Ekskluzivno: TKO PLAĆA POTROŠNJU ENERGIJE TELEOPERATERA? PREVARA I PROFITERSTVO NA RAČUN GRAĐANA?!

0
9946

AFERA  – OKO 5G

TKO PLAĆA POTROŠNJU ENERGIJE TELEOPERATERA

PREVARA I PROFITERSTVO NA RAČUN GRAĐANA

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – gospodarske vijesti

Iz jedne naše velike telekom tvrtke „procurila“ je zanimljiva informacija. Taj mobilni operater zbog velike potrošnje električne energije od 21 sat navečer do 7 ujutro gasi 2/3 svojih instaliranih baznih stanica.

Informacija nije iznenadila stručnjake koji već dulje vrijeme upozoravaju kako prije masovnog uvođenja 5G mreža, ne samo da nije napravljena studija učinaka povećanog elektromagnetskog zračenja na zdravlje i okoliš, nego nije napravljena ni osnovna ekonomska  „ cost-benefit“ analiza ukupnih troškova i dobitaka.

S problemom enormnog povećanja potrošnje električne energije zbog uvođenja 5G mobilne mreže, prvi se suočio najveći kineski mobilni operater China Mobile, koji je 2020. drastično usporio planove o implementaciji nekoliko milijuna 5G baznih stanica i zatražio od kineske vlade subvencije za ogromne troškove električne energije.

https://www.fiercewireless.com/tech/5g-base-stations-use-a-lot-more-energy-than-4g-base-stations-says-mtn

https://international.thenewslens.com/article/141712?fbclid=IwAR1jbfc9O-2W0DWIp2dDE-R0m-_AVqR3xxfH_u990Bc4RoY7vxwAZ973_tM

 

Na taj je problem Europski parlament upozorio i zastupnik Sinčić, koji je postavio pitanje da li je EK izvršila ikakvu ekonomsku procjenu troškova povećane potrošnje energije, kao i troškova zbinjava velike količine elektroničkog otpada  zbog učestalog odbacivanja ispravnih korisničkih uređaja koji ne prate brzinu razvoja novih aplikacija. 5G technology network and energy consumption – has the Commission prepared a comprehensive cost-benefit analysis before the new technology is introduced? (europa.eu)

Dobio je vrlo zanimljiv odgovor Europskog komesara Mr. Bretona: Answer for question P-006513/20 (europa.eu)

“Što se tiče potrošnje energije 5G mreža, razvoj tehnologije ima za cilj smanjiti potrošnju energije po prenesenoj podatkovnoj jedinici 5G mreže, tako da bi ona bila do 90% manja u odnosu na trenutne 2G, 3G i 4G mreže”.

Komesar Bereton je očito bio inspiriran reklamnim letkom proizvođača opreme Huawei.

 

Nitko komesaru Bretonu nije objasnio kako se potrošnja električne energije računa u KWh

(kilovatsatima), a ne u „potrošnji po prenesenoj podatkovnoj jedinici“.

 

To bi bilo isto kao da se kaže kako TV pretpatnik koji u paketu ima 100 kanala ima po kanalu manju potrošnju struje od pretlatnika sa 10 kanala. To je točno kao statistički podatak, ali nema veze s potrošnjom struje televizijskog prijemnika.

Naši vrli političari bezpogovorno kao „Sveto pismo“ prihvaćaju svaku nebulozu koja dolazi od ne informiranih, ne zainteresiranih i debelo preplaćenih EU birokrata.

Primjer kako i male zemlje mogu, unatoč protivljenju  EK, zaštititi nacionalni interes dala je Slovenija, koja je Ustavom zaštitila svoju pitku vodu, proglasila je ljudskim pravom i spriječila privatizaciju svojih izvora.

https://balkangreenenergynews.com/rs/slovenija-od-sada-ustavom-brani-prodaju-izvora-vode/

 

Hrvatska, kao što znamo, nije to učinila:

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/hrvatska-nije-ustavom-zastitila-pravo-gradana-na-pitku-vodu-je-li-to-razlog-za-zabrinutost-foto-20180926

 

Strateški resursi naše države, vrijedni izvori pitke vode već su prešli (vjerojatno uz pozamašne provizije) u arapske, češke, ruske…ruke uz izgovor kako je stav EK da pitka voda može imati i komercijalnu namjenu.

Bit će zanimljivo pratiti kako će ova sluganska vlast zaštititi profit teleoperatera ugrožen povećanom potrošnjom električne nergije, posebno sada, kad prijete nestašice i drastično poskupljenje električne energije. Hoće li Vlada veliku potrošnju struje silnih baznih stanica (a primjer teleoperatera koji ih isključuje 2/3  pokazuje njihovu bespotrebnu megalomaniju) po svom dobrom običaju bezobzirno i  bezobrazno prevaliti na leđa građana i uvjeravati nas kako sve to radi u našem interesu?

Prema neslužbenoj informaciji ( čiju smo provjeru zatražili) teleoperateri plaćaju potrošnju električne energije prema cijeni za kućanstva, a ne bitno skupljoj cijeni za industriju.                  

Brojne bazne stanice načičkane su po krovovima stambenih objekata i spojene na njihovu infrastrukturu, a onda se po istoj cijeni za kućanstva obračunava i potrošnja opreme na ostalim postrojenjima teleoperatera.

Ako je zaista tako, to je još jedan primjer beskrupuloznog pogodovanja telekom lobiju i izvlačenja dobiti iz Hrvatske.

Nikad kraja aferama sa teleoperaterima.

HOP