Kolumbijski inženjer L. C. Caicedo (104) uspio je pronaći matematičku formulu koja mu omogućuje izračunavanje optimalnog protoka rijeke za proizvodnju hidroelektrične energije

0
1802

Kolumbijski građevinski inženjer Lucio Chiquito Caicedo uspio je pronaći formulu koja mu je omogućila da riješi zagonetku koja je ostala neriješena više od 200 godina.

Život Lucia Chiquita Caiceda bez sumnje je simbol velikodušnosti i humanosti!

Dao je izjave raznim lokalnim medijima u Medellínu govoreći o svojoj želji za učenjem i ljubavi prema životu.

Da se vratimo na njegove riječi: “Prvo iskoristite vrijeme jer vrijeme koje prolazi se ne zbraja. Ako je prije bilo teško, sada je lakše s tehnologijom i mogućnostima, stoga želim sve najbolje onima koji žele krenuti zahtjevnim putem studija”, razmišljao je Lucio Chiquito Caiceda.

U razvoju svoje teze za koju tvrdi da krucijalna  uspio je riješiti hidraulički problem i dodati u svoj projekt: “Maksimalna količina vode koja se može ekonomično izvući iz rijeke za energiju ili na drugi način”.

Lucio, rodom iz Calija, u zapadnoj Kolumbiji, rođen je 22. svibnja 1916. Diplomirao je na Školi rudarstva Nacionalnog sveučilišta Kolumbije. Već 1943. godine, u jeku bombardiranja izazvanog Drugim svjetskim ratom, preselio se u Ujedinjeno Kraljevstvo na magistarski studij na Institutu za znanost i tehnologiju Sveučilišta Victoria u Manchesteru.

Godine 1978. pridružio se Tehničkoj školi Antioquia. Nešto kasnije, drugi uspjesi stigli su u Kolumbiju gdje je osnovao dvije tvrtke i, kao da njegova ljubaznost i predanost nisu bili dovoljni, uključio se u borbu za ravnopravnost spolova. Nakon ostalih akademskih avantura, preuzima mukotrpan zadatak obrane svoje doktorske disertacije.

LUCIO JE STUDIRAO U MANCHESTERU NAKON ŠTO JE DOBIO STIPENDIJU 1943.

Tko bi rekao da će godinama kasnije, točnije u dobi od 104 godine, Caicedo svoju doktorsku tezu poslati na recenziju na Sveučilište u Manchesteru. Nakon godina intenzivnog istraživanja i truda, čovjek tvrdi da je riješio problem koji su inženjeri proučavali desetljećima.

Koju je matematičku formulu Chiquito Caicedo istraživao 30 godina dok je težio da završi svoj doktorat?

Tvrdi da je pronašao matematičku formulu koja mu omogućuje izračunavanje optimalnog protoka rijeke za proizvodnju hidroelektrične energije. Stručnjaci su pokušali riješiti ovu zagonetku, ali nisu našli rješenja ni odgovora.

Igor Drenjančević

HOP