Reaktivacija virusa hepatitisa C i smrt nakon cijepljenja protiv COVID -19 – prikaz slučaja

0
3783
ZNANSTVENE VIJESTI 
mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme
mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme

Za naše čitatelje i svekoliku javnost nastavljamo.  Sve kako smo i obećali, s našim znanstvenim vijestima. Ovaj puta je riječ o kratkih znanstvenih informacija,  saznanjima i istraživanja iz znanstvenih časopisa a sve zbog vas kako bi ste se što lakše i što preciznije s istima upoznali. Upućujemo Vas osobito na prve, vrlo  zanimljivae, a ljudi iz struke bi se morali sa istom u cijelosti i upoznati. Bilo bi sjajno kad bi to činili i sa svima ostalima. Svi bi smo to osjetili.

Zahvljujem našim ekspertima, znanstvenicima.

 

1.      Cijepljenje protiv COVID-a 19 nije ispunilo glavnu svrhu – sprečavanje obolijevanja

U članku objavljenom 30. rujna ove godine u znanstvenom časopisu European Journal of Epidemiology https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-021-00808-7

autori pružaju dokaze da povećanje obolijevanja od COVID-19 nije povezano s razinama cijepljenja u 68 zemalja i 2947 županija u Sjedinjenim Državama. Iako su cjepiva  trenutno primarna strategija ublažavanja u borbi protiv COVID-19 u cijelom svijetu,  svoju glavnu svrhu a to je sprečavanje obolijevanja od COVIDa 19, nisu ispunila. Naime, tvrdnja da je tekući porast novih slučajeva u Sjedinjenim Državama (SAD) vođen područjima s niskom stopom cijepljenja nije točna. Slična je pripovijest primijećena i u zemljama, poput Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva. Istodobno, Izrael koji je bio hvaljen zbog svoje brze i visoke stope cijepljenja također je doživio značajan porast slučajeva COVID-19. Iako je prema autorima potrebno uložiti napore da se stanovništvo potakne na cijepljenje, to treba učiniti sa poniznošću i poštovanjem. Stigmatiziranje populacije može učiniti više štete nego koristi. Važno je napomenuti da se drugi nefarmakološki napori u prevenciji (npr. Važnost osnovne zdravstvene higijene u pogledu održavanja sigurne udaljenosti ili pranja ruku, promicanja boljih čestih i jeftinijih oblika testiranja) moraju obnoviti kako bi se postigla ravnoteža u učenju živjeti s COVID-19 na isti način nastavljamo živjeti 100 godina kasnije s raznim sezonskim promjenama virusa gripe 1918. godine.

2.      Bolnička epidemija uzrokovana varijantom SARS-CoV-2 Delta u dvostruko cijepljenoj populaciji

Znanstveni članak na ovu temu potpisuje Pnina Shitrit sa suradnicima  (Eurosurveillance, vol.26, broj 39, rujan 30, 2021

https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2021.26.39.2100822

Izrael je bio jedna od prvih zemalja koja je postigla visoku razinu potpunog cijepljenja cjepivom Comirnaty (BNT162b2, BioNTech-Pfizer, Mainz, Njemačka/New York, SAD) protiv COVID-19. Od sredine lipnja primijećen je nagli porast slučajeva, pripisan varijanti SARS-CoV-2 Delta, koja je sredinom srpnja činila  više od 95% sekvenciranih izolata virusa u Izraelu. Pretpostavlja se da je izbijanje bolesti započelo od jednog neidentificiranog pacijenta s COVID-19, s brzim bolničkim širenjem među cijepljenim, uključujući osobe koje nose kirurške maske.

Od 42 slučaja dijagnosticirana u ovoj epidemiji, 38 je potpuno cijepljeno s dvije doze cjepiva Comirnaty, jedan je oporavljen, s jednim cijepljenjem, a tri su bila necijepljena. Stopa obolijevanja među izloženim pojedincima dosegla je 23,3% u pacijenata i 10,3% u osoblju, s 96,2% stopom cijepljenja među izloženim pojedincima. Štoviše, vjerojatno se dogodilo nekoliko prijenosa između dvije osobe koje su nosile kirurške maske, a u jednom su slučaju koristile punu antivirusnu opremu, uključujući masku N-95, štit za lice, haljinu i rukavice. Autori ukazuju i na studije koje nisu pokazale takav trend zaražavanja cijepljenih kao što je to slučaj u Izraelu!

U radu se osporava pretpostavku da će visoke stope univerzalnog cijepljenja dovesti do imuniteta stada i spriječiti izbijanje COVID-19. Definitivno je jasno da kombinacija cjepiva i maski za lice, bez obzira na tip maski, ne pruža dovoljnu zaštitu cijepljenim osobama.  Autori spekuliraju da je razlog pojavi bolesti u dvostruko cijepljenih pad imuniteta 5 mjeseci nakon drugog cjepiva te da bi treća doza cjepiva možda mogla promijeniti negativni trend. Ova bolnička epidemija predstavlja primjer velike prenosivosti varijante SARS-CoV-2 Delta među dvaput cijepljenim i maskiranim pojedincima. To sugerira slabljenje imuniteta, iako i dalje navodno pruža zaštitu pojedincima bez komorbiditeta.

3.     Prevladavanje varijanti SARS-CoV-2 otpornih na antitijela u  cijepljenih

Povezanost između slučajeva proboja cjepiva i infekcije varijantama SARS koronavirus 2 (SARS-CoV-2) ostala je uglavnom neistražena. U radu  Venice Servellita  i sur. iz SAD  doi: https://doi.org/10.1101/2021.08.19.21262139

 autori su analizirali sekvence cijelog genoma SARS-CoV-2 i opterećenja virusom u 1.373 osobe s COVID-19 iz područja zaljeva San Francisco, od čega je 125 (9,1%)  infekcija izazvanih cjepivom. Potpuno cijepljene znatno vjerojatnije se zaražavaju od necijepljenih osoba varijantama koje nose mutacije povezane sa smanjenom neutralizacijom antitijela (L452R, L452Q, E484K i/ili F490S; 78% naspram 48%). Virusna opterećenja bila su značajno veća u simptomatskih slučajeva u usporedbi s asimptomatskim slučajevima nakon cijepljenja. Ovi nalazi ukazuju na to da su slučajevi proboja nakon cijepljenja prvenstveno uzrokovani varijantama SARS-CoV-2 otpornih na protutijela, te da simptomatske probojne infekcije mogu potencijalno prenijeti COVID-19 jednako učinkovito kao i necijepljene infekcije.

 

4.      Podaci američkih I izraelskih liječnika potvrđuju –  niske doze Aspirina smanjuju rizik od  COVID-19

 

Istraživanja američkih I izraelskih liječnika prenesena u Jeruzalem postu

https://www.jpost.com/health-science/coronavirus-aspirin-may-help-prevent-infection-israeli-study-shows-661682

pokazuju da bi aspirin koji se može kupiti bez recepta mogao zaštititi pluća pacijenata s COVID-19 i minimizirati potrebu za mehaničkom ventilacijom. Tim liječnika je istražio više od 400 pacijenata s COVID -om iz bolnica diljem Sjedinjenih Država koji uzimaju aspirin a koji nije povezan s njihovom bolešću COVID -a, te je otkrio da je liječenje smanjilo rizik za gotovo 50%, postizanje mehaničke ventilacije za 44%, prijem na intenzivnu njegu za 43% , a ukupni bolnički mortalitet za 47%. Istraživanje je definitivno pokazalo povezanost između niskih doza aspirina i smanjene ozbiljnosti COVID-19 i smrti. Iako utječe na dišni sustav, koronavirus je povezan sa zgrušavanjem krvi u malim krvnim žilama, uzrokujući male blokade u plućnom krvnom sustavu, što dovodi do ARDS – sindroma akutnog respiratornog stresa. Do sličnih zaključaka došli su i Izraelski istraživači u preliminarnom ispitivanju u Medicinskom centru Barzilai. Osim učinka na krvne ugruške, otkrili su da aspirin pruža imunološke prednosti te da je za 29% manja vjerojatnost da će se skupina koja ga je uzimala zaraziti virusom. Aspirin je jeftin, lako dostupan i milijuni ga već koriste za liječenje svojih zdravstvenih stanja.

 

5.      Amerika namjerava ulagati u lijekove protiv COVOD 19

 

Časopis Science (COVID-19 drug studies get boost, Science 372:1372, 2021)objavio je da američka administracija namjerava izdvojiti 3 milijarde $ u razvoj novih lijekova protiv COVID-a 19 ali i drugih virusa koji bi mogli u budućnosti uzrokovati pandemiju. Takvi bi lijekovi trebali zaštititi ljude koji se ne žele ili ne mogu cijepiti. U tu skupinu spadaju i oni čiji je imuni sustav deficijentan ali i oni koji žive u zemljama kojima cjepiva nisu dostupna. Ne spominje se eventualni razlog nepovjerenja u tzv. cjepiva koja izazivaju neželjene posljedice uključujući i smrt. Od ukupno 3 milijarde $ 1,3 milijarde odvaja se za predklinička i klinička istraživanja, 700 miliona $ za razvoj proizvodnje i samu proizvodnju. Nešto više od 1,2 milijarde $ usmjerit će se prema razvoju novih tretmana protiv virusa koji ne spadaju u skupinu SARS-CoV-2 ali bi u budućnosti možda mogli uzrokovati pandemiju!

6.      Još o (ne)učinkovitosti masaka za lice u širenju SARS-CoV-2

Donosimo Vam jedan članak koji bi trebao uvjeriti čitatelja u korisnost nošenja maski za lice s obzirom na prijenos SARS-CoV-2. Zračni prijenos kapljicama i aerosolima smatra se važnim za širenje virusa. Iako su maske za lice uvriježena  preventivna mjera, još uvijek se raspravlja o njihovoj učinkovitosti za ublažavanje prijenosa SARS-CoV-2. Ovo je izrazito kontrovezna tema o kojoj nažalost medicina zasnovana na dokazima nema posljednju riječ. Već smo, naime pisali o megastudijama objavljenih radova na tu temu koje pokazuju da maske nemaju značajan učinak na prijenos bolesti https://doi.org/10.32388/1SC5L4

Štoviše, piše se o izrazito negativnim učincima stalnog nošenja maski na organizam. U radu objavljenom u časopisu Science DOI:

10.1126/science.abg6296

 ističe se da maske nemaju smisla na otvorenom prostoru gdje je koncentracija virusa minimalna pa čak i u bolnicama gdje je koncentracija virusa najveća ukoliko se ne upotrebljavaju druga zaštitna sredstva za tijelo i glavu, bez obzira na vrstu i širenje infekata. Autori  pokazuju da se varijacije u učinkovitosti maski mogu objasniti različitom količinom virusa, a povezane s prosječnom vjerojatnošću infekcije i brojem reprodukcije. Utvrdili su da su maske učinkovite tamo gdje je niska koncentracija virusa. Tvrde da su naprednije maske i druga zaštitna oprema potrebne u zatvorenim okruženjima potencijalno bogatim virusima, uključujući medicinske centre i bolnice. Iz rada međutim nije jasno na temelju čega su autori zaključili da su maske osobito učinkovite u kombinaciji s drugim preventivnim mjerama poput ventilacije i distanciranja. Naime same maske, kako i sami kažu nemaju u takvim uvjetima nikakav učinak.

Kratak komentar: Želimo apostrofirati ono što su već izjavljivali neki poznati i neovisni znanstvenici, a to je da neki vrhunski znanstveni i medicinski časopisi gube na kvaliteti. Dokaz za to je i ovaj rad koji je izazvao brojne kontroverzne komentare. Rad po svojoj tematici ne spada u časopis Science, Rad donosi zaključke na temelju nedostatnih podataka Nažalost stječe se dojam da je sve ono što ide u prilog plandemiji i propisanim mjerama lako je objaviti u nekim vrhunskim časopisima dok drugi koji imaju suprotne dokaze osuđeni su na objavljivanje u manje poznatim ali neovisnim znanstvenim časopisima, bez obzira da li dolaze iz ponajboljih institucija.

7.      Skandal FDA zbog odobrenja eksperimentalnog lijeka protiv Alzheimerove bolesti

Objavom pandemije COVID-19 nekako smo udaljili iz fokusa teže bolesti kao i borbu protiv njih. Jedna od takvih je i Alzheimerova bolest od koje samo u SAD boluje 6 miliona ljudi koji imaju progresivna kognitivna oštećenja te naposljetku umiru. Za društvo ta bolest predstavlja enorman trošak. Nedavno je u časopisu Science (DOI: 10.1126/science.abk0575) objavljen editorial u kojem J.S. Perimutter u naslovu slikovito kaže: zeleno svjetlo FDA, crveno znanosti. Naime, američki ured za hranu i lijekove (FDA) promijenilo je pravilo odobravanja eksperimentalnog preparata kako bi mu dalo zeleno svjetlo i ubrzalo njegovu eksploataciju. Radi se o potencijalnim lijeku ptoriv Alzheimerove bolesti aducanumab firme Biogen. Jedan od članova znanstvenog savjeta i ujedno autor ovog editoriala usprotivio se odobrenju a potom i izašao iz tog savjeta. Razlog tome je upitna učinkovitost preparata, te štetan učinak na trećinu pacijenata jer uzrokuje u 35% bolesnika moždane edeme a u 20% mikrokrvarenja. FDA je najprije odbila zahtjev za ubrzano odobrenje a potom promijenila pravila igre prema kojima više ne traži da preparat bude klinički koristan već da smanjuje količinu beta-amiloida koji prati ovu bolest. Ova odluka mogla bi firmi Biogen donijeti već u prvoj godini prihod od 56  milijardi $ samo na američkom tržištu! Autor editoriala ističe da FDA i njegov znanstveni savjet imaju odgovornost zaštititi ranjive skupine pacijenata i njihovih obitelji te odagnati lažne nade. Tu su i FDA i članovi savjeta drastično zakazali. To neumitno podsjeća na ishitrenu odluku o odobrenju eksperimentalnog ,RNA cjepiva protiv COVID-19. Kako nakon svega ovoga vjerovati FDA koja bi trebao biti simbol zaštite bolesnika?

8.      Reaktivacija virusa hepatitisa C i smrt nakon cijepljenja protiv COVID -19 – prikaz slučaja

U članku objavljenom u medicinskom časopisu Int Med Case Rep J . 2021 Aug 29;14:573-576. (doi: 10.2147/IMCRJ.S328482) prikazan je slučaj 82-godišnje pacijentice s demencijom koja je primljena u starački dom u Nizozemskoj. Nakon cijepljenja mRNA cjepivom Pfizer-BioNTech COVID-19 ponovno joj se aktivirao hepatitis C što se očitovalo žuticom, gubitkom svijesti, jetrenom komom i smrću. Autori zaključuju da ova reaktivacija virusa hepatitisa C nakon cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTech ukazuje na potrebu kritičkog razmatranja pojedinaca s prethodnom infekcijom virusa hepatitisa C i cijepljenjem protiv COVID-19. To se vrlo vjerojatno odnosi i na druge prethodne virusne bolesti.

 HOP