Ruska ofenziva nazvana “Z-Day” kreće za 20 dana?! Glavni tajnik UN-a boji se nuklearnog rata!

0
9385

Približava se dan Z dok Rusija priprema masivan napad na Ukrajinu

Svi znakovi upućuju na rusku ofenzivu protiv Ukrajine u sljedećih 20 dana.


Ova će ofenziva biti mnogo veća po veličini i opremi u usporedbi s ofenzivom iz veljače 2022., ali će se odvijati sporije i metodičnije, izbjegavajući taktiku Blitzkriega i umjesto toga oslanjajući se na vojnu doktrinu sporih, postojanih, nemilosrdnih udara.
Ofenziva je nazvana “Z-Day” i navodno će uključivati više od 700 zrakoplova, 1800 ruskih tenkova i 500 000 vojnika.

Što su politički prijedlozi u EU?

Sukob u Ukrajini, izazvan ruskom agresijom, zabrinjava talijansko i europsko javno mnijenje koje se ne želi pomiriti sa scenarijem dugog rata.

Trenutačno je to više reakcija na osjećaj ovisnosti i neizbježnosti prema bombama i ratovanju, dok u pozadini ostaje neodgovoreno pitanje mira.

Pa ipak, oni koji su animirali velike demonstracije u Rimu prošlog 5. studenoga uvjereni su da sada i vladajuća klasa, odnosno politika, priznaje da se klima promijenila. „Danas je u usporedbi s onim ondašnjim svijetom drugi svijet – razmišlja Walter Massa, predsjednik ARCI-ja – i, ako su se oblici prosvjeda promijenili, osjećaj protivljenja ratu ostao je isti. Italija je za mir. Iz tog razloga, apel koji je objavio Avvenire za trenutni prekid vatre mora biti potpisan i ponovno pokrenut.

Posljednjih tjedana, na sastancima koje smo imali s predstavnicima političkog svijeta, također smo primijetili rastuću svijest kod mnogih parlamentaraca, a ne stranaka, koji su spremni pojedinačno krenuti protiv predstojeće isporuke oružja Ukrajini i šire«.

Nakon slučaja Paola Cianija iz Demosa, koji je glasovao protiv skupine demokrata i naprednjaka o Ukrajini, ukratko, očekuju se drugi signali od zastupnika i senatora, “također zato što je isporuka  oružja objektivno opasna”, dodaje Mass.

Slično razmišlja i Antonio Russo, potpredsjednik ACLI-ja, koji je prošle jeseni potrošio mnogo novca na pacifističku mobilizaciju.

“Riječi manifesta o prekidu vatre su apsolutni zdrav razum – objašnjava Russo –. Situacija se pogoršala, mora doći do povratka diplomaciji što je prije moguće, kao što Papa traži”. Veljača je također mjesec obljetnica i dušebrižnika: 15. će se obilježiti dvadeset godina od globalnog prosvjeda u 600 gradova zbog sukoba koji su pokrenule SAD protiv Saddama Husseina, 24. će umjesto toga biti dvanaest mjeseci od objave “posebnog vojna operacija” koju je priželjkivao Vladimir Putin.

Na dnevnom redu civilno društvo prije svega ima dva sastanka: prvi je izvanredni marš, noću, Perugia-Assisi, između ponoći 23. i ranih sati 24., godinu dana nakon ofenzive u Kremlju. «Bit ćemo tu, kao i uvijek, da svojim bakljama osvijetlimo tamu ove povijesne faze – primjećuje potpredsjednik ACLI-a -. Nakon događaja u Rimu, promišljanje naših krugova nikada nije prestalo i okupilo je povijesne ličnosti naše udruge i mlade ljude s visokim senzibilitetom za ova pitanja”.

To će obuzdati Ruse?

Nakon toga, predanost će se nastaviti s trodnevnim inicijativama koje organizira Europa za mir, kartel koji je prošlog studenog okupio stotine akronima i vratit će se kako bi animirao trgove i ulice Italije od 24. do 26. veljače. Stoga će biti potrebno nenasilne zahtjeve koji dolaze od ovih ljudi pretočiti u prisutnost i prijedloge.

U međuvremenu, Europa i Ujedinjeni narodi okrenuti su pažnji neratnog civilnog društva. „UN je krhak, to danas sigurno nećemo saznati. Cilj u svakom slučaju mora biti navesti dvije strane da stanu i sjednu za stol. I onda ne mislimo samo na Kijev i Moskvu – ponavlja Russo –. Na srcu su nam mnogi zaboravljeni ratovi, koji nisu ništa manje važni od onog koji se odvija pred vratima Starog kontinenta”. Prema predsjedniku ARCI-ja, Massi, ono što smo također vidjeli u Bruxellesu posljednjih dana potvrđuje da je „na političkoj razini Europska unija rascjepkana i podijeljena i čini se da se teško ujedinjuje samo oružjem, kada bi bilo potrebno mnogo više . U tom smislu Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a, ima pravo: “nikada nismo bili tako blizu nuklearnog rata”.

I.D.

Hop

HOP na Telegramu