37 tužitelja, 300 stranica tužbe zbog cjepiva prema SWISSMEDIC -švicarskom tijelu za odobravanje i kontrolu lijekova

0
4665

ŠTETA OD CJEPIVA, ŠVICARSKI ODVJETNICI KAZNENO PRIJAVILI SWISSMEDIC

37 tužitelja, 300 stranica tužbe i šest osoba navodno oštećenih cjepivom protiv covida. Ovo su brojevi kaznene prijave koju je podnijela odvjetnička tvrtka Kruse iz Züricha, a koju su sponzorirali odvjetnici Markus Zollinger i Daniel Liechti. Na nišanu  tužbe je Swissmedic, švicarsko tijelo za odobravanje i kontrolu lijekova i medicinskih uređaja i pet liječnika koji cijepe Inselspital u Bernu.

Screenshot_20221119-075008_Facebook

 

“Suočeni smo s najvećom opasnošću uzrokovanom lijekovima i oštećenjem zdravlja ljudi koja se ikada dogodila u Švicarskoj”, stoji u pritužbi podnesenoj 14. srpnja. „Odobravanje i primjena uglavnom neučinkovitih „cjepiva“ temeljenih na mRNA“, nastavlja on, „predstavlja mnogo ozbiljniju opasnost od patogenog uzročnika SARS-CoV-2, od kojeg bi ova „cjepiva“ trebala štititi“.

Pritužba je objavljena tijekom konferencije za novinare u Zürichu  14. studenog, u nazočnosti nekih od  žrtava.

Ticino online prenosi izjave 27-godišnje stjuardese koja je ispričala kako je nakon druge doze cjepiva protiv covida imala vrtoglavicu, zatim temperaturu i probleme s disanjem. Još jedna 45-godišnja žena rekla je da je imala prekid menstruacije na 3 mjeseca, a zatim joj je nakon docjepljivanja dijagnosticiran poliartritis zbog kojeg je ovisna o invalidskim kolicima.

Zabilježena oštećenja sežu od gubitka kose, do promjene menstrualnog ciklusa, od poliartritisa do slabosti mišića do smrti, u slučaju 20-godišnje osobe. U potonjem slučaju, piše švicarska televizija Srf, uzročna veza mora se dokazati na temelju patoloških pretraga.

Odgovornosti Swissmedica prema mišljenju  odvjetnika

Prema riječima odvjetnika, Swissmedic je bio savršeno svjestan svih praznina i sivih zona stavljanja eksperimentalnih lijekova na tržište, ali su odlučili nastaviti sa odobravanjem , “zbog čega su hitno osumnjičeni za kazneno djelo od prosinca 2020. do danas”, pišu odvjetnici.

Kaznenu odgovornost snose i liječnici cijepitelji, u ovom slučaju optuženici pripadaju Insel grupi, utoliko što prije primjene cjepiva na bazi mRNA nisu dali dovoljno informacija. “Na temelju do sada dostupnih dokumenata”, nastavlja se u pritužbi, “može se tvrditi da nisu dostavljene nikakve informacije ili da je, u najboljem slučaju, dokumentirano samo pet minuta informacija, što je jednostavno nedovoljno s obzirom na složenost “cjepiva” na bazi mRNA.

Praznine u farmakovigilanciji

Pasivna farmakovigilancija je također ciljana. Na web stranici Swissmedica čitamo da je od 1. siječnja 2021. do 28. lipnja 2022. analizirano više od 15 tisuća obavijesti o sumnjivim slučajevima koje, prema švicarskim vlastima, “potvrđuju ukupni pozitivni profil rizika i koristi cjepiva”. 62,1% prijavljenih reakcija prijavljeno je kao “neozbiljno”, a 37,9% kao “ozbiljno”.

Međutim, prema odvjetnicima studije Kruise, samo oko 10% svih nuspojava prijavljeno je u Švicarskoj u usporedbi s prosjekom EU, što izaziva sumnju da je velik broj liječnika “prekršio svoju dužnost brige u kontekstu obveza obavješćivanja prema zakonu o lijekovima”.

Swissmedic je primio na znanje podnesene kaznene prijave, ali ih nije komentirao pozivajući se na rad nadležnih tijela?!

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal