Mr. sc. Arna Šebalj: Putovanje za pamćenje – Arheološki park Ravne 2 i Bosanska piramida Sunca

0
1692
mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

Kad se uputite na putovanje koje predstavlja i posao, a to je bio poziv dr. sc. Semira Osmanagića u Visoko, u Park Ravne 2. – predstavljanje knjige UROTA PROTIV ČOVJEKA – te predavanje, onda očekujete standardni, uobičajeni posjet, rad, formalnosti.

ravno

10. lipnja popodne krenuli smo prema Visokom. Vožnja od Zagreba do Visokog, iako praćena većim dijelom kišom, bila je i ostati će svima nama u prelijepoj uspomeni.

Već od samog početka putovanja ništa nije bilo niti standardno, a još manje uobičajeno. Sve je bilo fascinantno, neuobičajeno, s osobitim poštovanjem, te našim oduševljenjem organizacijom i profesionalnošću dr. sc. Semira Osmanagića kao i njegovih sjajnih suradnika.
Po dogovoru s dr Osmanagićem čekao nas je smještaj u franjevačkom samostanu u Visokom. Jedinstveno iznenađenje i naš domaćin, fra Franjo Radman. No taj dio našeg posjeta opisati ću u nastavku ovog teksta.

https://youtu.be/Jn3yB9S9Pqw

Gdje smo to mi došli?

ravno 2

U Park Ravne 2 u Visoko, u Bosni i Hercegovini.

Svečano otvaranje Parka bilo je još  18. lipnja 2016.

Park ima šetnice, koncertnu binu sa prirodnim amfiteatrom, prostore za tjelovježbe i meditaciju, spiralne botaničke vrtove, izletišta, multimedijalnu dvoranu. Mjesto je okruženo borovim šumama i čempresima. U vrijeme naše posjete bila su u izgradnji i dva teniska terena.

Park posjećuje sad već stotine tisuća turista godišnje, kao i veliki broj posjetitelja iz okoline.

Radnim danima i vikendom je često mjesto za školske izlete, a broj istovremenih posjetitelja se kreće i preko tisuću dnevno.

Njime upravlja Fondacija Piramida Sunca, dr  Semira Osmanagića.

U parku se svake godine na doček ljeta 21. lipnja održava manifestacija koja okuplja umjetnike i izlagače.

Turistički film Park Ravne 2 – Unikatni energetski park u Evropi osvojio je nagradu na The Golden City Gate festivalu turističkog filma i multimedije.

 

A tek tuneli!          

Naš posjet u subotu jutro 11. lipnja 2022. započeo je predavanjem kojeg je osobno vodio

dr Osmanagić u prostoru Muzeja Ravne 2. Uz prezentaciju nastanka kako parka tako i otkrića

i rada na tunelima imalo se što ne samo čuti već i vidjeti. 

ravno 3
Potom smo krenuli prema tunelima gdje smo opet imali čast imati za vodića dr. Osmanagića.

Ogromna mreža podzemnih tunela, raskrsnica, komora i akumulacija vode se nalazi ispod Bosanske doline piramida. Otkriće labirinta predvidio je  dr Semir Osmanagić u svojoj knjizi u listopadu 2005.

ravno 4 ravno 5

Arheološko-turistički park Ravne 2 zvanično je otvoren 18. lipnja 2016. godine. Prostire se na više od 100.000 kvadratnih metara i nalazi se u Visokom, centru Bosne i Hercegovine. Park je stvoren nakon što je dr  Semir Osmanagic kupio 15 parcela koje je spojio u jedno ogromno područje koje je prije toga činilo 7 divljih deponija i močvarnih područja. Nakon ispuštanja vode, sadnje biljaka i trave, uklanjanja odlagališta i postavljanja objekata za park, Visoko je dobilo prekrasan park, koji je dr Osmanagić donirao Fondaciji „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“.

ravne 6

Piramida Sunca svojom visinom od preko 270 metara najviša je piramida na svijetu. Ima pravilnu geometriju piramide sa tri očuvane strane: sjevernom, istočnom i zapadnom. Obložena je pravokutnim blokovima. Prema Zavodima za materijale iz Bosne i Hercegovine (2006-2008) i Politecnico di Torino iz Italije (2009) blokovi su izrađeni od najkvalitetnijeg betonskog materijala superiornog i u odnosu na današnje moderne betone.

Višlja je od Velike egipatske piramide (147 metara). Kombinira oblikovane blokove/ploče pješčara i slojeve gline koja je korištena kao građevinski materijal u velikim količinama. Izvori materijala nalaze se u blizini. Glina je odličan građevinski materijal i korištena je kao vezivo, vodonepropusna i termo/audio izolacija. Terasasti dizajn jedinstven je u znanosti o piramidama.

Umjetno stožasto brdo se nalazi samo 5 km od Bosanske piramide Sunca. Izgrađeno je kombinacijom dvoslojnih megalitskih blokova, gline i betona. Njegova visina je 32 metra iznad platoa. Megalitski blokovi dostižu masu veću od 10 tona.

Isti dan prije predstavljanja knjige i predavanja obišli smo cijeli park i divili se saznanjima s kojima smo se prvi puta sreli.

Screenshot_20220703-085030_Gmail

 

Brojni ljudi iz svih krajeva iz okruženja ali i iz Europe nisu nas iznenadili. Svi su bili susretljivi, veseli, s osmijehom. Osobita energija se osjećala, opuštenost, mir. S mnogim nepoznatim ljudima sam i razgovarala.

arna 3


Ipak, ključna osoba u svemu ovome je dr. sc. Semir Osmanagić.

Stoga, tko je dr. Osmanagić?

 

Slika 9 (1)
Dr. sc. Semir Osmanagić, čovjek je impresivne biografije, nevjerovatne energije ali i velikih kontroverzi  i nerazumijevanja.

Studirao je paralelno na dva fakulteta Sveučilišta u Sarajevu: Fakultetu političkih znanosti i Ekonomskom fakultetu na kojima je i diplomirao. Magistrirao je međunarodnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu. Doktorirao je na Fakultetu političkih znanosti 2009. godine na temu „Civilizacija Maja“. Doktorska disertacija je plod petogodišnjeg istraživanja civilizacije Maja u Hondurasu, Meksiku, Salvadoru, Belizeu i Gvatemali. Kako nema formalno obrazovanje iz arheologije i povijesti njegovi radovi su tim zanimljiviji jer je jasno da je u njima ogroman trud ali i velika ljubav u istraživačkom poslu.

Sredinom 1980-ih u korporaciji UNIS  radio je kao znanstveni radnik u UNIS-ovom Institutu za strateško planiranje. Nakon preseljenja u Houston 1992. radio je za tvrtku Houston Protectors, Inc. kao generalni menadžer, a vlastitu tvrtku Met Company, Inc. osnovao je 1995. Bio je ravnatelj Centra za arheologiju na “Američkom Sveučilištu u BIH”.  Od 2009.  član je Aleksandrijskog arheološkog društva i dopisni član Ruske akademije prirodnih znanosti (REAN) u kojoj je i  25 nobelovaca i 2500 znanstvenika.

O bosanskim piramidama dr.  Osmanagić govorio je prvi puta 2005., pretpostavljajući kako su brdo Visočica i još dva obližnja brda u okolici Visokog u Bosni i Hercegovini zapravo piramide izgrađene ljudskom rukom prije više od 12 000 godina. Iste godine dr Osmanagić je osnovao zakladu Arheološki park: Bosanska piramida Sunca čiji je prvi projekt “iskopavanje, obnavljanje i trajna zaštita piramidalnog kompleksa u Visočkoj dolini”.

 

Priznanje Kongresa Sjedinjenih Američkih Država

U svibnju 2013. članica Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, Sheila Lee Jackson, uručila je u Houstonu  dr  Semiru Osmanagiću priznanje američkog Kongresa za njegov „nesebičan rad i podršku kulturnoj i ekonomskoj neovisnosti američkih useljenika“  te  “neumorno zalaganje u izgradnji lokalne zajednice u Houstonu i pomoći useljenicima u Ameriku”.

„Alijansa za multikulturne društvene usluge“(Alliance for Multicultural Community Services), je iste večeri  dr Semira Osmanagića  proglasila dobitnikom priznanja „Zvijezde među nama“ (Stars Among Us) za njegovu dugogodišnju predanu pomoć izbjeglicama, imigrantima i osobama s nižim prihodima.

U obrazloženju priznanja  istaknuta  je i uloga dr Osmanagića u otkrivanju prvih europskih piramida 2005. te kulturna i turistička promocija njegove rodne BiH u svijetu.

 

Istraživački rad

Dr. Semir Osmanagić od 2005. tvrdi da je otkrio drevni piramidalni kompleks u Visokom  koji se sastoji od pet kolosalnih kamenih građevina u obliku piramida (piramida Sunca, piramida Mjeseca, piramida Zmaja, piramida Ljubavi i Hram Majke Zemlje), prateće mreže predpovijesnih podzemnih tunela te lokaliteta tumulusa u selu Gornja Vratnica.

Sve drevne građevine u Bosanskoj dolini piramida su, slično piramidama u Centralnoj Americi i Kini, prekrivene nanosima zemlje i vegetacijom.

Dr Semir Osmanagić je generalni upravitelj Projekta istraživanja Bosanske doline piramida, multidisciplinarnog znanstvenog projekta, koji uključuje arheološke opservacije, niz geoloških, geomehaničkih, geofizičkih, geokemijskih i drugih analiza. U Projektu sudjeluje velik broj stručnjaka i savjetnika te projekt okuplja mnoštvo volontera iz cijelog svijeta.

 

Zaklada „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“

Zaklada „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ osnovana je 2005. kao nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija, radi provođenja ciljeva istraživanja piramidalnog kompleksa u okolini Visokog te predpovjesnog i povijesnog kulturnog nasljeđa na tlu BiH. www.piramidasunca.ba

Zaklada se samofinancira, kroz ulaznice, knjige, suvenire, organizirano vođenje grupa širom svijeta (Egipat, Izrael, Jordan, Južna Afrika, Swaziland, Zimbabwe, Sardinija, Turska i dr.). Ipak, još uvijek je sam dr Osmanagić najveći donator Fondacije kroz svoju firmu iz Houstona. U zadnje vrijeme, općina Visoko i Zeničko-dobojski kanton imaju manji angažman oko asfaltiranja prilaznih puteva i gradnje parkinga.

Zaklada je otvorena za sve zainteresirane stručnjake, predstavnike službene znanosti i alternativne istraživače koje poziva da se uključe u projekt istraživanja piramida otkrivenih u Visokom.

 

Rezultati istraživanja

Među dosadašnjim brojnim rezultatima koji potvrđuju postojanje piramida utvrđena je pravilna geometrija piramida, orijentacija stranica piramida prema stranama svijeta, postojanje unutrašnjih prolaza (otkopanih i neotkopanih) na georadarskim snimcima. Analiza pravokutnih blokova koji prekrivaju piramide provedena je u šest instituta za materijale, koji su potvrdili da je riječ o iznimno čvrstom drevnom betonu, kvalitete koja nadmašuje današnji beton.

Arheoastronomske analize dokazale su primjenu sakralne geometrije u rasporedu piramida i njihovom međusobnom odnosu.

Neovisni timovi fizičara i elektroinženjera iz Hrvatske, Italije, Finske, Egipta i Srbije potvrdili su da je na vrhu piramide Sunca i u predpovjesnom podzemnom labirintu prisutno pet energetskih fenomena: elektromagnetna zračenja, ultrazvuk, infrazvuk, magnetna i elektro polja.  Po prvi put je dokazano ono što su mnogi teoretski pretpostavljali: da su piramide amplifikatori  („pojačivači“) i generatori nekoliko vrsta energije.

Iskopavanja u blizini srednjovjekovnog grada Visokog izazvala su negativne reakcije kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Ništa neobično, osobito znano u arheološkoj struci, istraživanjima.

 

Dr Osmanagić je 2009.  obranio doktorsku disertaciju na Sveučilištu u Sarajevu, što je izazvalo bezbrojne  kritike. Prema dr. Osmanagiću, doktorat je “plod petogodišnjeg istraživanja civilizacije Maja u Hondurasu, MeksikuSalvadoruBelizeu Gvatemali“, a u radu ističe kako “iskustva civilizacije Maja mogu ponuditi korisne modele razvoja Zapadnoj civilizaciji prije svega u pogledu balansiranog života na Planeti”.

 

Na kritike arheologa  iz  Zemaljskog muzeja i kolega sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu dr Osmanagić je odgovorio da  „…vrve od podmetanja, netočnosti i nekorektnosti, a bez ikakve znanstvene argumentacije”.  Kritičare naziva i kabinetskim “antipiramidašima”  te smatra kako će “jednog dana većina naših ljudi shvatiti kako funkcioniraju elite koje u svojim rukama imaju medije, korporacije, politiku. Oni žele kontrolirati velikim otkrićima…”  i da kritike “dolaze s različitih nivoa: lokalnog do regionalnog i globalnog”.

 

Dr Osmanagić  je i autor brojnih knjiga i studija prevedenih na 17 jezika:

Meditacije na svetim mjestima Planete (2019.)

Energetske tačke Planete (2017.)

Neočekivane arheološke lokacije Izraela i Palestine (2016.)

Drevna historija iza zavjese (2015.)

Nova arheologija, megaliti i energija Planete (2015.)

Sve piramide svijeta (2010.)

Piramide s pet kontinenata zauvijek mijenjaju ljudsku historiju (2009.)

Bosanska dolina piramida (2006.)

Otkriće prve europske piramide – Bosanska piramida Sunca (2005.)

Misterija Anasazija (2005.)

Civilizacije prije početka zvanične historije (2005.)

Kosmička misija Maja (2004.)

Alternativna historija (2004.)

Alternativna povijest – Misterija Atlantide (2003.)

Svijet Maja (2003.)

Meki val – Treća tehnološka revolucija (1987.)

 

Dr. sc. Semir Osmanagić  toliko je kompleksna osoba kao i njegovo znanje da mi je za proučiti sve i pripremiti se,  trebalo vremena.

S dr Osmanagićem sam 2021. uradila jedan zanimljiv intervju. Kako se nalazimo u istim okolnostima ovog ludila vrijedno ga je skoro cijelog  prenijeti ovdje za sve vas koji ćete ovo čitati.

 

Moje prvo pitanje Vama vezano je za Vašu prvu objavu još daleke 2005. Što je tada bilo presudno da krenete s objavama ali i konkretnim aktivnostima oko Bosanskih piramida u Visokom?

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

Otkriće bosanskih piramida je od globalnog značaja. Prilikom prve posjete Visokom polovinom četvrtog mjeseca 2005. bilo mi je jasno da se ispod naslaga zemlje krije vještačka piramidalna struktura, prva u Europi, najveća i najstarija na svijetu. Takvo otkriće se ne propušta, vremenom sam napustio Houston (Texas), preselio se u Sarajevo, osnovao neprofitnu i nevladinu Fondaciju  „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“  i započeo s arheološkim iskopavanjima i naučnim mjerenjima. To je postala najaktivnija arheološka lokacija u svijetu, a moj život je zauvijek promjenjen. Umjesto dvije karijere u Americi, (1) istraživačke širom svijeta s pisanjem knjiga te (2) vođenje uspješne tvornice, fokusirao sam se na projekt u Visokom koji zauvijek mijenja i svjetsku povijest.

 

Suvereno vladate znanjem o piramidama diljem svijeta. Nema gdje niste bili. Osobno me je još kao studenta instrigirala povijest Maya, Inka i Asteka. Unazad par godina do mene su dospjele i mnoge knjige o putevima Inka, izvori, preko bliskih mi ljudi iz Lime u Peruu, državi koju i sama nazivam „čudom svijeta“.

Što Vas je konkretno uvelo, navelo, zaintrigiralo toliko oko povijesti Maya.  Kako ste počeli?

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

Još kao tinejdžer sam čitao stotinu knjiga godišnje iz različitih oblasti. Historija mi je ipak bila najzanimljivija jer je tu najviše sivih, neistraženih zona. Proteklih nekoliko decenija postao sam čovjek koji je posjetio i istražio najviše piramida na svijetu, ali i fenomena kao što su kamene kugle i megalitne strukture. Obzirom da sam živio u višemilonskom Houstonu koji je na samo par sati leta od centralnoameričkih zemalja (Meksiko, Guatemala, Honduras, Salvador, Belize) bilo mi je logično da razvijem interes za civilizaciju Maja, ali i ostale kulture na tom području. To su bile godine istraživanja, putovanja, uživanja, razmišljanja, pisanja knjiga. Ujedno su mi poslužile i za doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Sarajevu.

Neki su se profesori pitali šta ima neko iz BiH da piše o civilizaciji na drugom kontinentu. Moj odgovor je bio jednostavan: ako imate naučni doprinos, onda možete istraživati bilo koju temu, kao engleski, njemački ili američki stručnjaci. Kod mene ne postoji kompleks niže vrijednosti kao kod većine domaćih arheologa, historičara, geologa ili antropologa. U disertaciji sam dokazao da Olmeci nisu majka svih kultura na tlu Srednje Amerike kako tvrdi ‘Encyclopedia Brittanica’ već Maje, te da povijest Maja nije 3.000 godina već najmanje 7.500 godina. U međuvremenu, moja istraživanja su prekrila šest kontinenata, kao i moje knjige.

 

Svjetski ste čovjek, poznat diljem svijeta. Imate sjajno znanje u oblasti otkrića piramida i njihove izgradnje. Kako ste otkrili piramide u Visokom?

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

Na poziv direktora zavičajnog muzeja u Visokom došao sam u posjet muzeju s prijateljima istraživačima Jovom Jovanovićem i Bojanom Zečevićem. Međutim, ono što je privuklo moju pažnju bilo je uzvišenje pravilne piramidalne geometrije, s četiri stranice, trokutastim stranicama i njihovom orijentacijom prema stranama svijeta. Mada je bilo prekriveno zemljom, vegetacijom, borovom šumom sađenom 1960-ih godina, bilo mi je jasno da je riječ o vještačkoj strukturi koja je nakon hiljada godina prekrivena nanosima zemlje. Moja prva procjena je bila da je struktura starija od 12.000 godina i da predatira kraj zadnjeg Ledenog doba. Identičan slučaj je i sa 20 najvećih kineskih piramida u provinciji Šanši. Započeo sam, kao pojedinac, uz odgovarajuće dozvole, preliminarna geološka bušenja, otvaranje arheoloških sondi, laboratorijske analize… i svi su nalazi govorili o anomalijama, nečemu što nije geološka pojava. Objavljujem prvu knjigu o otkriću na konferenciji za medije u oktobru 2005. i vijest o prvim piramidama u Evropi kreće u svijet. Nedugo nakon toga Geodetski zavod BiH šalje ekipu za mjerenje orijentacije i oni naučnim instrumentima utvrđuju da je odstupanje sjeverne strane Bosanske piramide Sunca od perfektnog kosmičkog sjevera samo 0 stepeni, 0 minuta i 12 sekundi. To je preciznija orijentacija od egipatskih, peruanskih, kineskih, kambođanskih, indonežanskih ili američkih Kahokja piramida.

Već slijedeće godine, u proljeće 2006. krećemo s iskopavanjima velikog obima na Bosanskoj piramidi Sunca i Bosanskoj piramidi Mjeseca sa stotinama volontera i pod kišobranom novoosnovane Fondacije. Ispod nanosa zemlje otkrivamo blokove koje smo analizirali na sedam instituta za građevinarstvo u Italiji, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj i BiH i svi su potvrdili da je riječ o betonu odlične kvalitete. Dakle, imamo piramidalnu geometriju, prekrivenu vještačkim geopolimernim betonom, s tunelima ispod njih, tri najveće piramide u Bosanskoj dolini piramida oblikuju pravilan istostranični trokut…

Naše hipoteze bile su potvrđene.

 

O Vama govore, pišu i snimaju emisije mnogi svjetski novinari pa i istraživači. Jednu od zanimljivih emisija snimila je i  Witta Glockner: „Witta Glockner has interviewed discoverer of the Bosnian Pyramids”

https://www.youtube.com/watch?v=J8zVp8oblvU

Witta Glockner osobno je došla u Bosnu kako bi Vas intervjuirala. I nije jedina. Vrlo ste susretljivi prema medijima, javnosti općenito. Kako sve to doživljavate, jer jasno je da vrlo rado i vrlo jasno prenosite znanje i informacije?

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

Kroz proteklih 16 godina o projektu bosanskih piramida priloge i dokumentarce pravili su CNN (udarna vijest), američke TV stanice ABC, CBS i MSNBC, britanski BBC, njemački ZDF, Rai Due, Espana 6, ruski NTV i RAN, te naučno-dokumentarni programi Discovery, National Geographic (jednom pozitivno, jednom negativno), History channel (više puta), Science Channel, i mnogi drugi.

Na naslovnici jedne od mojih knjiga stoji: „Gotovo sve što nas uče o drevnoj prošlosti je pogrešno: porijeklo čovjeka, civilizacija i piramida.“ I zbilja, naši pionirski multidisciplinarni naučni rezultati ruše bajkice o piramidama kao grobnicama faraona i njihovoj starosti od samo nekoliko hiljada godina. Dokazali smo da su piramide pojačivači energija – energetske mašine, i da je njihova starost nekoliko desetina hiljada godina (bosanske 29.200 godina, Gunung Padang u Indoneziji 24.000 godina, Gobekli Tepe 14.000 godina, kineske piramdie 12.500 godina). Svijet se ne razvija linearno, već ciklično.

U proteklih 100.000 godina imali smo najmanje pet ciklusa u razvoju čovječanstva i svaki je završavao globalnim katastrofama: prije 75.000 godina, zatim prije 54.000, 34.000, 18.500 i 11.700 godina. Čovječanstvo bi bilo gotovo zbrisano sa lica Planete i počinjalo ispočetka. I svaki put bi mislili da su oni prvi, najrazvijeniji, najinteligentniji i najljepši. Pa, nisu ni oni, a niti mi.

Stoga je važno educirati javnost i istinskoj povijesti čovjeka i civilizacija i koristim svaku medijsku priliku da to i uradim.

 

Veliki interes pobuđuju tuneli koji su odlično i sigurnosno pripremljeni za posjetitelje.  Veliki broj njih dolazi prvenstveno zbog tunela i njihove energije te negativnih jona korisnih za naše zdravlje i mnoge bolesti. Recite nam nešto više o tome.

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

Ispod najstarijih, najvećih i superiornih piramida širom svijeta postoje podzemni, prapovijesni tuneli. Većinu sam ih i posjetio. Kada sam otkrio piramide u BiH znao sam da negdje moraju biti i ulazi u podzemne tunele. Sistematskim radom otkrili smo do sada šest takvih ulaza. Najveću mrežu tunela smo nazvali ‘Prahistorijski podzemni labirint Ravne’ i očistili smo i podgradili 2.250 metara ove mreže. Uz njih imamo i tunele ‘Ravne 2’ (30 m), ‘Ravne 3’ (140 m), ‘Ravne 4’ (60 m), ‘Ljekovite tunele’ (130 m) i ‘KTK’ tunele (150 m).

Najveća turistička atrkacija su prvootkriveni tuneli ‘Ravne’. Originalni graditelji su napravili ogromni labirint ispod zemlje s prolazima, raskršćima, prostorijama, podzemnim jezerima prije 30.000 godina, a druga civilizacija ih je sve zatrpala i zatvorila prije 4.610 godina (prema rezultatima radiokarbonskog datiranja organskog materijala u nekoliko evropskih laboratorija).

Mi čistimo postojeće tunele, podgrađujemo ih i činimo dostupnim posjetiocima. Stotine ljudi svake godine nam prilazi i dijeli svoja ljekovita svjedočanstva s nama. Bez obzira da li je riječ o visokom pritisku, glukozi u krvi, astmi i drugim respiratornim problemima, krvotoku, dioptriji, tumorima i sl. bilježimo nevjerovatne iskaze koje objavljujemo na našem youtube kanalu ‘BosnianPyramidsTV’. Naša Fondacija se ne bavi liječenjem, mi ne dajemo zdravstvene garancije, ali mi vršimo naučna mjerenja.

Ona pokazuju slijedeće: u tunelima postoji kombinacija devet faktora koji uzrokuju proces regeneracije organizma. Odsutno je pet štetnih zračenja kojima smo svakodnevno izloženi na površini Zemlje: loša kosmička zračenja, prirodna radioaktivnost, geopatogena zračenja, signali za mobitel i internet. S druge strane, mjerimo prisutnost najboljih (zemaljskih) frekvencija elektromagnetizma, ultrazvuka (28 kHz – frekvencija levitacije) i visoku koncentracija negativnih iona (anioni).

 

Medicinska nauka, osobito fiziologija, zna za blagotvorno dejstvo negativnih iona: oni čiste atmosferu od prašine, čađi, smoga, dima, polena. Također, povećavaju nivo kisika u organizmu, produktivniji smo. I, na koncu, možda i najvažnije svojstvo danas, oni čiste organizam od svih mikroba: virusa, bakterija, gljivica, parazita.

Što više negativnih iona u atmosferi, to je zdravije za nas. Naša redovna mjerenja pokazuju da je u našim stanovima pedesetak negativnih iona po kubnom centimetru, u gradu 150, na planini oko 1000, a u tunelima između 20.000-60.000 ni/ccm.

To je najveća koncentracija koju sam izmjerio bilo gdje na svijetu, a mjerio sam ih od Egipta, Turske, Južne Afrike, Vijetnama i Kambođe, do Slovenije, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Makedonije, SAD i drugih zemalja.

Čini se da su nam graditelji ostavili drevnu mašinu koja rješava probleme u organizmu i/ili djeluje preventivno. Napominjem da od marta 2020. – juna 2021. nijedan naš turistički vodič, od tridesetak koliko ih imamo, nije imao tzv. koronu, a vodili su samo lani 85.000 posjetilaca kroz tunele.

Sad je to već znatno više od 100.000 posjetilaca.

 

Visoko i Bosanske piramide dospjeli su na sve turističke karte svijeta. Velika je posjećenost turista iz svih krajeva svijeta, no, dolazi i veliki broj znanstvenika i svjetski poznatih osoba, i to i više puta zaredom. Što je to što najviše privlači, kako znanstvenike tako i sve druge, u posjet Bosanskim piramidama?

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

U proteklih 16 godina došlo nam je u istraživački posjet nekoliko stotina istraživača iz različih oblasti. Ovo je, bez sumnje, najotvoreniji naučni projekt u oblasti arheologije u svijetu. Održali smo šest međunarodnih naučnih konferencija o bosanskim piramidama sa 110 naučnih radova objavljenim u našim naučnim zbornicima koji potvrđuju postojanje i starost bosanskih piramida i tunela. Logično je da ovo otkriće, u kojemu nema niti jedne marke državnog novca, intrigira dobronamjerne stručnjake širom svijeta.

Ali, ovo nije samo arheološki projekt. On ima i svoj naučni, energetski, duhovni i ljekoviti aspekt. Mi smo vratili, na najljepši način, metode opuštanja, relaksacije, meditacije na evropske prostore. Spojili smo materijalnu i duhovnu nauku. Napravili najljepši park na jugu Evrope s mnogobrojnim instalacijama (www.parkravne2.com) od labirinata ljubavi, energije, zdravlja do megalitnih i geopunkturnih krugova, botaničkih bašti i fontana, rekracijskih staza i dječjih igrališta. Park je potpuno besplatan, kao i obližnji parkinzi koje održavamo. Lani i ove godine u parku su održani mnogobrojni kulturni eventi, koncerti, plesovi, predavanja, folklorni nastupi, promocije knjiga, kazališne predstave. I to sve besplatno. Želimo vratiti ljudima osjećaj slobode. Svi se rađamo slobodni, a onda nam zagorčavaju život mnogim nepotrebnim pravilima i zabranama.

Mi smo jednostavno, otočić slobode, spokoja, razumijevanja, mira, nauke i ljekovitosti u ovom neveselom svijetu oko nas.

 

Prošle godine (2. travnja 2021.) gledala sam emisiju gospodina Maria Bojića – MARIO ZNA – u kojoj ste bili gost. Emisija za pamćenje, tim više jer ste u njoj govorili o svemu što smo do tada prolazili, a i nastavilo se u ovoj godini, a što je problem cijelog čovječanstva, o PLANdemiji.

https://www.youtube.com/watch?v=YqiLgga2dm0

Jedna od najupečatljivijih informacija – među svima koje ste iznijeli – je kako je ubacivanjem sastojaka u tzv. cjepivo rađeno na tehnologiji mRNA kojim će naš organizam dobiti „nalog za proizvodnju otrova“.  Danas smo toga svjesni, svi dokazi i znanstvene studije sve su to utvrdile.

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

Pfizer, druga najveća svjetska farmaceutska korporacija je prije desetak godina odustala od tehnologije mRNA zbog katastrofalno loših rezultata u kojima su im sve laboratorijske životinje umirale. Moderna, prije svega investicijska pa tek onda biotehnološka kompanija, preuzela je istraživanja, donekle ih unaprijedila s željom da imaju ‘vakcinu’ za svaki poremećaj u organizmu. Umjesto umrtvljenih virusa i bakterija, kao u dosadašnjim vakcinama, imamo genetsku informaciju koju ubacuju u ljudski organizam, da ćelije pristupe proizvodnji korona virusa, nadajući se da će organizam započeti proizvodnju anti-tijela. Možda hoće, a možda će se nešto iskomplicirati.

Ako je 80% ljudi asimptomatsko, dakle bez simptoma, zašto bi ih onda cijepili? Znači da imaju jak imunitet. Ključna riječ u ovom procesu je naš imunitet koji se oblikovao kroz 400.000 godina evolucije homo sapiensa. Dakle, pitanje je: šta jedemo (nadam se ne GMO smeće iz Zapadne Evrope), šta pijemo (nadam se ne tretiranu kiselu gradsku vodu s otrovima kao što su klor, flouridi, čestice metala i plastike), koliko spavamo (nadam se onoliko koliko organizam traži 7-8 sati), šta mislimo (da li živimo u svijetu bez ili sa malo stresa), gdje se krećemo (šuma umjesto betona) i koga sve grlimo (socijalni život vs. socijalna distanca).

Više vjerujem svom imunitetu i osmjehu, već strahu i farmaceutskim kompanijama.

 

Zašto sve četiri najpoznatije farmaceutske korporacije (Pfizer, AstraZeneca GmbH,  Moderna  i  Johnson & Johnson, najveća među njima)  baziraju proizvodnju tzv. cjepiva protiv COV-19 na istoj, mRNA, tehnologiji? Što se zaista događa s tim tzv. cjepivima?

I, zašto se ne radi  na lijeku, ili bolje, zašto se provjerena dva lijeka, k tome i vrlo jeftina, ne upotrebljavaju, točnije jedan od njih je čak lažnom studijom bio eliminiran neko vrijeme iz primjeni?

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

Odgovorili ste u samom pitanju, a svakako da dobro poznajete ovu oblast. Ako tri dugogodišnja glavna urednika i izvršna direktora najvećih farmaceutskih časopisa (New England Journal of Medicine, British Medical Journal i Lancet) daje ostavke s tvrdnjom da je u njihovim časopisima ‘više od 50% članaka neistinito i financirano od farmaceutskog lobija’, onda je jasno da je sve korumpirano. Kada je jeftin i učinkovi hidroksiklorokin pokazao izvanredne rezultate protiv korone, britanski ‘Lancet’ objavljuje članak da je štetan i poziva se na primjere od više od 500 bolnica. Prema instrukcijama svi svjetski mediji objavljuju rezultate ovog ‘istraživanja’, SZO preporučuje da se on ne upotrebljava. Autori članka su pisac naučne fantastike i prostituka, sa još tri potpisa doktora koji nisu provjerili podatke. Dakle, na neistinitim podacima se oblikuju procesi kojima rukovode sile iz sjene.  Drugi lijek, Ivermectin, također je jeftin, efikasan, ali nema zarade na njemu.

Pratimo tok novca i odgovori će nam sami dolaziti o projektima koje preduzimaju elite.

Johnson&Johnson je 2020. godine prešao prag od 100 milijardi američkih dolara prometa, a približavaju mu se i ostale tri korporacije koje ste pomenuli.

Američka agencija za lijekove (FDA) je jasno rekla da ova ‘vakcina’ nema licencu, već je eksperimentalni lijek za privremenu upotrebu, na osnovu jednog propisa za ‘hitne slučajeve’. Njegova svrha nije da spriječi bolest niti njegovo širenje, već da ublaži simptome.

Poslušajte naše doktore. Kažu da je vakcina „jedini lijek“!

Ali, ako će preplašeni ljudi pristati na to, i to je OK. Stvar njihovog izbora.

 

Bosna i Hercegovina nije potpisala ugovor o oslobađanju od odgovornosti cjepivima. Čini mi se to dobro za građane BiH. Veliku ulogu odradio je i kolega Mirnes Ajanović.

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

Nije bila potpisala ugovor ne zbog toga što imamo probuđene političare, već što se ni oko čega ne mogu dogovoriti te zbog birokratske sporosti. U međuvremenu jesu potpisali diktat privatnih farmaceutskih kompanija koje im naređuju da ih oslobode bilo kakve odgovornosti od nuspojava.

Dakle, nema garancije da njihov proizvod djeluje, a nemaju odgovornosti ako ne djeluje.

Nije loše imati takve proizvode ako ste u svijetu biznisa.

Pfeizer je od Argentine i Brazila tražio da im kao hipoteku daju vojne kasarne i zgrade veleposlanstava u svijetu.

Ovim je započela nova era. Nema više dominantnih političkih, nacionalnih država.  Svijetom vladaju agresivne korporacije, prije svega informatičke i farmaceutske. Moral više ne postoji, za ljudska prava i slobode više nitko ne haje.

 

Priča koju prenosite o upotrebi nekih proizvoda, prvenstveno mislim na puder za djecu Johnson&Johnson, koja je vrlo bolna kako za roditelje djece koja su imala teške posljedice, tako i same roditelje koji su koristili isti proizvod nije nepoznata. Godinama o tome izvještavaju i mnogi MSM (što je čak i neobično).

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/iz-prodaje-se-povlaci-nekoliko-desetaka-tisuca-bocica-djecjeg-pudera-u-njima-je-naden-azbest-farmaceutski-div-tvrdi-da-se-radi-o-jednoj-seriji-9506348

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sokantna-vijest-johnson-johnson-desetljecima-znao-za-azbest-u-puderu-za-bebe-20181215

https://www.vecernji.hr/lifestyle/tuzila-johnson-johnson-zbog-djecjeg-pudera-i-dobila-417-mil-dolara-1189787

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

Johnson&Johnson je imao profit u 2020. godini od 42 milijarde dolara, a ukupan promet 100 mlrd. U troškovima su im uračunati i sudski procesi, odvjetničke kancelarije, plaćanja državama po osnovi tužbi. I uza sve to, imaju navjerovatan profit. To je ono što interesira investitore.

A proizvodi? Među najpoznatijim je njihov puder za djecu, s vrlo agresivnom marketinškom i medijskom kampanjom u skoro svim zemljama svijeta u posljednjih pola stoljeća. S tim poderom, ova kompanija svjesno prodaje i azbest čije prisustvo ne prijavljuju, a koji izaziva smrtonosni rak jajnika i rak poplućnice. U ovom momentu više od 12.000 sudskih slučajeva je u toku širom SAD od oboljelih osoba ili njihove djece jer su im majke u međuvremenu umrle. Ove slučajeve redovno dobijaju oboljele osobe na prvostepenim sudovima uz odlučivanje porote, ali se farmaceutski div žali Apelacionom sudu koji te presude poništava.

Lakše je podmititi apelacionog sudiju, nego sve porotonike i sudije na prvostepenim sudovima.

Ovako ide ciklus farmaceutske zarade: Johnson&Johnson proizvodi visokoprofitabilni puder za djecu za svakodnevnu upotrebu, majke dobijaju rak jajnika zbog smrtonosnog azbesta, Johnson&Johnson proizvodi lijekove protiv raka jajnika i u tom procesu višestruko zarađuju. Kojim imenom nazvati ovog korporacijskog monstruma?

 

Često govorite o povezanosti farmaceutske industrije, znanosti, znanstvenih časopisa, bolnica, državnih institucija iz područja medicinskih pripravaka. Na našu žalost, u ovoj PLANdemiji, to se pokazuje točnim, čak i opasnim. Na lažnim studijama, koje su otkrivene, no percepcija javnosti kao i postupanja odgovornih nakon toga se nije promijenila. Na neprimjerenim, lažnim testovima gradila se cijela PLANdemija,  sve mjere, sva postupanja  i sav zločin protiv čovječnosti koji više nije ni najmanje upitan. Liječnička struka je nevjerovatno zakazala, nažalost „od Hipokrata evoluirali su za lovu do “Hipokrita”“ – kako reče jedan uman čovjek, don Anđelko.

I SZO (WHO) je izdala jedno vrlo pažljivo sročeno “povlačenje”: 

https://www.who.int/news/item/20-01-2021-who-information-notice-for-ivd-users-2020-05

Što se treba dogoditi, ili se neće dogoditi u provođenju ovog coronacizma, pa da svjetska elita zaustavi ovu tragediju u svakom pogledu za čovječanstvo? Odgovornost, svih sudionika u ovom zločinu, do najniže razine, neće se moći izbjeći. Svakako, tu treba uključiti medije, one glavne, jer oni orkestrirano odrađuju zadaću za dobre novce, šireći strah, paniku i izluđujući one koji ih gledaju ili čitaju. Znamo kako je to kod nas u RH bilo 17. ožujka 2020. na tajnom sastanku Vlade i MSM u Dvorani bana Jelačića. Promjene se događaju, u mnogim državama SAD-a, Kanadi, Europi, diljem svijeta. Za nas svjesne svega presporo, a hipnotizirani ionako ne brinu.

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

Dobro ste secirali tekuće procese.

Mišljenja sam da dva elementa mogu vratiti suspendirana osnovna ljudska prava i slobode:

(1) mirne, masovne demonstracije širom svijeta i (2) brojne argumentirane tužbe i krivične prijave sudovima, od ustavnih, vrhovnih, do regionalnih i općinskih.

 

01. travnja 2021.godine stiglo je još jedno vrijedno priznanje u Vaše ruke, nagrada

 „5 STAR AWARD 2021“ za svjetsku promociju Bosne i Hercegovine.

Drvni klaster, Privredna komora Federacije i Vanjskotrgovinska komora BiH su u Sarajevu imali konferenciju, na kojoj je baš Vama dodijeljeno najveće priznanje.  U pitanju je sajam lokalnih zajednica i događaj „Event Expo“ za svjetsku promociju BiH, kao i konferencija na kojoj ste i Vi sudjelovali. Kako ste doživjeli to veliko priznanje za Vašu zaista sjajnu svjetsku promociju BiH?

https://youtu.be/GGs6R6961pk

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

U posljednih pola godina stižu, ne samo meni već u stvari čitavom timu mojih saradnika, vrijedna priznanja: najtiražniji dnevni list u BiH me proglasio „ličnošću godine“, najstarija nevladina organizacija nam je dodjelila nagradu  „Sloboda“, a privrednici priznanje za svjetsku promociju BiH.

Ipak, najdraža su mi priznanja koja dolaze od velikog broja posjetilaca koje dnevno srećem u Visokom, koji nam se zahvaljuju, čestitaju, grle nas, i dolaze ponovo i ponovo.

 

Od prošle godine, kad se zbog uvjetovanja, nije moglo na put, prije petnaestak dana došla sam sa mojim kolegama i prijateljima u Visoko, gdje smo bili na Vaš poziv a povodom predstavljanja moje knjige i gdje ste nas sjajno ugostili. Ušla sam i u tunele, drugi dan našeg posjeta, iako sam namjeravala ne ulaziti. Bilo je fascinantno.

 

Dr. sc. Semir Osmanagić:

Svi su dobrodošli kod nas, i vakcinisani i nevakcinisani, i probuđeni i uspavani, i skeptici i otvoreni umovi. Odavde se odlazi s osmjehom i željom da se što prije ponovo dođe. Mi nismo suprotstavljeni jedni drugima. Oni koji žele upravljati nama su negdje drugdje i to će im uspjeti ako im to ponovo dozvolimo.  I obrnuto.

Ako ne živimo za neko imaginarno, bolje sutra bez strahova, već razmišljamo o kvaliteti života danas i punoći življenja u svakom danu, bit ćemo zadovoljniji. Ako usto i shvatimo da osim našeg fizičkog aspekta koji ima svoj kraj, imamo i onaj duševni, koji je skoro vječan, onda nema razloga za strah. Ako pri tome dodirnemo i onaj treći aspekt ili bosanski rečeno, treći entitet u nama, duh, koji je božanska iskra obavijena dušom, onda ćemo shvatiti da je naš izbor da živimo upravo danas, jedan veliki test i prilika za napredovanje.

 

Ovako smo naš razgovor završili dr Osmanagić i ja. Nakon ovog jedinstvenog posjeta Visokom moram priznati više ništa nije kao prije. Duševni mir, spokoj, „božanska iskra“, kako reče dr Osmanagić, sve to je pokretač nove razine razmišljanja i života.

Stoga svima preporučam otiđite na to jedinstveno mjesto, uživajte u prirodi, prođite tim jedinstenim tunelima, otkrićem iz povijesti čovječanstva, uživajte. Udahnite punim plućima i krenite u život. Mi smo jedinstvena Božja kreacija stoga tako i živimo. Bez straha.

 

Sretno svima, a doktoru Osmanagiću, njegovoj supruzi i svim njegovim suradnicima velika hvala.

HOP