neobjavljenih reagiranja Zadarskom listu i Slobodnoj Dalmaciji o nasipavanju prirodne obale na otoku Viru, konačno je nasipavanje pomorskog dobra i mora postalo aktuelno diljem hrvatskog Jadrana.

No, zbog jednog objavljenog mojeg teksta u Zadarskom Listu ,  koji je jasno ukazao na devastaciju prirodne obale, tužio me načelnik općine Vir Kristijan Kapović, a zadarski Općinski sud me kaznio gotovo sa 20 tisuća kuna zbog klevete i časti te sam tada se pitao da li je većina zadarskih sudaca, tužitelja i privatnih odvjetnika organizirans poput mafije i da li je pravosuđe korumpirano i nije nezavisno od politike?

Štoviše,  pitam se dali ove situacije ukazuju na korupciju sudaca koji ne razlikuju javne od privatnih osoba?!
Sudac i tužitelj se postaje i “nasljedstvom”, a najmanje stručnošću i moralnim kvalitetama.

Cijela hrvatska stvarnost je organizirana mafijaški umjesto stručno i demokratski, a za to najveću odgovornost snosi hrvatski Ustav i Ustavni sud koji nije dorastao zadaći koju obavlja.

U demokraciji su suvereni birači dok su u hrvatskoj demokraciji suvereni političari.

Oni donose zakone suprotno volji birača i ako na to ukažu birači političari ih odmah tuže zbog klevete i časti.

To je sramota jer Ustav mora biti dogovor birača i države kakva će ona biti. U demokraciji birači imaju također pravo na svoje mišljenje i njegovo javno iznošenje, što uključuje i ukazivanje na sve štetne i kriminalne radnje političara, čak i bez ikakvih dokaza, jer ih biračima uskraćuju političari.

Svaki birač ima pravo na svoje političko i ino mišljenje. Sudci moraju razlikovati privatnu od javne osobe jer kleveta i uvreda časti se ne odnosi na javne osobe.

Pored sudaca, slobodu mišljenja su onemogućili mediji koji uopće ne objavljuju mišljenja čitatelja i tako se udružili sa političkom i inom mafijom.

Novinari misle da su oni jedini mjerodavni za otkrivanje kriminala u državi i da samo oni imaju pravo ukazivati na kriminalno ponašanje političara. Tako su postali dio političke mafije jer oni više brane ideologiju nego što istinito i točno informiraju birače?!

Zar nam to nije otkrio direktor HRT i mnogi drugi mediji?

Hrvatski birač nije u stanju promijeniti ni Ustav jer mu to pravo uskraćuju političari zabranom referenduma, posebice Plenković i Milanović.

Međutim, referendum je temelj svake demokracije. Hrvatski političari su zaboravili da su oni sluge birača koji su suvereni i jedino oni mogu mijenjati Ustav umjesto političara jer jedino tako se može nadzirati političare.

Eto, nakon toliko godina ZL sjetio da je nasipavanje pomorskog dobra i prirodne obale najveća ugroza hrvatskom priobalju, posebice staništima školjaka i druge ribe, te plažama.

Čini mi se da nitko u Hrvatskoj ne zna što je plaža jer nema uređenih plaža sa šumom i sa infrastrukturom pa se turisti kupaju gdje god požele.

O plažama se ne brinu ni gradovi ni općine na obali i otocima i nasipavanje, dakle, ”dohrana” plaža je postala najveća ugroza za hrvatsku prirodnu obalu i izvor korupcije.

Nasipavamo obalu i uništavamo plaže, a govorimo o turizmu koji privlači turiste samo zbog čistoće mora.

ZL je bio suučesnik u virskom kriminalnom nasipavanju zajedno sa Lučkom kapetanijom koja je to nasipavanje blagoslovila kao i zadarsko pravosuđe?

Općina Vir je ZL-u i SD-i plaćala velik novac za promičbu, a oni su objavljivali tekstove iz Virskog lista kao novinarski uradak novinara Kažimira Škrbića.

On je kao urednik Virskog lista pjevao ode virskom načelniku Kristijanu Kapoviću koji je ujedno glavni i odgovorni krivac ne samo za nasipavanje prirodne obale nego i za urbano uništenje otoka Vira.

Zamislimo demokratsku državu u kojoj načelnik općine ima svoje novine preko kojih obmanjuje birače i nameće samovoljne prostorne planove bez ikakvih građevinskih zona i njihove urbanizacije, dakle, parcelizacije, ucrtavanja ulica i izgradnje prometnica do svake građevinske zone, te dovođenja vodovoda, kanalizacije i električne energije, te ponekad i plinovoda do te zone. Zna li itko u ovoj državi što znači urbanizacija prostora?

Zamislimo općinu koja ima možda 2 tisuće birača, sa više od 10 tisuća vikendica ili više od 15 tisuća stambenih jedinica, a ima prihode od poreza na vikendice možda cca 7 milijuna kuna.

Međutim, porez na vikendice i stambene jedinice iznosi 15 kuna po kvadratu, tako pričaju vikendaši, a to je premala svota za prihode od poreza na vikendice u proračunu. Svake godine prihvaćeni proračun je dva puta veći od izvršnog proračuna.

Ovo zahtjeva reviziju u općini Vir. Je li to moguće da općina Vir ima tako dobre stručnjake? Koliko općina Vir dobiva novca od komunalija i komunalnih doprinosa?

Zašto na kaznene prijave nije reagirao ni DORH ni USKOK?

Ako tome pridodamo namete zbog legalizaciju objekata, koji su bili najviši u županiji, zar se onda birači ne bi trebali upitati gdje je nestao toliki novac jer općinskim novcem u Viru izgrađena samo mrtvačnica i na nasipima su nestručno izgrađene ceste, a slično su nestručno asfaltirane neke ulice i postavljena loša rasvjeta.

Nasuta je prirodna obala sa iskopinama, ali ne znamo koliko je to koštalo općinski proračun. Najlakša pljačka, zar ne?
U kojoj demokratskoj državi vikendaši plaćaju boravišnu taksu za sebe, svoju rodbinu i svoje prijatelje ako su vlasnici vikendice koji plaćaju porez na vikendice i sve druge tražbine? U kakvoj državi i demokraciji mi živimo? Zar u moju kuću ne mogu pozvati svoju rodbinu i prijatelje? Takav zakon mogu izglasati samo budale u

Saboru, koji bi najradije nazvao kokošinjcem, jer u njemu sabornici samo kokodaču, a nikada ne razmišljaju i misle na boljitak naroda.

Međutim, općina Vir ima HOLDING – VIR sa desetak poduzeća u kojima su zaposleni nestručni ljudi kao u općinskoj administraciji. U tim poduzećima zapošljavani su nestručni sinovi nekih moćnika iz Zadra, rodbina načelnika i vijećnika te radnici koji bivšem načelniku mogu donijeti najmanje 4 glasa. Dakle, izbori u Viru su vazda bili problematični različitim manipulacijama.

Bivšeg načelnika općine Vir je kreirao Milan Bandić sa svojim upravnom svitom i savjetnicimna, tako da su nameti u općini Vir bili veći nego u Zagrebu.

Svi izvedeni radovi tih poduzeća su nestručni i bez ikakvih planova i projekata, a to je bacanje novca u bunar bez dna. Zašto se to događa? U Hrvatskoj ne postoje državne upravne jedinice nego samoupravne jedinice nalik OUR-u i SOUR-u koji su uništili sva hrvatska poduzeća. Za općinske radove nema nikakvih natječaja jer svi općinski radovi su namijenjeni za općinska poduzeća pa nas je bivši načelnik, isto kao Milan Bandić, vratio u samoupravni, lopovski i nasilnički komunizam.
Načelnik općine Vir je pravomoćno kažnjen zbog nasipavanja možda pola kilometra pomorskog dobra, a mogao je kupiti zemljište za mali novac, ali je morao zadovoljiti prijatelja Kalmetu. Zbog te kazne nije mogao još jednom postati načelnik. No, trebalo je zadovoljiti potrebe izvođača radova za Hrvatske ceste koji je izgubio dosta vremena zbog pogrešno položene kanalizacije do očevog mu objekta. Zbog te kanalizacije, dužine cca 3 km, koje je služila samo objektu njegovog oca, nepotrebno je potrošeno mnogo novca, a radove je izvodila Kalmetino poduzeće prema izjavi jednog zadarskog političara.

Zbog pogrešnog polaganja kanalizacijskih cijevi, na glavnoj prometnici za Vir imamo rotor jer jedino tako se moglo prikriti nedopustivu pogrešku.

Troškove za izgradnju rotora i podizanje ceste snose Hrvatske ceste umjesto poduzeća koje je polagalo kanalizaciju.
Štoviše, načelnik Kapović je nestručno nasuo više od 10 km pomorskog dobra i na njemu izgradio prometnice umjesto da je izgradio prave prometnice rušenjem i plaćanjem srušenih objekata.

Sve to je bilo prijavljeno DORH-u i USKOK-u koji nikada ništa nisu poduzeli. Što je radila Lučka kapetanija u Zadru jer njezina je zadaća da štiti pomorsko dobro. To su razlozi zašto je pijesak postao mulj na kojem rastu alge i sve uvale postaju mutne i prljave. Uništena su staništa školjki i druge ribe, kao i prirodne plaže.
Kakav turizam je promovirao načelnik Kapović po Europi i na što je trošio velike količine općinskog novca, morali bi se upitati svi birači u općini Vir nakon tolikih putovanja po cijeloj Europi? Pogledajmo koliko smo glupi, pokvareni i licemjerni ako biramo takve načelnike. Ovo je javna kaznena prijava protiv općine Vir, njezinog bivšeg načelnika, njezinih službenika i direktora njezinih poduzeća.

 

Birač u općini Vir,

Srećko Radović