Berošova sramota: Zdravim ljudima, neophodnima u Centru za rehabilitaciju Stančić ne dozvoljava rad!

0
1210

“Mi smo djelatnici Centra za rehabilitaciju Stančić. Radimo s djecom s raznim razvojnim teškoćama. Radili smo tijekom cijele pandemije, radili smo tijekom lockdowna kada nitko nije radio – i to u vrlo teškim uvjetima, u smjenama od 24 sata, odvojeni od svojih obitelji. Radili smo s dokazano zaraženima koronavirusom.

Od 4. listopada zabranjen nam je ulazak na naša radna mjesta jer ne posjedujemo covid potvrdu. Napominjemo da smo uvijek bili testirani PCR testom prilikom povratka na posao, tj. nakon izbivanja nekoliko dana s posla. No od 4. listopada za nas je uvedeno testiranje dva puta tjedno BAT testom, na koje ne pristajemo.

Ne pristajemo zato jer je sam postupak bolan, dehumanizirajući i omalovažavajući. Nekoliko kolegica je pretrpjelo ozlijede prilikom učestalih testiranja te sada imaju česte glavobolje i krvarenja iz nosa, što je prijavljeno liječnicima. Odgovorni smo i savjesni te na posao – znajući prirodu našeg posla i poteškoća korisnika – ne bismo niti dolazili bolesni.

Ne pristajemo jer nikada nismo dali privolu za skupljanje naših medicinskih podataka, niti nas je itko ikada informirao o medicinskim postupcima koji se nad nama provode. Cijelu situaciju s covid potvrdama smatramo apsurdnom i nezakonitom, jer krši naša ustavna prava, naš Ugovor o radu te brojne druge zakonske propise.

Naš ministar, gospodin Aladrović, javno se cijepio te posjeduje covid potvrdu i upravo u ovim trenutcima dok pišemo – potvrđeno je da je zaražen koronavirusom. Kako je to otkriveno i koliko dugo je pomoću covid potvrde izbjegavao kontrolu svog zdravstvenog stanja, raznoseći virus? Svjedoci smo da su i u našoj ustanovi zaraženi cijepljeni djelatnici.

Ne pristajemo zato što smatramo podjelu na cijepljene, necijepljene, sa i bez covid potvrde duboko segregirajućom i diskriminatornom. Koji je cilj covid potvrda? Prisila na cijepljenje, koje je navodno dobrovoljno? Tko nas je informirao o cjepivima? Tko je odgovoran za nuspojave cijepljenja? Nije odgovoran proizvođač, nije odgovorna država. A mi smo neodgovorni jer ne pristajemo na na netransparentnost i razvodnjavanje odgovornosti??

Ministar Beroš ovih dana najavljuje da će u nedostaku bolničkog osoblja raditi zaraženi liječnici, tzv. “asiptomatski bolesnici”. Svjedoci smo proboja virusa bez obzira na mjere koje se poduzimaju. Kada jednog dana popusti politički pritisak, tko će biti odgovoran za štetne, segregirajuće i diskriminirajuće odluke koje nam razaraju živote?

SUSTAV SMO MI, LJUDI.
I rekli smo da na prisile i ucjene NE PRISTAJEMO.”

Kristina Mijatović, tehničko osoblje
Lidija Repić, psiholog; sociolog
Ivan Đurđević, logoped
Marija Pavković, edukacijski rehabilitator