OM-ujedinjenjem triju specifičnih vibracija koje daju slova A, U i M

0
2779

ZNAČENJE OM

Slog OM pojavljuje se u antici, unutar svetih tekstova Veda, oko dvadesetog stoljeća prije Krista, u dijelu koji govori o arijevskim narodima.

Njegovo je značenje prožeto dubokom duhovnošću jer se vjeruje da utjelovljuje izvorni zvuk stvaranja Svemira. U stvarnosti, ‘zvuk’ koji priziva OM stvoren je ujedinjenjem triju specifičnih vibracija koje daju slova A, U i M. Ova su tri slova povezana s njihova tri zvuka koji imaju posebnu vrijednost jer označavaju različite razine svijesti:

Slovo i glas A: povezan je sa budnim stanjem, budnim stanjem koje evocira stanje neznanja i veže se za sadašnje vrijeme.
Slovo i glas U: povezuje se sa stanjem sna, nesvjesnim svijetom i svime što je povezano s prošlošću.
Slovo i glas M: poistovjećuje se s dubokim snom, povezan s istinom, sa svime što izražava čistoću i s budućnošću.
Postoji četvrti slog koji dovršava Om i definiran je kao ‘tihi zvuk’, tj. interval koji se javlja u napredovanju mantre. ‘Tihi zvuk’ utjelovljuje Brahman, ideju koja obuhvaća sve i koja sadrži koncept stvarnosti, svijesti, prostora i vremena.

‘iskra svjetla, istine, autentičnosti’;
Slog kao ‘tihi zvuk’ u ovom slučaju predstavlja čistu svijest, stanje koje svojim svojstvima nadilazi stanje 3 Gune.

MANTRA OM I BOGOVI INDIJE
Nastavimo s analizom značenja Oma i vidimo veze s indijskim božanstvima. Smatra se da:

Dimenzija sna, identificirana između budnog stanja i dubokog sna, ocrtana je desnom linijom. Ikone koje predstavljaju točku i liniju u polukrugu, postavljene iznad stvarnosti čovjeka, predstavljaju Turiju, ili univerzalnu svijest. Figura polukruga nalazi se između pojma univerzalne svijesti i pojma čovjeka te ukazuje na činjenicu da ni jedno pitanje ne može imati potpuni odgovor ako se oslanjamo samo na logiku i materijalnu stvarnost.

Kao što smo već naglasili, stalna praksa ponavljanja mantre (općenito najmanje 21 put), omogućuje nam da eliminiramo toksične misli, distrakcije, opsesivne misli i omogućuje nam rastvaranje emocija, što nas dovodi do boljeg psiho-emocionalnog stanja. Mantra se može izgovarati naglas i mentalno, pražnjenjem misli, a moguće je pojačati njezine dobrobiti kombiniranjem recitiranja s metodom disanja, tj. udisati kroz nos mentalno izgovarajući sveti slog Om četiri puta i izdahnuti kroz usta polako opadajući Om još četiri puta.

čvorove, koji se nazivaju granthi. Ovo su vrlo važna stjecišta energije, kao što ćemo uskoro vidjeti.

Kao što smo vidjeli, mantra svetog sloga Om sastoji se od tri zvučnosti predstavljene slovom A, slovom U i slovom M. Prema pravilima Nāda Yoge, zvučnost koju proizvodi A širi se točno u točki gdje nadi Ida i Pingala križaju se u području pupka (Brahma Granthi čvor), slog U počinje vibrirati na spojnoj točki srčane čakre (Vishnu Granthi čvor), a slog M širi svoju vibraciju na raskrižju koje se događa u području treće oko (Shivam Granthi čvor). Ova tri sjecišta imaju snažnu energetsku vrijednost i, održavanjem usklađenosti vibracija, postiže se stanje savršene ravnoteže i unutarnjeg mira.

ZVUK SVETOG SLOGA “OM”
Intoniranje vokalizacije Om mantre, kombinirajući je s disanjem i vizualizacijom, dovodi do vrlo specifičnih učinaka. Kao što smo i predvidjeli, svaka meditativna faza ima svoju posebnost i stvara specifičan učinak. Na primjer, recitiranje mantre A omogućuje povećanje mentalne mirnoće, recitiranje sloga U, smještenog na četvrtoj čakri, pogoduje prihvaćanju uz otvaranje srca i suosjećanje s vanjskim svijetom. Izgovaranje sloga M donosi vezu s vlastitim Višim Ja i tišinu duše. Ovdje potpuno pjevanje svetog sloga omogućuje postizanje potpunog pročišćenja i uklanjanje ustajale energije nakupljene u stupcu također zahvaljujući koncentraciji na energetske točke koje smo opisali.

KAKO IZGOVARATI SVETI SLOG OM
Već smo spomenuli da je, kako za praksu meditacije tako i za jogu, prvi trik koji treba usvojiti odabir mjesta na kojem se osjećamo opušteno, gdje nas neće ometati, kako bi to bio prostor posvećen koncentracija . Svako je mjesto dobro sve dok u njemu otkrivamo mogućnost stvaranja svetog prostora.

Nakon što je pravo mjesto identificirano, pogledajmo neke praktične prijedloge kako naučiti kako pravilno recitirati mantre:

Podsjećamo vas da ne postoji poseban položaj za intoniranje svetog sloga. Možemo to raditi sjedeći ili dok obavljamo svakodnevne rutine, svoje dnevne obveze. Ono što je temeljno jest ostati usredotočen i prakticirati svijest o trenutku, ovdje i sada.
Čak ni za vrijeme glume nema fiksnih pravila. Na primjer, brzina ponavljanja mora biti u skladu s našom ravnotežom, s našim ciljem. Dovoljno će biti tražiti i pronaći pravi tempo, onu brzinu koja nam odgovara i održati je za sve vrijeme koje posvetimo meditaciji.
Trudimo se s ljubavlju prihvatiti svaku promjenu koja se događa kako u našem tijelu tako i u našem umu. Ako nam suze krenu na oči, nemojmo blokirati ovaj emocionalni tijek, nego ga pratimo nježno… to je dio nas.
Mantru je moguće prakticirati u bilo koje doba dana, čak i ako je općenito izlazak sunca možda najprikladniji trenutak jer dan započinjemo s drugačijom sviješću.
Jednostavno rečeno, mantru možemo ponavljati koliko god smatramo potrebnim, inače si možemo pomoći upotrebom japa male, brojanice koja se koristi pri recitiranju mantri.
Ne zaboravimo disati mirno i ravnomjerno tijekom cijele recitacije.
Oh
OM, DOBROBITI MANTRE
Redovito i nadasve neprestano recitiranje svete mantre OM donosi brojne psihofizičke dobrobiti među kojima možemo navesti neke od najvažnijih:

Omogućuje značajno smanjenje stresa
Utišaj svoj um
Povećajte energiju
Pospješuje koncentraciju, razvija intuiciju i kreativnost.
Otpušta blokade šeste čakre
Optimizira probavnu fazu
Ograničite anksiozna i depresivna stanja
Olakšava upravljanje emocijama
Olakšava razvoj samosvijesti
Potiče pozitivnu viziju života
Poboljšava cirkulaciju krvi i kardiovaskularni sustav
Suzbija nesanicu i probleme povezane sa spavanjem
dharamsala
OTKRIVANJE OM-a U MISTERIOZNOJ INDIJI
Sveti slog Om, koji smo u ovim redovima počeli pobliže upoznavati, naglašava važnost sposobnosti ‘slušanja’, prije svega sebe, a onda i svega stvorenog. Recitiranje ove moćne mantre, rođene u drevnoj Indiji, najbolji je alat za poticanje naše svijesti i razvoj sposobnosti percepcije stvarnosti koja nadilazi puki materijalni oblik.

Recitiranje OM znači shvaćanje suptilne strane postojanja kroz otvaranje srca koje nam omogućuje da razvijemo potpuno prihvaćanje sebe i svijeta oko nas, bez predrasuda i uvjetovanja.

Ova vrsta otvorenosti omogućuje nam da izrazimo svoju osobnost na autentičan način i dopušta da svijet koji nas okružuje i s kojim komuniciramo može slobodno razgovarati s nama, pokazujući se u svoj svojoj raskošnoj raznolikosti.

To je transformativno iskustvo koje nam omogućuje da se približimo indijskoj kulturi kako bismo iskusili njezinu složenost i duboku duhovnost. Mi u Conscious Journeys želimo da naši putnici mogu pristupiti kulturi ove čarobne zemlje kao što je Indija, s točno istim stavom s kojim bi recitirali Om: u potpunoj otvorenosti, s poštovanjem slušajući i sa srcem spremnim dočekati nebrojene darove koje ova zemlja stavlja u ruke onima koji u nju ulaze na prstima.
ॐ Aum ॐ

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal