Turski znanstvenik Tarihi Aali trideset godina je živio u Bosni i prvi među Turcima obznanio svijetu da Bošnjaci izvorno i etnički pripadaju narodu Hrvata

0
6373

Turski znanstvenik Tarihi Aali (1542-1599) trideset godina je živio u Bosni i prvi među Turcima obznanio svijetu da Bošnjaci izvorno i etnički pripadaju narodu Hrvata

Turski povjestnik Tarihi Aali (1542 -1599), rodom iz Galipolja, trideset godina živio je u Bosni na dvoru bosanskih valija ili namjesnika. Turčin iz 16. stoljeća, ujedno i znanstvenik i turski glasoviti uglednik Tarihi Aali, je prvi u turskoj povijesti koji je bosanskohercegovačke muslimane nazvao Hrvatima. U svom djelu Tarihi Aali, uz potonji prijevod originalnog teksta s turskog na hrvatski iz pera dr. Safvet bega Bašagića piše sljedeće:

“Što se tiče plemena Hrvata, koji se pripisuje rijeci Bosni, njihov se značaj obrazuje u veseloj naravi. Oni su po Bosni poznati i po tekućoj rijeci prozvati. Duša im je čista, a lice svijetlo. Većinom su stasiti i prostodušni. Njihovi likovi kao značajevi naginju pravednosti. Golobradi mladići i lijepi momci poznati su na daleko po pokrajinama radi naočitosti i ponositosti, a daroviti spisatelji kao umni i misaoni ljudi.

Uzrok je ovo, što je Bog koji se uzvisuje i uzdiže, u osmanlijskoj državi podigao vrijednost tomu hvaljenom narodu dostojanstvom i čast njihove sreće uzvisio kao visoki uzrast i poletnu dušu, jer među njima nasilnika malo nalazi. Većina onih, koji su došli s visokih položaja u državi odlikuje se velikodušje, to jest čašću i ponosom. Malo ih je koji su tijesnogrudi, zavidni i pohlepni. Neustrašivi su u boju i na megdanu, a u društvu, gdje se uživa i pije prostodušni. Osobito se odlikuje ovo odlično pleme vanrednom ljepotom i iznimnim uzrastom…

Bez sumnje Bošnjaci, koji se pribrajaju hrvatskom narodu, odlikuju se kao prosti vojnici dobrotom i pobožnosti, kao age i zapovjednici obrazovanošću i vrlinom. Ako dođu do časti velikih vezira u upravi su dobroćudni, ponosni i pravedni, da ih velikaši hvale i odlični umnici slave.”

Narečeni turski povjesničar Tarihi Aali živio je trideset godina u Bosni u 16. stoljeću i iz prve ruke potvrdio kako u Bosni i Hercegovini žive Hrvati katolici, ili bliže i u zemljopisnom smislu rečeno, Bošnjaci prozvani po dolini rijeke Bosne, koji su dio hrvatskog naroda. Bošnjake nitko ni od Turaka nije smatrao narodom, nego je to bila zemljopisna odrednica za Hrvate nastanjene u dolini rijeke Bosne, jednako kao što su regionalne odrednice u hrvatstvu i pojmovi Dalmatinaca, Ličana,Slavonaca, Zagoraca, Istrana… Turski ratni i putpisac Evlija Čelebija u 17. stoljeću u Bosni i Hercegovini, kao i njegov turski zemljak Tarihi Aali zamijetio je u Bosni i Hercegovini postojanje samo naroda Hrvata. Isto to zabilježeno je i u brojnim turskim defterima, točnije zabilješkama o popisu pučanstva Bosne i Hercegovine tijekom četiri stoljeća turske okupacije Bosne i Hercegovine. Pismohrana o svim turskim popisima pučanstva Bosne i Hercegovine i danas je smještena i sačuvana u Istanbulu, nekadašnjem Carigradu.

U 20. i 21. stoljeću stižu nam istovjene potvrde o iskonskom hrvatstvu i katoličanstvu predaka današnjih Bošnjaka muslimana i od turskih znanstvenika suvremenog doba. To nam govore i istraživanja turskog povjesničara Omer Lufti Barkana, rođenog u Jedrenu 1902, a preminulog u Istanbulu 1979. godine, sveučilišnog profesora povijesti iz Istanbula, kao i najnovija zannstvena otkrića suvremenih turskih povjesničara bosanskih korijena. Riječ je o doktoru povjesti Abazu, rođenom Sarajliji, nastanjenom u Istanbulu, kao i o još jednom piscu mlađe generacije Osmanu Karataju, također podrijetlom iz Bosne. Obojica argumentirano i znanstveno tvrde da su Bošnjaci muslimani potomci Hrvata katolika iz Bosne i Hercegovine. Istanbulski doktor povijesti Abaz, rodom Saralija, uz ostalo, tvrdi da od 78 milijuna ljudi u Turskoj, njih 10 milijuna ima hrvatske etničke korijene, računajući brojne valove prislinih seoba Hrvata u Tursku od Krbavske bitke 1493, njihovo prisilno novačenje u janjičare u Turskoj, kao i islamizaciju i nacionalno poturčivanje nebrojeno mnogo hrvatskih naraštaja za gotovo pola tisućljeća. Hrvati su nasilno odvođeni iz Bosne i Hercegovine u Tursku od 15. pa do 19. stoljeća, točnije od 1463. do 1878. koliko je trajalo tursko zaposjednuće Bosne i Hercegovine.

Dragan Ilić

HOP

HOP NA TELEGRAMU
https://t.me/hopportal