Pepe Escobar: ‘Teroristički rat’ možda će pogoditi Europu

0
2475
mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

„Teroristički rat“ možda će pogoditi Europu

Poštovani čitatelji prenosimo Vam zanimljiv članak Pepe Escobara objavljen u The ‘War of Terror’ May Be About to Hit Europe – LewRockwell. 26. ovog mjeseca.

https://politicalemails.org/messages/889772

 

Nikada ne podcjenjujte ranjeno i raspadajuće Carstvo koje se ruši u stvarnom vremenu. Imperijalni dužnosnici, čak i u “diplomatskom” svojstvu, nastavljaju drsko izjavljivati da je njihova iznimna kontrola nad svijetom obvezna. Ako to nije slučaj, mogli bi se pojaviti konkurenti i ukrasti svjetla pozornosti – monopolizirani od strane američkih oligarhija.

 

To je, naravno, apsolutna anatema. Imperijalni modus operandi protiv geopolitičkih i geoekonomskih konkurenata ostaje isti: lavina sankcija, embarga, ekonomske blokade, protekcionističke mjere, kultura otkazivanja, vojni uzlet u susjednim nacijama i razne prijetnje. Ali najviše od svega, ratnohuškačka retorika – trenutno uzdignuta do usijanja. Hegemon je možda “transparentan” barem u ovoj domeni jer još uvijek kontrolira ogromnu međunarodnu mrežu institucija, financijskih tijela, političara, izvršnih direktora, propagandnih agencija i industrije pop kulture. Stoga ova navodna neranjivost rađa drskost.

 

Zavladala je panika

 

Dizanje u zrak Sjevernog toka (NS) i Sjevernog toka 2 (NS2) – svi znaju tko je to učinio, ali osumnjičeni se ne može imenovati – diglo je na sljedeću razinu dvostruki imperijalni projekt prekida jeftine ruske energije iz Europe i uništavanje njemačkog gospodarstva. Iz imperijalne perspektive, idealan podzaplet pod kontrolom SAD-a – od Baltika i Jadrana do Crnog mora – predvođenog Poljskom, koja ostvaruje neku vrstu nove hegemonije u Europi, na tragu Inicijative triju mora. Ali kako stvari stoje, to ostaje samo san. U sumnjivoj “istrazi” o tome što se stvarno dogodilo s NS i NS2, Švedska je dobila ulogu Čistača, kao da je ovo nastavak krimi trilera Quentina Tarantina Pulp Fiction. Zato se rezultati “istrage” ne mogu dijeliti s Rusijom. Čistač je bio tu da izbriše sve inkriminirajuće dokaze. Što se tiče Nijemaca, oni su rado prihvatili svoju ulogu patnika. Berlin je tvrdio da je to bila sabotaža, ali se nije usudio reći od koga.

 

Ovo je zapravo toliko zlokobno koliko može, jer Švedska, Danska i Njemačka, i cijela EU, znaju da ako se stvarno suprotstavite Carstvu, javno, Imperij će uzvratiti udarac, stvarajući rat na europskom tlu. Ovdje je riječ o strahu – a ne o strahu od Rusije. Carstvo si jednostavno ne može priuštiti gubitak “vrta”.

 

A “vrtne” elite s kvocijentom inteligencije iznad sobne temperature znaju da imaju posla s psihopatskim entitetom, serijskim ubojicom, koji se jednostavno ne može umiriti. Od sada barbarstvo počinje kod kuće. A Europljani bi za to trebali zahvaliti američkom “savezniku”, koji vješto manipulira uplašenim, vazaliziranim EU elitama. Ipak, mnogo je opasniji bauk koji je vrlo malo ljudi u stanju identificirati: neizbježna sirijanizacija Europe. To će biti izravna posljedica debakla NATO-a u Ukrajini.

 

Iz imperijalne perspektive, izgledi na ukrajinskom bojištu su tmurni. Ruska specijalna vojna operacija (SMO) neprimjetno se pretvorila u protuterorističku operaciju (CTO): Moskva sada Kijev otvoreno karakterizira kao teroristički režim. Na snazi su kirurški napadi na ukrajinsku energetsku/elektroenergetsku infrastrukturu koja će potpuno osakatiti kijevsko gospodarstvo i njegovu vojsku. A do prosinca, tu je dolazak na prve crte i u pozadinu pravilno obučenog i visoko motiviranog kontingenta djelomične mobilizacije. Jedino pitanje tiče se rasporeda. Moskva je sada u procesu polaganog, ali sigurnog obezglavljivanja kijevskog opunomoćenika i konačnog razbijanja „jedinstva“ NATO-a.

 

Proces mučenja gospodarstva EU je nemilosrdan. A stvarni svijet izvan kolektivnog Zapada – Globalni Jug – je s Rusijom, od Afrike i Latinske Amerike do Zapadne Azije, pa čak i dijelova EU-a.

Moskva je – a značajno ne Peking – ta koja razbija hegemonski “međunarodni poredak temeljen na pravilima”, podržan svojim prirodnim resursima, opskrbom hranom i pouzdanom sigurnošću. I u koordinaciji s Kinom, Iranom i glavnim euroazijskim igračima, Rusija radi na konačnoj razgradnji svih tih međunarodnih organizacija pod kontrolom SAD-a – dok globalni jug postaje praktički imun na širenje NATO psihopata.

 

Sirijanizacija Europe

 

Na ukrajinskom ratištu NATO-ov križarski rat protiv Rusije osuđen je na propast – čak i budući da u nekoliko čvorišta čak 80 posto borbenih snaga ima NATO osoblje. Wunderwaffen poput HIMARS-a su rijetki. I ovisno o rezultatu američkih izbora na sredini mandata, naoružavanje će prestati 2023. Ukrajina bi se do proljeća 2023. mogla pretvoriti u samo osiromašenu crnu rupu. Imperijalni plan A ostaje Afganizacija: djelovati vojskom plaćenika sposobnih za ciljanu destabilizaciju i/ili/terorističke upade u Rusku Federaciju.

 

Paralelno, Europa je začinjena američkim vojnim bazama. Sve te baze mogu igrati ulogu velikih terorističkih baza – vrlo slično kao u Siriji, u al-Tanfu i istočnom Eufratu. SAD je izgubio dugi proxy rat u Siriji – gdje je instrumentalizirao džihadiste – ali još uvijek nije protjeran. U ovom procesu sirijizacije Europe, američke vojne baze mogle bi postati idealna središta za pukovniju i/ili “obuku” odreda istočnoeuropskih emigranata, čija će jedina prilika za posao, osim posla s drogom i trgovine organima, biti – što drugo – imperijalnih plaćenika, koji se bore protiv bilo kojeg žarišta građanskog neposluha koji se pojavi diljem osiromašene EU.

 

Podrazumijeva se da će ovaj novi model vojske u potpunosti sankcionirati briselska eurokracija – koja je samo ogranak NATO-a za odnose s javnošću. Deindustrijalizirana EU upletena u nekoliko slojeva toksičnog unutarratnog sukoba, gdje NATO igra svoju provjerenu ulogu Robocopa, savršen je scenarij Mad Maxa suprotstavljen onome što bi bilo, barem u sanjarenju američkih Straussovaca/neokonzervativaca,  otok prosperiteta: američko gospodarstvo, idealno odredište za globalni kapital, uključujući europski kapital. Imperij će “izgubiti” svoj ljubimac projekt, Ukrajinu. Ali nikada neće prihvatiti gubitak europskog “vrta”.

 

HOP  

https://t.me/hopportal

 

Telegram kanal Arna Šebalj:

https://t.me/arnakanal

 

FB

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086873156577

 

Chat, grupa 

S Arnom i istinom:

https://t.me/arnasebalj

 

SVJEDOČANSTVA:

https://t.me/+sDUqfUv-QRdmM2Q0

 

Youtube channel:

https://www.youtube.com/channel/UCS_UVM46msLtQSvd46Cd5_A

 

Twitter:

https://twitter.com/arna_sebalj?t=9u32Sf7PJESmroXWE4giiQ&s=08