Europske zemlje povlače svoje zlatne rezerve iz SAD-a?!

0
2296

Zapanjujući nestanak više od 40 tona zlatnih poluga iz ukrajinske državne blagajne izazvao je globalnu zlatnu groznicu. Nizozemska svojoj domovini vraća iznos u protuvrijednosti od 5 milijardi dolara plemenitog metala pohranjenog u New Yorku, petina njegovih 612,5 tona.

Slične operacije također su predložene u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. U međuvremenu je upravo u Švicarskoj konfederaciji 30. studenog održan referendum za vraćanje švicarskog zlata iz trezora Velike Britanije i Kanade.

U Francuskoj je Marine Le Pen nedavno zatražila od nacionalne banke da vrati zlato deponirano u inozemstvu, kao i inventar od 2435 tona postojećeg zlata koje drži Banque de France.

 

Njemačka je već 2013. pokušala, ali nije uspjela, vratiti posjed zlata Njemačko zlato deponirano u SAD-u i Francuskoj.

45% germanskog zlata čuva se u New Yorku.

Mnoge nacije drže dio svojih zlatnih rezervi u Sjedinjenim Državama. Izbor koji će se sada pokazati kao moguća  zamka.

Ovi potezi su vjerojatno diktirani strahom da bi SAD, jednom kad se pokrene treći svjetski rat, nekažnjeno ukrale europsko zlato. Iako nijedna novinska kuća to nije objavila, koliko  znamo, Amerikanci su možda ukrali nacionalno zlato iz svih zemalja koje su napali i uništili, poput Iraka, Afganistana, Libije itd?

Europska kriza i euro su, po svoj prilici, vješta inscenacija da se “zadužene” države natjeraju da se odreknu svojih rezervi kako bi “popravili svoje račune”. Grčka je to već učinila. Zemlje u usponu, poput Rusije, Kine i Indije, kupuju zlato na međunarodnom tržištu, iskorištavajući pad cijene. Nalazimo se u preliminacijama “risika” koji će nas vjerojatno dovesti do globalnog sukoba, ali se manevri oko žutog metala ne spominju u novinama. Šutnja je zlato!

I. DRENJANČEVIĆ

HOP

HOP NA TELEGRAMU

https://t.me/hopportal