BBC i Srbi provalili da HPC za vrijeme NDH-a nije bila priznata, a prva ju priznala SPC!

0
1575
Arhiepiskop HPC Aleksandar

SRPSKE LAŽI NA BBC-iju

Nedavno se pojavio jedan članak na BBC-ijevom portalu na srbijanskom jeziku kojeg potpisuje gđa Nataša Anđelković, pod naslovom: „Balkan i pravoslavlje: Kako je biti episkop Crnogorske pravoslavne crkve i kakav je položaj kanonski nepriznatih crkava“, a koji se je u jednom dijelu dotakao i teme hrvatskog pravoslavlja.

Članak je prožet pogrešnim i zlokobnim srbijanskim povijesnim interpretacijama, ali od BBC-ija smo ipak očekivali više, makar malo. S obzirom na to, smatramo da je potrebno reagirati na više činjenčnih i povijesnih neistina koje je BBC tu iznio.

https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-60024994

Za početak, kao izvor „valjanih“ informacija navodi se ekstremistički portal aboliranih četnika pod nazivom „Novosti“, što bi da nije za plakat, bilo za smijat se.

Dalje se navodi se da HPC uživa potporu „ekstremne desnice“.

Izgleda da pisac teksta smatra hrvatske pravoslavce punokrvnim hrvatskim desničarima – iako nitko nije siguran što to desničar u okviru hrvatskog društva zapravo znači, osim što je uobičajena etiketa koju koriste prosrbijanski aktivisti kad se obraćaju prosječnom Hrvatu koji drži do sebe, svoje države, naroda, vjere i kulture.

Nadalje, tvrdnja da HPC vuče korijene iz NDH je potpuno neistinita. Današnja HPC je vjerska, pravna i kulturna sljednica Karlovačke arhiepiskopije, koja je više 200 godina bila pravoslavna crkva Hrvatskog kraljevstva i dijela južne Ugarske te naravno i njezine kasnije obnove pod vodstvom svetog patrijarha Germogena.

Tvrdnja da Germogenova Crkva „…nit je bila hrvatska, nit je bila pravoslavna, nit je bila crkva…” te „nije bila priznata ni od jedne pravoslavne crkve“ pokazuje nisku razinu znanja, ili veliku razinu neznanja onih srbijanaca koji pokušavaju pametovati o temi o kojoj nemaju pojma. Ta Crkva je imala je svoj mjerodavni teritorij, kler i vjernike te imovinu, a vrlo brzo bila je priznata od više pravoslavnih Crkvi. Njeno priznanje došlo je za par godina, dok su ga neke druge pravoslavne Crkve čekale desetljećima. Prva ju je priznala SPC, zatim Rumunjska, Bugarska i Grčka Crkva, a postoje i ozbiljne indicije da ju je priznala i Carigradska (Ekumenska) patrijarhija.

Poslali smo im molbu da objave ovu našu reakciju na srpske laži. Rezultat ćemo vidjeti.

Hop