Napravite zalihe lijekova za nuklearni rat, poručuje Svjetska zdravstvena organizacija vladama

0
3091

𝐍𝐚𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐭𝐞 𝐳𝐚𝐥𝐢𝐡𝐞 𝐥𝐢𝐣𝐞𝐤𝐨𝐯𝐚 𝐳𝐚 ‘𝐧𝐮𝐤𝐥𝐞𝐚𝐫𝐧𝐢 𝐫𝐚𝐭’, 𝐖𝐇𝐎 𝐩𝐨𝐫𝐮č𝐮𝐣𝐞 𝐯𝐥𝐚𝐝𝐚𝐦𝐚

Po prvi put od 2007., Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ažurirala je u petak svoj popis preporučenih lijekova za liječenje izloženosti radiološkim i nuklearnim katastrofama, savjetujući vlade o tome kako napraviti zalihe za nuklearne i radiološke nesreće i krize.

Nova studija WHO-a uzima u obzir informacije i istraživanja za povezano liječenje koje se razvilo u posljednjih deset godina.

Maria Neira, ravnateljica Odjela za javno zdravlje i okoliš Svjetske zdravstvene organizacije, rekla je da je važno da nacije i vlade imaju “spremne zalihe lijekova koji će spasiti živote koji će smanjiti rizike i liječiti ozljede od zračenja”.

“U hitnim slučajevima radijacije, ljudi mogu biti izloženi radijaciji u dozama koje se kreću od zanemarivih do opasnih po život”, rekla je Neira u izjavi. “Vlade moraju učiniti dostupnim liječenje onima kojima je potrebno – brzo.”

Prema WHO-u, tipična zaliha za hitne slučajeve radijacije trebala bi sadržavati stabilni jod kako bi se smanjila izloženost štitnjače radioaktivnom jodu , kelirajuća sredstva za uklanjanje radioaktivnog cezija iz tijela, koji se može pojaviti tijekom nuklearne fisije, i citokine za smanjenje oštećenja koštane srži.

Drugi koji mogu liječiti infekcije, proljev, povraćanje ili druge uzroke fizičkih ozljeda ili izloženosti zračenju navedeni su na popisu. Opisuje mnoge kemijske i farmaceutske vrste, kako ih skladištiti i rukovati njima te kako ih koristiti u hitnim slučajevima.

U svijetu se nalazi oko 440 nuklearnih reaktora, a devet nacija, uključujući Pakistan, smatraju se nuklearnim silama.

Izloženost zračenju može oštetiti DNK i dovesti do raka ili kardiovaskularnih bolesti. Visoke količine izloženosti mogu uzrokovati akutnu radijacijsku bolest, koja može uzrokovati povraćanje i mučninu, kao i kobne posljedice.

Prema WHO-u, brojne zemlje još uvijek nemaju odgovarajuće postupke pripravnosti za hitne slučajeve radijacije.

Izvršni direktor WHO-ovog programa za hitna zdravstvena stanja, Mike Ryan, rekao je u izjavi da će ažurirani popis biti ključan za spremnost vlade.

“Ovaj ažurirani popis kritičnih lijekova bit će ključni alat za pripravnost i spremnost za naše partnere da identificiraju, nabave, skladište i pravodobno isporuče učinkovite protumjere onima koji su u opasnosti ili izloženi ovim događajima”, rekao je Ryan.

Izvor Geo News

M.B.

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal