‘U ime obitelji’ podnijela tužbu Ustavnom sudu za zaštitu roditelja odgojitelja i 20 000 djece

0
1355

U ime obitelji podnijela tužbu Ustavnom sudu za zaštitu roditelja odgojitelja i 20 000 djece

Udruga U ime obitelji i još 153 roditelja – korisnika mjere roditelj odgojitelj, podnijeli su Ustavnom sudu Republike Hrvatske ustavnu tužbu protiv presude Visokoga upravnog suda od 27. veljače 2023. godine kojom je odbijen zahtjev za ocjenu zakonitosti Odluke o izmjenama i dopunama odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja Grada Zagreba od 8. rujna 2022. godine. Istovremeno, podnesen je i zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu suglasnosti predmetne Odluke s Ustavom i zakonom.

“Visoki upravni sud u potpunosti se oglušio o svoju dužnost zaštite pravnog poretka i pravne sigurnosti”, naglasio je odvjetnik Karlo Novosel na današnjoj konferenciji za medije pred Ustavnim sudom. “Visoki upravni sud ignorirao je suštinske prigovore podnositelja zahtjeva za ocjenu zakonitosti Odluke. Onemogućio je valjano sudjelovanje roditeljima odgojiteljima u postupku. Isto tako, pravno i činjenično neutemeljeno sutkinje Visokoga upravnog suda stale su na stranu gradonačelnika Tomaševića i gradske vlasti, nekritički se priklanjajući ideološkim i nedokazanim tvrdnjama za ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Na taj način grubo su prekršena stečena prava i legitimna očekivanja korisnika mjere – oko 5 800 obitelji koje se brinu o više od 20 000 djece u Gradu Zagrebu, od toga oko 7 000 djece vrtićke dobi”, naglasio je odvjetnik Novosel.

“Ne samo da je Visoki upravni sud svojom presudom opravdao protuustavnost i protuzakonitost Odluke Grada Zagreba koja narušava temeljne pravne principe, poput zabrane retroaktivnosti i kršenja legitimnih očekivanja korisnika, pritom za isto ne navodeći valjane pravne razloge, već je adekvatnima ocijenio i tzv. kompenzacijske mjere, a koje su u stvarnosti nepostojeće (npr. vrtićki kapaciteti), odnosno neprovedive i zapravo beskorisne te nesvrsishodne roditeljima, odnosno obiteljima koje su svoje živote za vrijeme za koje im je bilo zajamčeno korištenje mjere uredili u skladu s njom.  Isti dan kad je Visoki upravni sud objavio svoju odluku i prihvatio tvrdnje Grada Zagreba da će osigurati vrtićke kapacitete za upis djece roditelja odgojitelja – dogradonačelnica Dolenec objavila je da će ove godine nedostajati više tisuća mjesta u vrtićima”,  naglasila je Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

Naime, oko 5 800 očeva i majki dobilo je od Grada Zagreba svojevrsno jamstvo da će, za vrijeme za koje su stekli status roditelja odgojitelja, imati prava koja iz tog statusa proizlaze. Poticani su da napuste poslove i uđu u mjeru te organiziraju vlastite živote i živote svojih obitelji u skladu s tom mjerom. Sada su grubo izigrani od strane gradske vlasti koja takvim protupravnim postupanjem ne samo da izigrava povjerenje građana u pravnu sigurnost, već izigrava i svoja predizborna obećanja.

Nažalost, prava roditelja odgojitelja izigrana su i od Visokoga upravnog suda koji je, s obzirom na presudu kakvu je donio, očito podlegao političkom i ideološkom pritisku, iako je u odnosu između roditelja odgojitelja i Grada Zagreba isključivo riječ o pravu, odnosno uzajamnom ispunjenju obveza u dobroj vjeri, a ne o ideologiji ili politici.

“Roditelji odgojitelji, koji su u potpunosti ispunili svoje obveze prema Gradu Zagrebu te za uzvrat očekuju da će Grad Zagreb do kraja ispoštovati svoje, ne odustaju od borbe za svoja stečena prava te istu nastavljaju pred Ustavnim sudom od kojeg očekuju žurnu reakciju u vidu privremene obustave primjene Odluke Grada Zagreba, a zatim i konačnu odluku o poništavanju iste, a čime bi se omogućilo roditeljima odgojiteljima korištenje njihovim pravima na onaj način i u onom opsegu u kojem su ista određena trenutkom njihova stjecanja”, naglasio je odvjetnik Luka Mlinarić.

“Oko 5 800 zagrebačkih obitelji, roditelja i njihove mnogobrojne djece zahtijeva od Ustavnog suda otklon od bilo kakvog ideološkog pristupa predmetnoj problematici te prepoznavanje i potvrdu njihovih stečenih prava, odnosno dužnost gradske vlasti Grada Zagreba da do kraja ispoštuje svoje obveze preuzete prema svakom pojedinom roditelju koji je stekao status roditelja odgojitelja i prema više od 20 000 djece”, rekao je  odvjetnik Novosel.

“Vladavina prava i pravna sigurnost moraju biti i jesu temelj i okvir svakog uređenog pravnog poretka, odnosno uređenog društva. Nitko i ništa ne može biti iznad Ustava i zakona, pa tako ni autonomija lokalne samouprave, odnosno gradonačelnik Tomašević sa svojom ideološki obojanom političkom grupacijom koja udara na one najosjetljivije u društvu – djecu. Koliko je hrvatski pravni sustav i hrvatsko društvo uređeno i utemeljeno na spomenutim pravnim principima, a ne na ideološkim postavkama, uvelike će pokazati odluka Ustavnog suda o ovom pitanju, a koju odluku roditelji odgojitelji očekuju u što skorijem roku”, zaključili su predstavnici udruge U ime obitelji i roditelja odgojitelja.

HOP -portal na Telegramu
https://t.me/hopportal