Milosrđe Božje čuva nas od očaja i klonulosti, strahopoštovanje – strah Božji čuva nas od bezakonja

0
1765

„Ljudi koji započinju borbu protiv Crkve u korist slobode i humanosti, završavaju odbacujući slobodu i humanost samo kako bi se mogli boriti protiv Crkve“. (G.K. Chesterton)

Milosrđe Božje čuva nas od očaja i klonulosti,  strahopoštovanje – strah Božji čuva nas od bezakonja.

FB_IMG_1682840380609 FB_IMG_1682840374601

“Poniznost nije slabost, već snaga koja omogućuje da se prepoznaš kao dio svega što postoji.” (Henry Nouwen).

Ohol čovjek da bi uopće mogao zakoračiti na put poniznosti mora priznati da mu treba pomoć. Iako je potrebna volja da se tim putem krene, a već je to početak poniznosti, do istinske kreposti poniznosti se ne dolazi svojim snagama.

Ime Isus u prijevodu znači Onaj koji spašava.

On je naš Spasitelj. Potrebno je stoga nakon odluke krenuti putem poniznosti zamoliti Isusa da nam pomogne izići iz ropstva duhu oholosti tako što će On raskinuti verige kojima je bila svezana naša pamet.

Reni

Puno je toga što mi znamo. I istina je da se do poniznosti dolazi po spoznaji Boga i po spoznaji samih sebe, no mnogi ne posežu za ovim alatom pomoći. Ne mole se, te tako ostaju na startnoj poziciji. Molitva je otklinjanja idemo to tako reći, pucanj startnog pištolja na početku utrke.

Čovjek je izgubio strah Božji i otvorio se bezakonju. Nije krivnja samo na onima koje zatornik koristi za sprovodjenje svoje “agende”, nego na svima nama koji smo prigrlili laž, te prezreli istinu.

FB_IMG_1682532059552

Prestali smo hodati u vjeri, nadi i ljubavi, prešutno pritajuči na destrukciju. Gubitkom straha Božjeg izgubili smo i senzus što je dobro, a što zlo. Novonormalno nije ništa drugo nego izvrnuta ljestvica vrijednosti. Ono što je dobro proglašava se zlim a što je zlo uzdiže se pred našim očima kao dobro , dok mi apatično u sve to blejimo kao tele u šarena vrata.

FB_IMG_1682110166176

Nemojmo se stoga iznenaditi ako ovaj najljepši mjesec u godini, Svibanj, bude obilježen umjesto Duhom Svetim jednim drugim duhom. Nalazimo se pred eskalacijom sukoba na svjetskoj razini. Oni koji imaju uši neka čuju i neka uzmu molotvu u svoje ruke  već danas.

📃🖋Sveta Katarina Sijenska
𝐊𝐨𝐫𝐢𝐬𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐧𝐚𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢: kako svaka duša na času smrti, prije negoli se odijeli od tijela, vidi i osjeti u kakvo će mjesto poći, to jest muku ili slavu koju će morati primiti. Moja je pravda postavila đavla izvršiteljem pravde, da muči duše koje su me na bijedan način uvrijedile. Zle sam duhove postavio da napastuju moje stvorove i da im dosađuju, ne zato da moji stvorovi budu pobijeđeni nego da pobijede potvrđujući svoje krjeposti i da od mene prime slavu pobjede. 𝐍𝐢𝐭𝐤𝐨 𝐬𝐞 𝐧𝐞 𝐬𝐦𝐢𝐣𝐞 𝐛𝐨𝐣𝐚𝐭𝐢 𝐛𝐢𝐥𝐨 𝐤𝐚𝐤𝐯𝐞 𝐛𝐨𝐫𝐛𝐞 𝐬𝐚 đ𝐚𝐯𝐥𝐨𝐦 𝐢𝐥𝐢 𝐧𝐣𝐞𝐠𝐨𝐯𝐞 𝐧𝐚𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢 𝐤𝐨𝐣𝐚 𝐦𝐮 𝐧𝐚𝐝𝐨đ𝐞, 𝐣𝐞𝐫 𝐬𝐚𝐦 𝐣𝐚 𝐬𝐯𝐨𝐣𝐞 𝐯𝐣𝐞𝐫𝐧𝐢𝐤𝐞 𝐮𝐜̌𝐢𝐧𝐢𝐨 𝐣𝐚𝐤𝐢𝐦𝐚 𝐢 𝐨𝐣𝐚𝐜̌𝐚𝐨 𝐬𝐚𝐦 𝐢𝐦 𝐯𝐨𝐥𝐣𝐮 𝐮𝐜̌𝐯𝐫𝐬̌𝐜́𝐮𝐣𝐮𝐜́𝐢 𝐣𝐞 𝐤𝐫𝐯𝐥𝐣𝐮 𝐬𝐯𝐨𝐣𝐞𝐠𝐚 𝐒𝐢𝐧𝐚. Tu volju vam ne mogu promijeniti ni đavao ni ikoji stvor, jer je to vaša volja i dana od mene
slobodnom odlukom.

Vi je, dakle, slobodnom odlukom možete zadržati ili napustiti, kako vam se svidi. Vaša volja je oružje koje vi postavljate u ruke đavlu, vaša volja je nož kojim vas đavao izravno udara i ubija. Ali ako čovjek ne da toga noža svoje volje u ruke đavlu, to jest ako ne pristaje na njegove napasti dosađivanja, nikad ne će biti ranjen krivnjom grijeha, po nikakvoj napasti koja ga zadesi. Napast će ga, pače, ojačati otvaranjem razumskoga oka da vidi moju ljubav koja pripušta da budete kušani samo zato da dođete do krjeposti te da u krjeposti budete prokušani. Do krjeposti se dolazi samo spoznajom samih sebe i mene. Ta se spoznaja savršenije stječe za vrijeme napasti, jer tada čovjek spoznaje nepostojanost svoga bića, budući da ne može skinuti muke i dosađivanja koja bi htio izbjeći, i još prepoznaje mene u svojoj volji koja je ojačana mojom dobrotom te ne pristaje na one ružne misli. Još vidi, koliko mu dopušta moja ljubav, da je đavao slab i da po sebi može samo onoliko koliko mu ja dopustim; a ja mu dopuštam samo iz ljubavi, a ne iz mržnje, da pobijedite a ne da budete pobijeđeni, da dođete do savršene spoznaje mene i sebe i da vaša krjepost bude prokušana, jer se ona kuša samo s onim što joj je protivno.

Vidiš, dakle, da su đavli moji sluge u kažnjavanju osuđenih u paklu i u kušanju u ovom životu, da se vježba i kuša krjepost duša. Nije đavlova nakana da budete kušani u krjeposti, jer on nema ljubavi, nego on hoće da vas liši krjeposti; ali to ne može učiniti, ako vi ne ćete. Sada vidiš kako je lud čovjek koji je slab ondje gdje sam ga učinio jakim, pa se sam od sebe stavlja u ruke đavla.

Hoću stoga da ti znaš da na času smrti svi oni koji su za života ušli pod vlast davla (a da nisu na to bili prisiljeni, jer to ne mogu biti, nego su se dragovoljno stavili u njegove ruke, čim dođu na rub smrti pod ovim naopakim gospodstvom, ne očekuju drugi sud, nego su suci sami sebi u svojoj savjesti i kao očajnici stižu u vječnu osudu. S mržnjom privlače k sebi pakao na času smrti i već prije negoli ga imaju uzimaju ga, oni i njihovi davli, kao nagradu. Na sličan način pravednici, koji su živjeli u pravednosti i umiru u ljubavi, kada dođe konačni čas, ako su živjeli savršeno u krjeposti, prosvijetljeni svjetlom vjere vide očima vjere i savršenom nadom u Jaganjčevu Krv ono dobro koje sam im pripravio, i rukama ljubavi prihvaćaju te stiskovima ljubavi stiskaju mene, vrhovno i vječno dobro. I tako duša uživa vječni život prije negoli je ostavila smrtno tijelo, to jest prije negoli se je odijelila od tijela.

Drugi, koji su prešli život u običnom stanju ljubavi i nisu se našli u toj velikoj savršenosti, kad su došli u zadnjevčasove, prihvaćaju moje milosrđe onim svjetlom vjere i nade kakvo imaju savršeni. Ali oni imaju nesavršenu ljubav; stoga se stiskaju uz moje milosrđe smatrajući ga većim od njihovih grijeha.

Nepravedni grješnici čine protivno: oni s očajem gledaju svoje mjesto i mržnjom ga prihvaćaju; tako ne čekaju da budu suđeni, ni jedni ni drugi, nego odlaze iz ovoga života i svatko dobiva svoje mjesto. Kušaju ga i dostižu prije negoli odu iz tijela, na posljednjem smrtnom času: osuđenici
s mržnjom i očajem, a savršeni sa svjetlom vjere i s nadomvu božansku krv. Nesavršeni, naprotiv, s milosrđem i s onom istom vjerom stižu u mjesto Čistilišta.

Sveta Katarina Sijenska – Dijalog Božanske Providnosti (razgovori s Bogom)

M. Bušić

HOP

HOP -portal na Telegramu
https://t.me/hopportal