Hrvatski slikar Stjepko Mamić izlaže na Salonu Art Capital 2022 u Parizu pod pokroviteljstvom predsjednika i ministra kulture Francuske

0
1328

                                P R I O P Ć E NJ E   Z A   M E D I J E

 

Hrvatski slikar Stjepko Mamić izlaže na Salonu Art Capital u Parizu od 15 do 20. veljače 2022. god. ART CAPITAL kao najveća i najvažnija međunarodna izložba u Francuskoj održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Gospodina Emmanuela Macrona, ministrice kulture Gospođe Roselyne Bachelot i predsjednika Udruženja nacionalnih muzeja Francuske- Grand Palais Gospodina Chris Dercona. Svečani vernissage je 15. veljače 2022. god. od 15,00 h do 22,00 h.

img789

Po prvi put Salon se održava u novoj modernističkoj Grand Palais Ephemere na Champs de Mars (Marsove poljane) ispred Tour Eiffel umjesto u povijesnom zdanju čuvene Grand Palais koja se preuređuje za potrebe narednih Olimpijskih igara.

Capt. Stjepko Mamić izlaže slike na platnu velikih dimenzija 2×1,5 m sa motivima našeg podmorja istovremeno na dva najvažnija i najstarija povijesna pariška Salona: Salon des Artistes Francais i Salon des Artistes Independants čiji je član.

Iznimna čast i san svakog umjetnika je biti odabran od strane strogog žirija i izlagati na najstarijem povijesnom pariškom salonu na kojem su, od začetka 1667. godine pod pokroviteljstvom kralja Louisa XIV, izlagali svi najvažniji i najveći svjetski umjetnici, slikari i skulptori toga doba i oni su to kasnije postali: Renoir, Delacroix, Claude Monet, Manet, Edgar Degas, Rodin, Claudel, Bartholdi, Dufy, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Signac, Louis Dideron, A. Dunoyer de Segonzac, Vlamnick, Henry Matisse, Kees van Dongen, Salvador Dali, Bernard Buffet i dr.

img791

Stoga vas pozivamo da popratite ovaj važni umjetnički događaj koji je zahvaljujući uspješnosti Stjepka Mamića povijesni i za njegov rodni Grad Dubrovnik i Republiku Hrvatsku. Naime, kapetan Stjepko Mamić je prvi umjetnik sa ovih prostora, Dubrovčanin i Hrvat koji izlaže istovremeno na dva najstarija i najvažnija povijesna pariška salona. Uspješno je već pet puta izlagao i na Salon d’Automne u čije punopravno članstvo je pozvan te Salon du Dessin et Peinture a l’Eau sa kojima izlaže već šest godina.

 

Sa poštovanjem i pozdravima, Dr. sc. Dražana Martinović Mamić u ime umjetnika Capt Stjepka Mamića i  Udruge Stjepko Art kao organizatora izložbe

HOP