IZJAVA O ODLUKAMA MATICE HRVATSKE: Boj se matičara i kad darove nose

0
4838

IZJAVA O ODLUKAMA MATICE HRVATSKE

 

Boj se matičara i kad darove nose

 

IMG-20221027-WA0006

U medijima je kao događaj dana objavljena odluka Predsjedništva i Glavne skupštine Matice hrvatske o ‘rješavanju’ dva desetljeća dugog sudskog spora Matice hrvatske u Zagrebu s Društvom Antuna Gustava Matoša u Tovarniku, koja je prividno na tragu naših brojnih poziva na mirno rješenje spora.

 

Taj sudski spor, za koji nije bilo i nema nikakvog opravdanja, Matica hrvatska pokrenula je u namjeri da onemogući izgradnju Matoševe spomen-kuće, a nakon što je kuća podignuta spor je nastavljen s ciljem da nikako ne bude dovršena i otvorena javnosti. Taj skandal, najveći u povijesti Matice hrvatske, teško je kompromitirao tu nekoć uglednu hrvatsku kuću.

 

Smisao odluke prema kojoj se Matica hrvatska „odrekla svih svojih potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša u korist Općine Tovarnik i velikog pisca Antuna Gustava Matoša, uoči njegove 150. obljetnice rođenja“, leži u potrebi Matice hrvatske da javno opere vlastitu nečistu savjest, zbog nemjerljive štete koju je u ovom prežalosnom slučaju napravila. Matica se ovom odlukom želi predstaviti ne samo nedužnom, nego i darežljivom.

 

A istina je da se tom Matičinom odlukom ovršni postupak prodaje Matoševe rodne kuće nastavlja, s tom razlikom što će, umjesto Matice hrvatske, sramnu ulogu ovrhovoditelja preuzeti Općina Tovarnik (koja u izgradnju spomen-kuće, dobro je da se zna, nije uložila ni jednu kunu), bude li pristala na taj danajski dar.

 

Boj se matičara i kad darove nose!

 

Pozivamo Općinu Tovarnik, kojoj je Matica hrvatska onemogućila kulturno-turistički razvitak u proteklih deset godina, da se javno očituje o tome hoće li ili neće, umjesto Matice hrvatske, nastaviti progon kako Društva Antuna Gustava Matoša tako i samog Matoša.

 

 

S molbom da u svom mediju objavite ovu izjavu,

zahvaljujemo i srdačno vas pozdravljamo.

 

 

Tovarnik, 27. listopada 2022.

 

 

Željko Anić, predsjednik

Društva Antuna Gustava Matoša

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal