JEDINSTVENO IZNENAĐENJE – FRANJEVAČKI SAMOSTAN  sv. BONAVENTURE VISOKO

0
1520

Putovanje za pamćenje  – 2 DIO

JEDINSTVENO IZNENAĐENJE

FRANJEVAČKI SAMOSTAN  sv. BONAVENTURE VISOKO

 

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
Piše: mr.sc. Arna Šebalj

                                    

Kad se uputite na putovanje koje predstavlja i posao, a to je bio poziv dr. sc. Semira Osmanagića u Visoko, u Park Ravne 2. – predstavljanje knjige UROTA PROTIV ČOVJEKA –te predavanje, onda očekujete standardni, uobičajeni posjet, rad, formalnosti.

Capture7

10. lipnja 2022. popodne krenuli smo prema Visokom. Vožnja od Zagreba do Visokog, iako praćena  većim dijelom kišom, bila je i ostati će svima nama u prelijepoj uspomeni.

 

Već od samog početka putovanja ništa nije bilo niti standardno, a još manje uobičajeno. Sve je  bilo fascinantno, neuobičajeno, s osobitim poštovanjem, te našim oduševljenjem organizacijom   i profesionalnošću dr. sc. Semira Osmanagića kao i njegovih sjajnih suradnika.

Screenshot_20221010-123657_Yandex Mail

Čekao nas je smještaj u franjevačkom samostanu  sv. Bonaventure u Visokom. Jedinstveno iznenađenje kao i naš domaćin, fra Franjo Radman.

 

Ukratko o samostanu

Prvi franjevački samostan podignut je u mjestu Mile (danas Arnautovići) na širem području Visokog, vjerojatno početkom četrdesetih godina 14. stoljeća. Uz samostan je bila i krunidbena crkva bosanskih kraljeva posvećena Sv. Nikoli. Godine 1450. samostan je razoren i tom je prilikom stradalo nekoliko franjevaca. Samostan je ubrzo obnovljen. U prvoj polovici dvadesetih godina 16. stoljeća (između 1521. i 1524. god.) Turci su razorili više samostana među kojima i visočki. Nekoliko godina kasnije samostan je ponovno obnovljen. Zbog trošnosti samostanska je zgrada obnavljana i početkom osamdesetih godina 17. stoljeća. Političke neprilike vezane za Bečki rat prisilile su franjevce da god. 1688. napuste samostan u Visokom i odu u Gradišku izuzevši gvardijana koji je ostao radi čuvanja crkve i samostanske imovine. Franjevci konačno napuštaju samostan god. 1697. Tom su se prilikom u Slavoniju iselili i visočki katolici, koji su se pridružili Eugenu Savojskom prilikom njegova povratka nakon vojnog pohoda na Sarajevo.

Opisi u nekim izvješćima pojedinih pohoditelja naslućuju postojanje još jednog samostana u Visokom. Na to ukazuju i podaci iz dubrovačkog arhiva.

Dva stoljeća nakon rušenja visočkog samostana franjevci su se ponovno vratili u Visoko, gdje su podigli zgradu gimnazije 1899-1900. godine i time započeli novu etapu u srednjoškolskoj izobrazbi svojih kandidata.

Franjevci su nižu i srednju izobrazbu tijekom povijesti stjecali u organiziranim samostanskim školama. Sredinom tridesetih godina 19. stoljeća te su škole reformirane, tako da su prilagođene školskom sustavu u hrvatskim i austrijskim zemljama. Godine 1882. sve su samostanske škole u Bosni ujedinjene, te je otvorena gimnazija u Kreševu, koja je sljedeće godine premještena u Guču Goru, i najzad god. 1900. u Visoko.

Zgradu gimnazije projektirao je i graditeljske radove vodio Ivan Holz. Gradnja je stajala 63.000 forinti. Ta je svota osigurana prodajom franjevačkog gostinjca u Carigradu (26.000 forinti), prilozima samostana i župa (26.000 forinti), te darovima dobročinitelja. Zgrada je god. 1913. proširena po nacrtu Franje Holza. Kasnije je više puta proširivana: 1934, 1953, 1959. i 1968. godine. Temeljito je renovirana god. 1985-88, a tada su izgrađene i nova kotlovnica, nova zgrada za radionice, gostinjske sobe i garaže, novi stanovi za časne sestre, te dvije gospodarske zgrade – sve po projektu V. Grabovca.

Screenshot_20221010-123804_Yandex Mail

Duhovno-pastoralni centar

Franjevački duhovno-pastoralni centar mjesto je za razgovor, ispovijed, molitvu, euharistijska slavlja, duhovnu obnovu i druge duhovne sadržaje potrebne vjernicima, s naglaskom na franjevačkoj duhovnosti i “pastoralu uha”.

Screenshot_20221010-141628_Yandex Mail

Kulturno blago

Biblioteka

Galerija umjetnina

Prirodoslovna zbirka 

Prirodoslovna zbirka Franjevačkog samostana u Visokom čuva eksponate proteklih 130 godina, a neke od najstarijih prepariranih životinja živjele su u 19. stoljeću.

Lapidarij

Screenshot_20221010-141822_Yandex Mail

Sjećanje i molitva

Tijekom ljeta prostorijama Franjevačkog samostana u Visokom prođe mnoštvo ljudi. Nekada su hodnici vrvjeli đacima, ali sada je to skoro već prošlo vrijeme. Ipak, početkom srpnja tu je boravio dio polaznika ljetne škole Franjevačke klasične gimnazije. Svi su dakako iskoristili prigodu da obiđu bogate zbirke koje samostan čuva u svojim zidinama. Upravo te zidine, koje čuvaju brojna sjećanja nebrojenih generacija đaka sjemeništaraca, posjete i mnogi bivši đaci koji proslavljaju svoje obljetnice mature. Uz njihova sjećanja prenosimo jedan tekst poslan framašima Bosne Srebrene prigodom njihova susreta u Visokom:

Kroz 800 godina su mladići dolazili u našu zajednicu, kucali na vrata samostana s jednom običnom rečenicom: „Želim se pridružiti vašem bratstvu i slijediti put sv. Franje.“ Bilo je godina kada smo zbog velikog broja a malog prostora neke morali odbiti.
Došlo je vrijeme da se „ugasi svjetlo“… ili!!?
Obraćam se stoga svakom od vas, svakom mladiću i djevojci, mojoj franjevačkoj braći i sestrama! Odgovorite što možete učiniti da se „svjetlo NE ugasi“? Možete li svoga prijatelja, momka, brata, kolegu staviti pred pitanje? Možete li moliti za nju i njega: da se odvaže ući u duhovni poziv? Postoji na stotine ovih pitanja koja počinju s Možete li…..!
Molim vas – meni za utjehu – barem na sljedećem vašem zborovanju pročitajte ovaj tekst iz udžbenika. Pročitajte ga i svojim roditeljima. Pokušajte samo šutjeti i čuti prazne hodnike, kapelicu, učionice našeg sjemeništa. Hvala vama što brišete moje suze!

fra Franjo Radman

 

I tako je naš  posjet, kratak ali nezaboravan, završio a mi puni utisaka, duhovnog mira  i ljepote otišli put Zagreba.

Vama svima koji želite doći u Franjevački samostan  sv. Bonaventure u Visokom toplo preporučam učinite to.

 

Franjevački samostan  sv. Bonaventure

Bosne Srebrene 4

71300 Visoko  BiH

032 738 277

061 156 986

[email protected]

 Rusko Ministarstvo obrane je proglasilo „cijepljenje“ protiv korona virusa obaveznim – mobilizirani ruski građanin pri ulasku u vojnu jedinicu moraju biti cijepljeni! 

HOP

 HOP NA TELEGRAMU
https://t.me/hopportal

Pridružite se:

Kanal Arna Šebalj:

https://t.me/+9UdXPCFIV2k4NjY0

 

Youtube channel:

https://www.youtube.com/channel/UCS_UVM46msLtQSvd46Cd5_A