PRIOPĆENJE ZA JAVNOST Hrvatskog društva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatskog liječničkog zbora

0
1736

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST Hrvatskog društva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatskog liječničkog zbora POVODOM PROTESTA LIJEČNIKA REPUBLIKE HRVATSKE, ISPRED SABORA 18.03.2023.

Poštovane/ni,
građani i osiguranici Republike Hrvatske, kolege i sveukupno zdravstveno osoblje,

Znakovito je da nam HLK nije uputio službeni poziv da budemo službeni dio najavljenog prosvjeda liječnika jer im je glavni udarni alat na ministra i Vladu devastirana primarna zdravstvena zaštita, a mi smo stručno društvo HLZ-a koje okuplja primarne liječnike – obiteljske, pedijatre, ginekologe i preko desetljeće ukazujemo na nedostatak kadra i urušavanje piramide zdravstvenog sustava čak i narušenu demografiju i nacionalnu sigurnost čemu svjedoče teme naših simpozija i okruglih stolova, kao i zadnji posvećen stradalniku domovinskog rata dr Ivanu Šreteru za koji nam je HLK dao bodove pa povukao bez obrazloženja i odgovora na brojne upite i sve je na upit dostupno zainteresiranoj javnosti jer i to objašnjava širinu misli i djelovanja čelnika HLK-a? Je li to HLK pod upravom dr. Luetića uveo tzv. verbalni delikt iz olovnih vremena koji odavno nemamo u zdravstvu i protiv čega se borimo posebno e-savjetovanjem i zahtjevima nadležnima od 2015. godine da članstvo u HLK treba biti d-o-b-r-o-v-o-lj-n-o
ne obvezno kako im je omogućila Vlada, jer je ova najbogatija komora u RH prijavila kolege etičkom povjerenstvu i časnom sudu iste komore za slobodu govora u slobodno vrijeme preko svojih vjernih članova manjinskih predstavnika HUBOL-a čije čelništvo ne odgovara na upite i javno se blamira izjavama o želji ne pružanja zdravstvene skrbi necijepljenim protiv Covid 19 i kao takve ih HLK tolerira?

No ovim priopćenjem, bez obzira što ne vjerujemo u dobre namjere vodstva HLK-a,
dajemo potporu liječnicima i zdravstvenom osoblju koje trpi teror Vlade Andreja Plenkovića i njegovih poslušnika kojih ima i među liječnicima ( o tim liječnicima na upit ), zato nam i je kako nam je. Dok se osiguranici ne pobune jer preko 550.000 njih plaća osnovno zdravstveno osiguranje iako nema izbranog liječnika prvog kontakta tj. liječnika primarne zdravstvene zaštite zbog propusta odgovornih i dok ne traže povrat uplata nastaviti će se isto odumiranje polumrtvog sustava, jer je dokazana činjenica da isti ne znaju drugačije i zbog takvih su na udaru liječnici prvog kontakta PZZ-a i pacijenti.
Javno dajemo podršku kolegama da se izborimo za plaćen odrađeni rad po zakonu, a ne jednostrano donesenim nezakonitim pravilnicima, za ukidanje ucjena jednostranog ugovaranja. Već se shvatilo da je prvenstveno zakinut pacijent s dugim listama čekanja i prebacivanja u privatne poliklinike kod istih liječnika u sukobu interesa jer su i vodstvo bolnica i odjela, bez kvalitetne prevencije zbog naloga monopoliste osiguravajuće kuće koja svoj posao prebacuje na one koji trebaju raditi prevenciju pa onda liječenja. Rastu pobolijevanja i smrtnosti od preventivnih kroničnih bolesti dok novac ide u županijske ustanove. Posebna krivnja je na županijama za devastaciju kvalitete i kvantitete PZZ koja se opet izvlači iz odgovornosti i dok je tako nema pomoći. Treba slijediti tijek novca i problem je riješen, naravno uz prijave za odgovornost. Mladi se ne žele boriti sa sistemskom korupcijom, žele raditi posao za koji su posvetili previše odricanja i učenja u mladosti. Mi koji idemo prema starosti ne zaboravljamo na sve propuštene životne radosti zbog umora.
„Čovjek je čovjeku čovjek“ bila je poruka simpozija posvećenog stradalniku Domovinskog rata dr Ivanu Šreteru u Vukovaru 18.11.2022.
Predsjednica HDPZZ HLZ, Marija Divić,
dr. med. spec. ginekologije i porodiljstva

 

HOP na Telegramu