DARPA podržava ‘BRAIN inicijativu’ nastavljajući naslijeđe DARPA-inog ulaganja u neurotehnologiju

0
10316

DARPA i Inicijativa za mozak

 

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

Još u travnju 2013. Bijela kuća je najavila inicijativu BRAIN . Danas inicijativu podržava nekoliko saveznih agencija kao i deseci tehnoloških tvrtki, akademskih institucija, znanstvenika i drugih ključnih suradnika na polju neuroznanosti.

DARPA podržava BRAIN inicijativu kroz brojne programe, nastavljajući naslijeđe DARPA-inog ulaganja u neurotehnologiju koje seže do 1970-ih. Članak u časopisu za 60. obljetnicu pruža pregled nedavnih istraživanja agencije usmjerenih na širenje granica polja i omogućavanje snažnih, novih mogućnosti.

Električni recepti (ElectRx)
Program ElectRx ima za cilj pomoći ljudskom tijelu da se izliječi putem neuromodulacije funkcija organa pomoću ultraminijaturiziranih uređaja, veličine otprilike pojedinačnih živčanih vlakana, koji se mogu isporučiti minimalno invazivnom injekcijom.

Sučelja za propriocepciju ruku i dodir (HAPTIX)
Program HAPTIX ima za cilj stvoriti potpuno implantabilne, modularne i rekonfigurabilne mikrosustave neuralnog sučelja koji bežično komuniciraju s vanjskim modulima, kao što je veza sučelja proteze, kako bi amputircima pružili prirodne osjećaje.

Dizajn sustava neuronskog inženjeringa (NESD)
Program NESD ima za cilj razviti implantabilno neuronsko sučelje koje može pružiti neviđenu rezoluciju signala i propusnost prijenosa podataka između mozga i digitalnog svijeta.

Neuro funkcija, aktivnost, struktura i tehnologija (Neuro-FAST)
Program Neuro-FAST nastoji omogućiti neviđenu vizualizaciju i dekodiranje moždane aktivnosti kako bi se bolje opisale i ublažile prijetnje ljudskom mozgu, kao i olakšao razvoj mozga u mozgu sustavi petlji za ubrzavanje i poboljšanje funkcionalnog ponašanja. Program je razvio CLARITY, revolucionarnu metodu očuvanja tkiva, i temelji se na nedavnim otkrićima u genetici, optičkim zapisima i sučeljima mozak-računalo.

Nekirurška neurotehnologija sljedeće generacije (N 3 )
Program N 3 ima za cilj razviti siguran, prijenosni sustav neuralnog sučelja sposoban za čitanje i pisanje na više točaka u mozgu odjednom. Dok najnaprednija postojeća neurotehnologija zahtijeva kiruršku implantaciju elektroda, N 3 slijedi tehnologiju visoke razlučivosti koja radi bez potrebe za operacijom kako bi je mogli koristiti ljudi sposobni za rad.

Tehnologija pouzdanog neuronskog sučelja (RE-NET) (Arhivirano)
RE-NET program nastoji razviti tehnologije potrebne za pouzdano izvlačenje informacija iz živčanog sustava, i to u mjerilu i brzini potrebnim za kontrolu složenih strojeva, kao što su visokoučinkoviti protetski udovi.

Vraćanje aktivne memorije (RAM)
RAM program ima za cilj razviti i testirati bežični, potpuno implantabilni medicinski uređaj s neuralnim sučeljem za kliničku upotrebu kod ljudi. Uređaj bi olakšao stvaranje novih sjećanja i vraćanje postojećih kod pojedinaca koji su izgubili te sposobnosti kao rezultat traumatske ozljede mozga ili neurološke bolesti.

Obnavljanje aktivnog pamćenja – Replay (RAM Replay)
Program RAM Replay istražit će ulogu neuralnog “replaya” u formiranju i prisjećanju pamćenja, s ciljem da se pojedincima pomogne bolje zapamtiti određene epizodne događaje i naučene vještine. Program ima za cilj razviti nove i rigorozne računalne metode koje će istražiteljima pomoći da utvrde ne samo koje komponente mozga su važne u formiranju pamćenja i prisjećanju, već i koliko su važne.

Revolucioniranje protetike
Program Revolucioniranje protetike ima za cilj nastaviti s povećanjem funkcionalnosti sustava ruku koje je razvila DARPA kako bi koristili članovima službe i drugima koji su izgubili gornje udove. Sposobnosti spretnih ruku razvijene u okviru programa već su primijenjene na male robotske sustave koji se koriste za rukovanje neeksplodiranim ubojnim sredstvima, smanjujući rizik od gubitka udova među vojnicima.

Neurotehnologija temeljena na sustavima za nove terapije (SUBNETS)
Program SUBNETS nastoji stvoriti ugrađene dijagnostičke i terapijske sustave zatvorene petlje za liječenje neuropsiholoških bolesti.

Ciljani trening neuroplastičnosti (TNT)
Program TNT nastoji unaprijediti tempo i učinkovitost treninga kognitivnih vještina kroz preciznu aktivaciju perifernih živaca koji zauzvrat mogu promicati i jačati neuronske veze u mozgu. TNT će nastaviti s razvojem tehnologije platforme za poboljšanje učenja širokog spektra kognitivnih vještina, s ciljem smanjenja troškova i trajanja opsežnog režima obuke Ministarstva obrane, uz poboljšanje rezultata.

 

IZVOR:

https://www.darpa.mil/program/our-research/darpa-and-the-brain-initiative

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal

Telegram kanal Arna Šebalj:

https://t.me/arnakanal

 

FB

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086873156577

Chat, grupa 

S Arnom i istinom:

https://t.me/arnasebalj

SVJEDOČANSTVA:

https://t.me/+sDUqfUv-QRdmM2Q0

Youtube channel:

https://www.youtube.com/channel/UCS_UVM46msLtQSvd46Cd5_A

 

Twitter:

https://twitter.com/arna_sebalj?t=9u32Sf7PJESmroXWE4giiQ&s=08