Zagonetna područja ledene kore Mjeseca koja je jako napuknuta

0
1381

Fotografija najviše rezolucije koju je NASA-ina misija “Juno” ikad snimila određenog dijela Jupiterovog mjeseca Europe otkriva detaljan prikaz zagonetnog područja ledene kore Mjeseca koja je jako napuknuta.

Slika pokriva oko 93 milje (150 kilometara) puta 125 milja (200 kilometara) površine Europe, otkrivajući područje ispresijecano mrežom finih utora i dvostrukih grebena (parovi dugih paralelnih linija koji označavaju uzdignuta obilježja u ledu). Blizu gornjeg desnog dijela slike, kao i desno i ispod sredine, nalaze se tamne mrlje koje su vjerojatno povezane s nečim odozdo što izbija na površinu.

Ispod sredine i desno nalazi se površinska značajka koja podsjeća na glazbenu četvrtinu, dimenzija 42 milje (67 kilometara) sjever-jug i 23 milje (37 kilometara) istok-zapad. Bijele točkice na slici su potpisi prodiranja visokoenergetskih čestica iz okruženja jakog zračenja oko Mjeseca.

Juno’s Stellar Reference Unit (SRU)—zvjezdana kamera korištena za orijentaciju svemirske letjelice—dobila je crno-bijelu sliku tijekom preleta svemirske letjelice pokraj Europe 29. rujna 2022., na udaljenosti od oko 256 milja (412 kilometara). Uz razlučivost koja se kreće od 840 do 1115 stopa (256 do 340 metara) po pikselu, slika je snimljena dok je Juno jurio pokraj nje brzinom od oko 15 milja u sekundi (24 kilometra u sekundi) preko dijela površine koji je bio noću, slabo osvijetljen “Jupiterovim sjajem”—sunčevom svjetlošću koja se odbija od Jupiterovih vrhova oblaka.

Dizajniran za uvjete slabog osvjetljenja, SRU se također pokazao kao vrijedan znanstveni alat, otkrivajući plitke munje u Jupiterovoj atmosferi, slikajući Jupiterov zagonetni prstenasti sustav i sada pružajući uvid u neke od najfascinantnijih geoloških formacija u Europi.

“Ova slika otkriva nevjerojatnu razinu detalja u regiji koja dosad nije snimljena u takvoj razlučivosti i pod tako otkrivajućim uvjetima osvjetljenja”, rekla je Heidi Becker, glavna suistraživačica za SRU. “Korištenje kamere za praćenje zvijezda od strane tima za znanost izvrstan je primjer revolucionarnih sposobnosti Junoa. Ove značajke su tako intrigantne. Razumijevanje kako su nastale—i kako su povezane s poviješću Europe—informira nas o unutarnjim i vanjskim procesima koji oblikuju ledeni kora.”

Neće samo Junoovi SRU znanstvenici biti zauzeti analizom podataka u nadolazećim tjednima. Tijekom Junoine 45. orbite oko Jupitera, svi znanstveni instrumenti svemirske letjelice prikupljali su podatke i tijekom preleta Europe i zatim ponovno dok je Juno prelijetao Jupiterove polove kratkih 7 i pol sati kasnije.

“Juno je počeo potpuno usredotočen na Jupiter. Tim je jako uzbuđen što smo tijekom naše produžene misije proširili našu istragu na tri od četiri Galilejeva satelita i Jupiterove prstenove”, rekao je glavni istraživač Juno Scott Bolton iz Southwest Research Institute u San. Antonio. “Ovim preletom Europe, Juno je sada izbliza vidio dva najzanimljivija Jupiterova mjeseca, a njihove ledene kore izgledaju vrlo različite jedna od druge. 2023. Io, najvulkanskije tijelo u Sunčevom sustavu, pridružit će se klubu.” Juno je plovio pored Jupiterovog mjeseca Ganimeda — najvećeg mjeseca Sunčevog sustava — u lipnju 2021.

Europa je šesti po veličini mjesec Sunčevog sustava s oko 90% ekvatorijalnog promjera Zemljinog Mjeseca. Znanstvenici su uvjereni da slani ocean leži ispod kilometrima debele ledene ljuske, što izaziva pitanja o potencijalnoj nastanjivosti oceana. Početkom 2030-ih, NASA-ina svemirska letjelica Europa Clipper stići će i pokušati odgovoriti na ova pitanja o nastanjivosti Europe. Podaci iz preleta Junoa daju pregled onoga što će ta misija otkriti.

Pripremio Igor Drenjančević

HOP

HOP NA TELEGRAMU
https://t.me/hopportal