U sjeni Putinove agresije na Ukrajinu, Ministarstvo obrane Srbije šalje rezervistima pozive uz ratni raspored

0
4484
Primitak obavijesti o pozivima srbijanskim rezervistima uz ratni raspored, a putem pregleda sarajevskog portala Klix.ba, uobičajeno bliskog izvorima srpske dnevne politike, je doista zabrinjavajući. Prema izvorima bosanskog portala iz Sarajeva, što je politički pod izravnom paskom stranke SDA,  Ministarstvo obrane Srbije uputilo je srpskim rezervistima vojne pozive uz obvezni ratni raspored.
Srbijanski rezervisti pozvani su radi  izvedbe jednodnevnih ili višednevnih vježbi za reagiranje u jedinicama civilne zaštite u izvanrednim situacijama. No, znakovito je kako u pozivima rezervistima stoji obvezni ratni raspored. Premda već godinama Srbija često poziva rezerviste radi obuke u trajanju do dva tjedna za ljude koji nisu služili vojni rok, pozivi srbijanskim rezervistima, makar i u sklopu djelovanja civilne zaštite, očito se vremenski poklapaju s rasplamsavanjem i svakodnevnim sve jačim razbuktavanjem rata u Ukrajini između ukrajinskih branitelja i ruskog vojnog agresora. Po šturom službenom priopćenju Ministarstva obrane Srbije i njenog čelnika, svojedobno vojnoga dezertera, ujedno nesposobnog za služenje vojnog roka Aleksandra Vulina, navodni cilj masovnih vojnih poziva rezervistima diljem Srbije je poglavito radi civilne zaštite i drugih, dakako, manirom skrivanja informacija za javnost prokušanog prevaranta Vulina, javno skrivenih djelovanja pozvanih pripadnika srpskog pričuvnog vojnog sastava.
Podmuklim i prijetvornim srbijanskim političarima na čelu sa srpskim diktatorom Aleksandrom Vučićem nije naivno i nepromišljeno za vjerovati na riječ bez ikakvog pokrića kako Srbija navodno nije podigla stupanj borbene gotovosti. Iskustvo govori kako je Srbija osobito u posljednjih nekoliko godina glede stanja na Kosovu podizala u više navrata stupanj borbene gotovosti. To uopće nisu tajili ni pred svijetom. Ali, u ovim trenucima kad se već uvelike prave utemeljene prognoze zajedničke srpsko – ruske podijeljene strategije i taktike, nije zgoreg zamijetiti kako srbijanski mediji javljaju da ekstremni bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko, kao vojni saveznik ruskoga vladara Vladimira Putina, već javno poručuje da je nakon Ukrajine sljedeća na redu Moldavija, zatim i Gruzija. U svezi toga je i današnji hitni posjet američkog diplomata Anthony Blinkena moldavskoj prijestolnici Kishineu radi smanjenja panike u Moldaviji uz poruku da SAD stoje iza sigurnosti Moldavije, posebice područja Pridnjestrovlja, na koje su Rusi bacili oko. Slične nevolje mogle bi se dogoditi i u predjelima Abhazije i Južne Osetije u Gruziji, predjelima, na čije moguće pripojenje u doglednoj budućnosti računa ruski lider Vladimir Putin.
U takvoj situaciji Srbija pokušava loviti u mutnom i iskoristiti sveopći metež u svijetu zbog rata u Ukrajini kako bi čim prije probala provesti svoju staru težnju stvaranja Velike Srbije na račun susjednih država i naroda. Svakako, Srbiji su u prvom planu takozvana Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, kao i Crna Gora i Kosovo. Trenutačni ruski vojni uspjesi i napredovanje ruske okupatorske vojske u Ukrajini, zasigurno ohrabruju Srbiju u njezinom nastojanju izvesti sličan vojni napad na susjede koji nisu pod okriljem zaštite niti EU, niti NATO pakta. Zato Srbija računa da bi u njezinim kleptomanskim i megalomanskim kombinacijama tradiocionalne srpske mitomanije htjeli sad iskoristiti svojih pet minuta. Oni misle kako je baš sva pozornost svijeta u ovom času usmjerena ka Ukrajini, te nitko ne bi bio začuđen ako se Srbija na mig svog moćnog i jakog saveznika Rusije upusti u ratnu avanturu izvan granica Srbije, neovisno od činjenice što bi se takva vojna agresija na susjede za Srbiju završila s pogubnim i katastrofalnim posljedicama po njezinu daljnju opstojnost.
Dragan Ilić, dopisnik iz Beograda
HOP