Sintetički pesticidi su ostatak zastarjelog sustava poljoprivredne proizvodnje koji opstaje zahvaljujući intenzivnom marketingu agroindustrije

0
1191

Poziv

28. travnja 2023. u 11:00 sati
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ( Klinička predavaonica)
Heinzelova 55, Zagreb
Nacrt Uredbe o održivoj uporabi sredstava za zaštitu bilja, objavljen od strane Europske komicije 22. lipnja 2022., pod stalnim je napadom podržavatelja agroindustrije koji šire neargumentirane narative o nestašici hrane ukoliko ova uredba bude usvojena. Ovim događajem želimo podržati više od 700 znanstvenika koji su svojim potpisima podržali odredbe ovog nacrta, tvrdeći da uredba ne prestavlja opasnost za sigurnost hrane, već naprotiv, ustanovljuje uspostavljanje minimuma potrebnog za očuvanje prirodnih resursa koji osiguravaju dugoročnu sigurnost hrane.
Bez prihvaćanja ove uredbe, ciljevi Europskog zelenog plana i njegovih strategija Od polja do stola i Strategija bioraznolikosti do 2030. za smanjenje pesticida neće biti ostvareni, a bioraznolikost i zdravlje građana i nadalje će biti izloženi utjecajima opasnih pesticida i njihovih još opasnijih mješavina.
Promjene u prirodnim sustavima, kao i rast pojavnosti poremećaja i bolesti povezanih s upotrebom sintetičkih pesticida alarmiraju na potrebu za značajnom promjena u sustavu proizvodnje hrane.
Ovim skupom želimo poljoprivrednicima predložiti rješenja koja se uspješno primjenjuju već dugi niz godina, bez gubitka prinosa i bez gubitka prihoda. Rješenja koja se temelje na Integriranoj zaštiti bilja, uključuju prevenciju (plodored, međuusjeve, otporne sorte), nadzor, mehaničku i fizičku kontrolu te biokontrolu.
Kako bi se osigurala sigurnost hrane, nužnost uspostave održivog sustava proizvodnje hrane je od iznimne važnosti. Očuvanje prirodnih resursa – plodnog tla i bioraznolikosti – jedini je način da se osigura proizvodnja hrane i za sljedeće generacije.
Sintetički pesticidi su ostatak zastarjelog sustava poljoprivredne proizvodnje koji opstaje zahvaljujući intenzivnom marketingu agroindustrije. Vrijeme je da se odmaknemo od ovisnosti o agroindustriji i da poduzmemo korake za očuvanje prirodnih resursa.
Mislimo dugoročno, mislimo na buduće generacije!

Više o događaju na poveznici https://www.eventbrite.com/e/safe-and-sustainable-food-production-in-croatia-tickets-608484572737?fbclid=IwAR0B4sFcutv8o4ljIVfu8IP40xHEdincxQagHJbnRDJX3N96sLeCggkfpmQ

S poštovanjem
prof.dr.sc. Albert Marinculić
Predsjednik Udruge biofila Hrvatske

Udruga biofila Hrvatske, Toplička 124, 10297 Jakovlje Hrvatska, Tel: 00385 92 1919831, Email: [email protected], URL- https://biofilihrvatske.hr, Facebook: Udruga biofila Hrvatske, Facebook: Stop pesticidima u Hrvatskoj, Instagram: biofilihrvatska, OIB: 61364580715, IBAN: HR5123600001103032139
PROGRAM

11:00 – 11:15
Uvodno predstavljanje
Albert Marinculić, Isabelle Pinzauti, Martin Dermine
11:15 – 11:25
Dobrodošlica Europski parlament Ivan Vilibor Sinčić
Ivan Vilibor Sinčić
11:25 – 11:40
Uvodno predavanje: Propisi o uporabi pesticida
Martin Dermine, Pesticide Action Network Europe
11:40 – 11:55
Biološka kontrola u višegodišnjim sustavima/trajni nasadi
Lieselot Van der Veken, Pro Terra Agro
11:55 – 12:10
Biološka kontrola kao alternativa pesticidima u ratarstvu
Felix W˝äckers, BioBest
12:15 – 12:30
Biogeist – alternativa sintetskim pesticidima i gnojivima
Davor Popović, Biogeist
12:30 – 12:45
Pesticidi – štetni učinci na ljudsko zdravlje
Lidija Gajski, dr. med.
12:45 – 13:00
Eko – socijalni profil glifozata
Valerije Vrček, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
13:00 – 13:15
Produženje odobrenja korištenja glifozata
Natalija Svrtan, PAN Europe
13:15 – 13:30
Učinci onečišćenja teškim metalima i pesticidima na pčele
Saša Zavrtnik, Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
13:35 – 13:50
Ocjena rizika za pesticide u okviru važećeg zakonskog okvira u Europskoj Uniji
Dario Ivić, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
13:50 – 14:05
Kako do ekološkog certifikata?
Vesna Mijat, Bio Garantie
14:05 – 14:20
Možemo li uzgojiti dovoljno hrane bez sintetskih pesticida
Andrea Vugrinović, Lokvina d.o.o.
14:20 – 14:35
Eko Zrno – godinama proizvedena hrana bez sintetskih pesticida
David Pejić, Bio-zrno d.o.o.
14:35 – 14:50
Novi pristup u ishrani i zaštiti biljnih kultura
Marko Vinceković, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
14:50 – 15:20
Rasprava i zaključci
15:20 – 15:30
Albert Marinculić

Organizacijski odbor: Albert Marinculić, Natalija Svrtan, Isabelle Pinzauti, Denis Cvitković, Ivica Žuljević, Vesna Mijat, Damir Žubčić

HOP -portal na Telegramu
https://t.me/hopportal