U ime Svjetske zdravstvene organizacije odbor -IHR traži daljnja cijepljenja i kontrolu putovanja !

0
9476

Izjava o četrnaestom sastanku Odbora za hitne slučajeve Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) u vezi s pandemijom koronavirusne bolesti (COVID-19)

30. siječnja 2023

Izjava

 

Glavni direktor SZO ima zadovoljstvo prenijeti Izvješće s četrnaestog sastanka Odbora za hitna stanja Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) u vezi s pandemijom bolesti koronavirusa 2019. (COVID-19), održanog u petak, 27. siječnja 2023., od 14. :00 do 17:00 CET.

 

Statement on the fourteenth meeting of the Interna

Glavni direktor WHO-a slaže se sa savjetom Odbora u vezi s tekućom pandemijom COVID-19 i utvrđuje da događaj i dalje predstavlja javnozdravstvenu hitnu situaciju od međunarodnog značaja (PHEIC). Glavni direktor uvažava stavove Odbora da je pandemija COVID-19 vjerojatno na prijelaznoj točki i cijeni savjete Odbora da pažljivo upravljate ovim prijelazom i umanjite moguće negativne posljedice.

Glavni direktor WHO-a razmotrio je savjet koji je dao Odbor u vezi s predloženim privremenim preporukama. Skup Privremenih preporuka koje je izdao glavni direktor SZO predstavljen je na kraju ove izjave.

Glavni direktor WHO-a izražava svoju iskrenu zahvalnost predsjedavajućem i članovima Odbora, kao i savjetnicima Odbora.

Zbornik radova skupa

Glavni direktor WHO-a, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pozdravio je članove i savjetnike Odbora za hitna pitanja, koji su okupljeni putem videokonferencije. Napomenuo je da se ovaj tjedan obilježava trogodišnjica određivanja COVID-19 PHEIC u siječnju 2020. Iako je svijet u boljem položaju nego što je bio tijekom vrhunca prijenosa Omicrona prije godinu dana, više od 170 000 Smrtni slučajevi povezani s COVID-19 prijavljeni su diljem svijeta u posljednjih osam tjedana. Osim toga, nadzor i genetsko sekvenciranje su globalno smanjeni, što otežava praćenje poznatih varijanti i otkrivanje novih. Zdravstveni sustavi trenutno se bore s COVID-19 i brigom za pacijente s gripom i respiratornim sincicijskim virusom (RSV), nedostatkom zdravstvene snage i umornim zdravstvenim radnicima. Cjepiva, terapija i dijagnostika bili su i ostaju ključni u prevenciji teških bolesti, spašavanju života i smanjenju pritiska sa zdravstvenih sustava i zdravstvenih radnika na globalnoj razini. Ipak, odgovor na COVID-19 i dalje je otežan u previše zemalja koje nisu u mogućnosti pružiti ove alate najpotrebnijim populacijama, starijim osobama i zdravstvenim radnicima. Zahvalio je predsjedniku, članovima i savjetnicima Povjerenstva na njihovom radu.

Predstavnik Ureda pravnog savjetnika izvijestio je članove odbora i savjetnike o njihovim ulogama, odgovornostima i mandatu prema relevantnim člancima IHR-a. Službenik za etiku iz Odjela za usklađenost, upravljanje rizikom i etiku podsjetio je članove i savjetnike na njihovu dužnost povjerljivosti u vezi s raspravama na sastancima i radu Odbora, kao i na njihovu osobnu odgovornost da WHO-u pravovremeno otkriju sve interese osobne, profesionalne, financijske, intelektualne ili komercijalne prirode koji mogu dovesti do percipiranog ili izravnog sukoba interesa. Nije utvrđen nikakav sukob interesa za nazočne članove i savjetnike.

Sastanak je predan predsjedavajućem Odbora za hitna pitanja, profesoru Didieru Houssinu, koji je predstavio ciljeve sastanka: dati stavove glavnom direktoru WHO-a o tome nastavlja li pandemija COVID-19 predstavljati PHEIC i razmotriti privremene preporuke državama strankama.

Preporučiti odgovarajuće ciljane javnozdravstvene i socijalne mjere (PHSM) prema potrebi; cijepiti najrizičniju populaciju kako bi se smanjile ozbiljne bolesti i smrtni slučajevi; te provoditi redovitu komunikaciju o riziku, odgovarajući na zabrinutosti stanovništva i angažirajući zajednice da poboljšaju razumijevanje i provedbu protumjera javnozdravstvenih i društvenih mjera, poput maski i socijalnog distanciranja. Neodlučnost oko cjepiva i kontinuirano širenje dezinformacija i dalje predstavljaju dodatne prepreke provedbi ključnih javnozdravstvenih intervencija. U isto vrijeme, dugoročne sustavne posljedice stanja nakon COVID-a i povišeni rizik od postinfekcijskih kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti vjerojatno će imati ozbiljan negativan učinak na populaciju, a načini skrbi za takve pacijente su ograničeni ili ne dostupan u mnogim zemljama.

Odbor se složio da je COVID-19 i dalje opasna zarazna bolest sa sposobnošću prouzročiti značajnu štetu zdravlju i zdravstvenim sustavima. Odbor je raspravljao o tome je li nastavak PHEIC-a potreban za održavanje globalne pozornosti na COVID-19, potencijalne negativne posljedice koje bi mogle nastati ako se PHEIC prekine i kako prijeći na siguran način.

Odbor je priznao da se pandemija COVID-19 možda približava točki preokreta. Postizanje viših razina imuniteta stanovništva na globalnoj razini, bilo putem infekcije i/ili cijepljenja, može ograničiti utjecaj SARS-CoV-2 na morbiditet i mortalitet, ali nema sumnje da će ovaj virus ostati trajno uspostavljen patogen kod ljudi i životinja za doglednoj budućnosti. Kao takva, dugoročna javnozdravstvena akcija je kritično potrebna. Iako je eliminacija ovog virusa iz ljudskih i životinjskih rezervoara vrlo mala vjerojatnost, ublažavanje njegovog razornog utjecaja na morbiditet i mortalitet je moguće i treba i dalje biti prioritetni cilj.

LONDON – PROSVJED OSAKAČENIH NAKON CJEPIVA

Kretanje naprijed nakon PHEIC-a zahtijeva usmjerenu predanost WHO-a, njezinih država članica i međunarodnih organizacija razvoju i provedbi održivih, sustavnih, dugoročnih akcijskih planova prevencije, nadzora i kontrole. Smjernice WHO-a, razvijene uz potporu relevantnih tehničkih i savjetodavnih skupina, trebale bi biti dosljedne i trebale bi podržati države stranke u poduzimanju radnji i upravljanju implikacijama ovog prijelaza.

Odbor je stoga preporučio da SZO, u konzultaciji s partnerima i dionicima, razvije prijedlog alternativnih mehanizama za održavanje globalnog i nacionalnog fokusa na COVID-19 nakon što se PHEIC ukine, uključujući, ako je potrebno, mogući Odbor za reviziju koji bi savjetovao o izdavanje trajnih preporuka prema IHR-u.

MILANO- MRTVI NAKON CIJEPLJENJA

Odbor je također zatražio od Tajništva WHO-a da pruži procjenu u vezi s regulatornim implikacijama za razvoj i odobravanje cjepiva, dijagnostičkih i terapeutskih sredstava ako se PHEIC prekine u nadolazećim mjesecima.

PROSVJED PRED BBC u vezi s zataškavanjima oko cjepiva

 

Odbor je također potaknuo WHO da procijeni i, ako je potrebno, ubrza integraciju nadzora COVID-19 u Globalni sustav nadzora i odgovora na influencu.

===

Privremene preporuke koje je glavni direktor SZO izdao svim državama strankama

Održati zamah za cijepljenje protiv COVID-19 kako bi se postigla 100% pokrivenost visokoprioritetnih skupina vođena razvojem preporuka SAGE-a o korištenju dopunskih doza. Države stranke trebale bi planirati integraciju cijepljenja protiv COVID-19 u dio programa imunizacije tijekom cijelog života. Redovito prikupljanje podataka i izvješćivanje o pokrivenosti cjepivom treba uključivati i primarne i docjepljivanja.

 

Poboljšati izvješćivanje podataka o nadzoru SARS-CoV-2 WHO-u. Potrebni su bolji podaci za: otkrivanje, procjenu i praćenje novonastalih varijanti; identificirati značajne promjene u epidemiologiji COVID-19; i razumjeti teret COVID-19 u svim regijama. Državama strankama preporučuje se korištenje integriranog pristupa nadzoru respiratornih zaraznih bolesti koji koristi Globalni sustav nadzora i odgovora na influencu. Nadzor bi trebao uključivati informacije iz reprezentativnih sentinel populacija, nadzor temeljen na događajima, nadzor ljudskih otpadnih voda, sero-nadzor i nadzor životinja-ljudi-okoliš. WHO bi trebao nastaviti surađivati s državama članicama kako bi se osigurao odgovarajući kapacitet i pokrivenost nadzorom nad COVID-19 kako bi se brzo prepoznale sve značajne promjene u virusu i/ili njegovoj epidemiologiji i kliničkom učinku, uključujući hospitalizaciju, kako bi WHO mogao pokrenuti odgovarajuće globalno uzbunjivanje kako je potrebno.

Povećati prihvaćanje i osigurati dugoročnu dostupnost medicinskih protumjera. Države stranke trebale bi poboljšati pristup cjepivima protiv COVID-19, dijagnostici i terapiji te razmotriti pripremu za odobrenje ovih medicinskih protumjera izvan.

Održavajte snažnu nacionalnu sposobnost odgovora i pripremite se za buduće događaje kako biste izbjegli pojavu ciklusa panike i zanemarivanja. Države stranke trebale bi razmotriti kako ojačati spremnost zemlje da odgovori na epidemije, uključujući pozornost na kapacitet zdravstvene radne snage, prevenciju i kontrolu infekcija te financiranje pripravnosti i odgovora na respiratorne i nerespiratorne patogene.

Nastavite raditi sa zajednicama i njihovim vođama na rješavanju infodemije i učinkovitoj provedbi javnozdravstvenih i socijalnih mjera (PHSM) temeljenih na riziku. Komunikacija o riziku i angažman zajednice trebali bi se prilagoditi lokalnim kontekstima i baviti se pogrešnim i dezinformacijama koje narušavaju povjerenje u medicinske protumjere i PHSM. Države stranke trebale bi ojačati razumijevanje javnosti, medija i zajednica o razvoju znanosti kako bi potaknule djelovanje i politike utemeljene na dokazima. Države stranke trebale bi nastaviti pratiti pojedinačne i javne reakcije na provedbu PHSM-a i usvajanje i prihvatljivost cjepiva protiv COVID-19 te provoditi mjere, uključujući komunikacijske strategije, kako bi podržale odgovarajuću upotrebu.

Nastavite prilagođavati sve preostale mjere u vezi s međunarodnim putovanjima, na temelju procjene rizika, i ne zahtijevajte dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 kao preduvjet za međunarodna putovanja.

Nastaviti podržavati istraživanje za poboljšana cjepiva koja smanjuju prijenos i imaju široku primjenjivost, kao i istraživanje za razumijevanje cijelog spektra, incidencije i utjecaja stanja nakon COVID-19, te za razvoj relevantnih putova integrirane skrbi.

Ovo su zaključci WHO-a nakon toliko tragičnih nuspojava cjepiva od covid 19?!

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal