Katastrofa: TUČA PADA PO KONTINENTALNOJ HRVATSKOJ, A MINISTARSTVA I DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD ŠUTE!

0
4765

TUČA PADA PO KONTINENTALNOJ HRVATSKOJ, A MINISTARSTVA I DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD ŠUTE

Ponavljaju se prethodne tri godine kada oluje kreću u mjesecu svibnju, a usjevi i imovina građana RH nije zaštićena sustavom OT. Tko je zato kriv? Da se to desilo dajem najkraći prikaz za dane 7., 12. i 13. svibnja 2023. godine (što su dijelovi radarskih odraza crveniji, to su i više tučoopasni).

07.05.2023. Iznad srednje Europe i Alpa je područje izjednačenog tlaka zraka. Od zapada pritječe k nama po visini povremeno nešto više vlažniji zrak. Na Jadranu pretežno sunčano. U unutrašnjosti barem djelomice sunčano, zatim lokalno jak razvoj oblaka, a poslijepodne i navečer mjestimice i pljuskovi s grmljavinom.
U noći ostaci od prethodne večeri se premještaju sa zapada preko branjenog područja na istok. Poslije 13 sati slaba konvekcija po Alpama i Gorskom kotaru sjeverozapadnog smjera gibanja. Oko 15 sati konvekcija iznad Papuka i u Mađarskoj, te Gorskom kotaru, BiH, Sloveniji i u Austriji i dalje sjeverozapadnog smjera gibanja. Oko 19 sati više konvektivnih stanica (45-55 dbz) ulazi na područje Varaždina i Sljemena (Zagorje), a nešto slabija konvekcija se premješta rijekom Savom preko Stružca i Gorica. Oko 21 sat se sjeverniji jači sustav sa Treme i Bilogore spaja sa južnim slabijim na Stružcu. U noći sustav postupno još uvijek sa jačim stanicama krečući se preko središnjeg dijela branjenog područja oko ponoći dolazi do istočnog branjenog područja, te u noći prelazi u Srbiju. Bilo je pojava tuče u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj (Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Ivanec, Popovača, Lupinjak, Strmec Humski, Svedruža i Petrovsko). Mreža generatora bi radila na cijelom branjenom području.

Screenshot_20230516-100248_Microsoft 365 (Office) Screenshot_20230516-100324_Microsoft 365 (Office)

LINKOVI

https://www.zagorje.com/mobile/clanak/vijesti/upozorenje-zagorju-danas-prijeti-silovita-tuca-ovo-su-najugrozenija-mjesta

 

https://www.24sata.hr/news/video-jaka-tuca-i-nevrijeme-u-sredisnjoj-hrvatskoj-padalo-je-desetak-minuta-vrt-je-unisten-908772

https://net.hr/danas/hrvatska/veliko-nevrijeme-pogodilo-sredisnju-hrvatsku-kisa-poplavila-podrume-i-vrtove-sutra-cemo-vidjeti-ima-li-stete-fb2c28ae-ed15-11ed-8b97-e69bd02d5791

https://www.zagorje.com/mobile/clanak/vijesti/tuca-pala-u-par-zagorskih-mjesta-imali-smo-srece-mozemo-odahnuti

https://regionalni.com/foto-ogromno-nevrijeme-zahvatilo-ivanecko-podrucje-pljusak-vjetar-tuca-nekima-prvi-put-poplavljeni-podrumi/

12.05.2023 Nad Sredozemljem je ciklonalno polje. Iznad naših krajeva se zadržava razmjerno hladan, vlažan i nestabilan zrak. Promjenljivo, na kopnu i pretežno oblačno, povremeno kiša i pljuskovi s grmljavinom. Sunčana razdoblja očekuju se poslijepodne.
U noći jači konvektivni sustav dolazeći sa mora, zahvata Dalmaciju i južni Jadran, te se raspada na kopnu u veću kišnu masu, a u rano jutro ima nove konvekcije po Istri i Kvarneru. Premještanje oblačnih sustava je i dalje s juga i jugoistoka i tijekom prijepodneva jedan veći dio odlazi u Srbiju, a drugi slabiji zahvata Gorski kotar i zapadno branjeno područje. Oko 11 sati, u BiH, gdje se slojevita naoblaka raspala, oko Banja Luke i Tuzle stvara se konvekcija južnog smjera gibanja prema Stružcu. Goricama i Gradištu. Oko 14 sati jaka konvekcija (od 55 do 65 dbz) ulazi na Gorice i Gradište, te se na Bilogori stvara nova, da bi se poslije 16 sati sva tri sistema spojila u jedan, te imaju promjenu smjera prema sjeveroistoku. Poslije 20 sati konvekcija slabi i prelazi u oblačne kišne trake različitih smjerova premještanja (ciklonalno strujanje). Svi bi centri uključivali generatore (prvo istočni, poslije i možda zapadni). Tuča je zabilježena na području Virovitičko-podravske županije (Čačinci, Slatina, Mikleuš, Orahovica) i Požeško-slavonske županije (Požega i okolica, pala u kratko vremena 41 litra oborine).

Screenshot_20230516-100600_Microsoft 365 (Office) Screenshot_20230516-100638_Microsoft 365 (Office)

https://www.034portal.hr/poplave-i-led-poharali-pozegu-niz-ulicu-na-sajmistu-tece-rijeka–556

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nevrijeme-poharalo-istok-hrvatske-auti-zapeli-u-vodi-ostecene-skole-dvorista-plivaju-u-blatu-15335207

13.05.2023. Nad većim dijelom Europe je veliko područje visokoga tlaka ztaka, a nad srednjim Sredozemljem se zadržava ciklonalno područje. Promjenljivo, povremeno s kišom, te pljuskovima praćenim grmljavinom. Oborina će biti češća u drugom dijelu dana, a lokalno može pasti veća količina kiše, osobito u Dalmaciji.
U tijeku noći oblačne kišne trake posvuda, a u Dalmaciji ima i konvekcije. Prijepodne se formira linija konvekcije od Drine preko BiH, sve do Gorskog kotara, koja se pomiče sa juga prema branjenom području. Navedena linija sporo prilazi branjenom području, da bi poslijepodne poslije 15 sati zahvatila istočno i središnje branjeno područje sa pojedinim jezgara do 55 dbz jačine. Prešavši područje Gorica, Gradišta, Osijeka i Bilogore tijekom večeri oblačni konvektivni sustav izlati u Mađarsku. Istovremeno veliki oblačni sustav kreće se preko južnog Jadrana, Dalmacije i Hercegovine na istok i sjeveroistok i zahvata ponovo branjeno područje. Bilo je tuče ponovo u Virovitičko-podravskoj županiji. Trebalo bi paliti generatore za istočno i središnje branjeno područje.

LINKOVI:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/virovitickopodravsku-zupaniju-opet-zahvatilo-nevrijeme/2463140.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sanira-se-steta-velikog-nevremena-unisteni-vrtic-i-zgrada-nogometnog-kluba/2463107.aspx

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/jurenac-ocekujemo-od-zupanije-da-proglasi-elementarnu-nepogodu-10772639

Screenshot_20230516-100955_Microsoft 365 (Office) Screenshot_20230516-101017_Microsoft 365 (Office)

ISTINE PROŠLOSTI KOJE ŠTETE, VEĆ IONAKO NARUŠENOM SUSTAVU OT

1. Ne postoji službeni dopis ravnateljice DHMZ-a za smanjenje broja GP
2. Sezona OT ne počinje 1. svibnja, nego prijašnjih sezona, tek 1., 8. i 15. lipnja. A kada će ove godine, zato ne pomažu ni proroci?
3. Ovim činom narušava se već ionako slaba OT koja je na koljenima i održava se liječnički rečeno na aparatima. Na respiratoru (nešto poznato od prije).
4. Ravnateljica i dalje krši postojeći zakon u „nadi“ da će se on kad tad ukinuti, ali to nikako nije razlog da se do ukidanja istog ne radi OT, i raketama i generatorima. Takvo stanje može potrajati godinama !!
5. Ovim činom se ujedno ozbiljno narušava metodologija generatorske OT, jer mreža GP postaje kao sir s velikim rupama, popularni ementaler.
6. Da smo normalna država, zbog kršenja zakona o sustavu OT, ne jednom, nego više puta, netko bi morao odgovarati.
7. Po kojem principu će ekipe radarskih centara preko noći odabirati dobre od zločestih poslužitelja?
8. Dva djelatnika visoke stručne spreme koji ovih godina rade posao dežurnih meteorologa OT, po novoj zavodskoj sistematizaciji nisu više u sklopu službe OT.
9. Kada padne prva veća tuča, u međuvremenu je pala u Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji (7.5.), u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji (12.5.) i ponovo u Virovitičko-podravskoj županiji (13.5.). – prethodni radarski i tekstualni prikazi.
10. Dešava se odljev djelatnika (mirovina, otkazi, pa i smrtni slučajevi), a novi se ljudi ne primaju u OOT.
11. Ne zna se da li je natječaj za kupovinu otopine, a da rakete ne spominjem uopće raspisan, a ako je, da li je procedura ispoštovana (više kandidata, rokovi, žalbe), tako da je upitan sam početak sezone, jer treba pripremiti teren za operativan rad (pregled GP i dostava opreme i otopine, traženje poslužioca, traži isto određeno vrijeme), upitni su automobili za prijevoz spomenutog. Nema transparentnosti u poslovanju DHMZ-a u vezi OT (traženo je od Ministarstava 900.000 eura).

Da li su oni odobreni, to trebaju znati porezni obveznici, jer je i sama ravnateljica u jednom od tekstova izjavila da svi oni sudjeluju u financiranju proračuna, pa bi onda i oni trebali znati što se dešava s njihovim novcima (Gdje su pare?).

Kako je već spomenuto u prošlim tekstovima 16.3.2023. dolazi odgovor (na upit ravnateljice DHMZ-a od 05.01.2023.) od Ministarstva poljoprivrede da OT nastavi sa radom u prošlogodišnjem obliku, znači narušene metodologije (rijetka mreža generatora) i bez raketa (opet nezakonito). Otopine na zalihi nema dovoljno (oko 2250 litara, 7,5 litara po GP, kanisteri su pakirani po 20 litara), a natječaj za kupovinu otopine ne znamo da li je raspisan, a procedura traje mjesecima, tako da je neizvjesno kada će OT ove godine započeti u takvom devastiranom obliku. Kada padne tuča, znam, da će komentar biti: eto OT je radila, a tuča je pala. Pa ne može se u takvim uvjetima, kada se još u dopisu traži i štednja otopine (a štediš onda kada imaš), očekivati efikasnost OT sa narušenom metodologijom djelovanja. To upravo odgovara dijelu teksta ravnateljice DHMZ-a (niže dole): „da nije operativna obrana od tuče kakva se provodi u Hrvatskoj po „sadašnjoj tehnologiji“ učinkovita i gospodarstveno isplativa, te da ostvaruje uštede“.

PO SVEMU SUDEĆI SMO DRŽAVA U KOJOJ SE MOŽE GODINAMA (NE)RADITI MIMO VAŽEĆIH ZAKONA, BEZ IKAKVIH SANKCIJA ODGOVORNIH ZA TO !!
PITANJE JE: ZAŠTO U PRORAČUNU DHMZ-a NISU OSIGURANA FINANCIJSKA SREDSTVA ZA OPERATIVNI RAD OT U 2023. GODINI U RH, NEGO SE POD HITNO TRAŽI NOVAC I TKO JE KRIV ZA PLANIRANJE TAKVOG PRORAČUNA DHMZ-A, A BUDUĆI DA ZAKON O SUSTAVU OT POSTOJI, TKO JE KRIV ZA NJEGOVO SUSTAVNO NEPROVOĐENJE U VIŠE PROŠLIH GODINA ???

Priopćenje DHMZ o sustavu obrane od tuče (odnosi se na prošlu godinu)
DHMZ, 27. 5. 2022. – Povodom olujnog nevremena s tučom koje je 25. svibnja 2022. na području županija i općina u sjeveroistočnoj i središnjoj Hrvatskoj uzrokovalo značajne štete na poljoprivrednim prinosima, gospodarskim subjektima i imovini građana, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdaje ovo priopćenje.
Ovakav tip vremenskih ekstrema i tuče je posljedica prirodnih procesa dodatno pojačanih prisutnim klimatskim pojavama. Nadzor nad provedbom Zakona o sustavu obrane od tuče, koji je na snazi od 31. svibnja 2001. godine (NN 53/01) obavlja Ministarstvo poljoprivrede. DHMZ prema tom Zakonu provodi operativnu obranu od tuče i to u skladu s financijskim, tehničkim i ljudskim mogućnostima. Djelatnost se financira sredstvima iz državnog proračuna i proračuna jedinica područne (regionalne) samouprave. U znatno otežanim financijskim i kadrovskim uvjetima provedba svih operativnih poslova obrane od tuče od strane DHMZ-a obavlja se na najracionalniji mogući način na temelju stručnih znanja i dugogodišnjeg iskustva službenika Službi obrane od tuče DHMZ-a. Najsvježiji pregled stanja sustava obrane od tuče prikazan je u Biltenu DHMZ-a za studeni 2021.: https://radar.dhz.hr/~stars2/bilten/2021/bilten1121.pdf.

Također, DHMZ je 2018. na traženje Ministarstva poljoprivrede izradio mišljenje o opravdanosti i preporuku o daljnjem radu sustava obrane od tuče u Republici Hrvatskoj koje se temelji na stručnoj podlozi Analiza sustava obrane od tuče – Izvješće i mišljenje o opravdanosti daljnjeg rada sustava obrane od tuče u Republici Hrvatskoj, od 12. srpnja 2018. (KLASA: 920-01/18-23/12; URBROJ: 554-01/01-18-3). Analiza je javno dostupna na mrežnoj stranici DHMZ-a: https://klima.hr/razno/publikacije/analiza_sustava_OT_2018.pdf.
Provedena analiza nedvosmisleno pokazuje da operativna obrana od tuče na sadašnjoj tehnološkoj i stručnoj razini nije opravdana, osobito ne na razini financiranja iz Državnog proračuna i u operativnoj nadležnosti DHMZ pri čemu ističemo osobito:
• Ne postoji niti jedan znanstveno utemeljen dokaz da je operativna obrana od tuče kakva se provodi u Hrvatskoj po sadašnjoj tehnologiji učinkovita i gospodarstveno isplativa te da ostvaruje uštede. Svjetska znanstvena i stručna zajednica ne podržava operativnu obranu od tuče, osobito ne na razini nacionalnih meteoroloških službi. Tome u prilog ide i mišljenje Svjetske meteorološke organizacije (WMO), koja jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci i ne postoje direktni i jasni dokazi o njezinoj učinkovitosti i isplativosti.
• Obrana od tuče je problematična i sa stanovišta očuvanja okoliša, jer se tijekom zasijavanja bez ekološke kontrole ispušta reagens sa srebrnim jodidom u slobodnu atmosferu pri tlu (generatorima) i po visini (rakete).
• Obrana od tuče ni eksplicitno niti implicitno ne postoji u EU legislativi. Obrana od tuče sporadično se radi u organizaciji pojedinih lokalnih zajednica i nije financirana iz državnog proračuna.
• Pitanje obrane od tuče ne dotiče se samo poljoprivrede već cijele zajednice, jer država izdvaja financijska sredstva svih poreznih obveznika na aktivnosti koje nemaju znanstvene temelje u recenziranoj i međunarodnoj znanstvenoj literaturi, nisu uspjele dokazati uspješnost i isplativost te bez kontrole djeluju na vrlo složen prirodni sustav s nepoznatim dugoročnim učincima na okoliš.
Također treba naglasiti da je tuča samo jedna od vremenskih nepogoda, a da štete u poljoprivredi, i to na mnogo većem području, nastaju zbog sve učestalije pojave suše, mraza, leda, poplava itd.
Slijedom svega navedenog smatramo da bi dostupna sredstva državnog proračuna i proračuna jedinica područne (regionalne) samouprave trebalo usmjeriti u sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža, kao jedinog učinkovitog načina smanjivanja štete od tuče, te da treba osnažiti sustav osiguranja čime bi se osiguralo realno obeštećenje u slučaju nastalih šteta od vremenskih nepogoda koje će zbog očekivanih klimatskih promjena biti još češće i intenzivnije u narednim desetljećima i na koje se moramo prilagoditi.
DHMZ je otvoren za sve upite građana i ostalih zainteresiranih strana, a sve u cilju točnog informiranja i sprječavanja širenja netočnosti i dezinformacija koje se ovih dana pojavljuju u medijima.

Komentari na gornji tekst

UKIDANJE ZAKONA. Kako to da su preskočeni pojmovi: promjena, modernizacija, ekonomizacija, reorganizacija, revalorizacija sustava, ili neki drugi zakonski okvir, koji bi ipak omogućio drukčiju formu OT, mimo maćehinske kuće.

– NEJASNI POKAZATELJI NEUČINKOVITOSTI OT. Dakle, okrenimo pilu naopako: umjesto jasnih i čistih ko suza i nesumnjivih pokazatelja učinkovitosti, kakvih nema ni u mnogim drugim djelatnostima, sada bi OT zakon trebalo ukinuti temeljem nejasnih pokazatelja neučinkovitosti i nejasnih preporuka krovne svjetske birokratske meteo ustanove. Jer ako je preporuka WMO da se OT nastavi proučavati, onda bi trebalo biti logično da neće biti pravog proučavanja bez eksperimenta, a to je lakše uz operativno djelovanje. Kao što nema proučavanja niti bez jasnog plana i projekta proučavanja. Zasad o tome ni slova. Analogijom, to je kao da Svjetska Zdravstvena preporuči ukidanje svih bolničkih odjela koji ne znaju točno što rade. Uključujući ovaj posljednji najnoviji.
U tom nacrtu-prijedloga-zakona-o-ukidanju-zakona uočit ćemo overkill (preubijavanje). Tu su 3 jaka paralelna pojma s kojima nas se ukida, od kojih bi svaki pojedinačni bio dovoljan da je istinit. To su NEUČINKOVITOST, NESVRSISHODNOST i NEISPLATIVOST.
No učinkovitost je ipak dokazana, bar djelomično, s Kovačićevim izvješćem iz 2002. godine. Po kojem smanjujemo oko 20% dana sa štetom ili nekako drukčije, nikad si taj rezultat ne znam logično objasnit, dajte vi doktori. Ne bi se tadašnji ravnatelj Gelo žurio poslati nezavršeno izvješće hrvatskoj vladi, da se nije prepao konačnog pozitivnog rezultata učinkovitosti. S kojim se nije nikad pohvalio. Zar to nije čudno? A supotpisnici ondašnjeg faličnog, falšnog, falsificiranog izvješća bile su mnoge i današnje zavodske titule. Ni oni se s tim ne hvale. Kako to? Nije vrag da im se vlastiti potpis zgadio.
Nesvrsishodnost pak, ima gomilu sinonima: neopravdanost, neizvedivost, besmislenost, nesvrhovitost, beskorisnost, neodgovarajuće i neprimjereno djelovanje. Ovako gledajući državni smo neprijatelj broj jedan.
A isplativost se rimuje s učinkovitošću, što znači da bi nam se onih 20% dana bez štete možda i moglo isplatit, ako u te dane nešto vrijedno sačuvamo i/ili proizvedemo. Ako.

– COST/BENEFIT. Jedna debela tuča pokazati će koliko je projekt ukidanja zakona OT učinkovit i isplativ. Koliko košta i koje su koristi od potpuno devastiranog sustava OT. Prvom dobrom štetom mogao bi biti potvrđen eksperiment, ne baš jeftin. Isplati li se eksperimentirati? (primjer je prošle godine od 25.5.2022. kada je sjeverozapadnu Hrvatsku poharala katastrofalna tuča).

– Tuča pogađa SAMO POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU?? na ograničenom području i izaziva znatno manje štete od suše, mraza, poplave i požara.
Odgovor: Glupost. Ako komadi leda s neba pogađaju samo poljoprivrednike, onda pričekajmo da se jave i ostali: vlasnici nekretnina (krovovi i fasade) i pokretnina (vozila), te nedobog ozlijeđeni (ljudi, životinje). A da li su manje štete od drugih nepogoda nek potvrdi osiguravajuća statistika i kako bi tu mreže pomogle?

– Homogena nukleacija u velikom Cb-u dugotrajna je, putem i vremenom, zato ledena zrna narastu prevelika, sve dok ne prevladaju silom težom onaj superjaki uzgon. Prijatelj iz srednje škole, Zoran, letio je Boeingom u Maleziji, gdje je primijetio kako iz gornjih dijelova Cb-a (Cumuloninbusa) izlijeću gromade leda. Tuča ekstremnih kugli. Uz unešeni reagens imat ćemo bržu heterogenu nukleaciju i sve bi trebalo biti bar malo obrnuto: kraći proces zaleđivanja, veći broj ledenih zrna, manjih promjera u svakom slučaju.
Dakle, objašnjavam ono: VJEROVATI – NE VJEROVATI u efekt našeg djelovanja prema oluji.
Odgovor: ni vjerovati ni nevjerovati, već PRETPOSTAVITI da kako u frižideru tako i u oblaku. Mada mnoge stvari još ne znamo, taj je dio fizike vode i fizike oblaka dobro poznat, dakle analogijom, sličnošću, podudarnošću, imamo se pravo ufati da naša jezgra zaleđivanja odigrava svoju ulogu u olujnom oblaku na istovjetan ili bar vrlo sličan način kao u laboratoriju. Više od toga nam ne treba, jer dalje od toga ne dolaze ni drugi. Tih je razumnih ne sasvim dokazanih pretpostavki pun svijet. I biologija i astronomija. Zbog tih razumljivo nepotpunih dokaza znanosti, danas su nam popularnije teorije zavjere. One na brzinu popunjavaju rupe. Strah od rupe, strah od praznog prostora, nismo li to već negdje čuli?
Kao što je, da se malo našalim, dobro poznat i onaj dio fizike koji kinetičkom energijom podrazumijeva veću štetu veće kugle u odnosu na onu manju. Čuvaj glavu.
Inače financiranje iz EU fondova sadržano je u 12 mjera potpore poljoprivrednicima, a jedna od njih glasi: postavljanje plastenika, staklenika i sustava za navodnjavanje, te sustava zaštite od tuče. Pa koliko hektara mreža treba da se pokrije npr. cijela Slavonija ??? Dakle, širok pojam zaštite od tuče (mreže, osiguranja ili nešto treće za koje ja ne znam), ali se nude u potporama EU.

IZVORI:

http://meteo.hr/naslovnica_radarska-slika.php?tab=radari – radarske slike

http://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=objave&el=priopcenja&daj=pr27052022 Priopćenje DHMZ o sustavu obrane od tuče
https://klima.hr/razno/publikacije/analiza_sustava_OT_2018.pdf. Analiza sustava OT od DHMZ-a
https://radar.dhz.hr/~stars2/bilten/2021/bilten1121.pdf. – bilten studeni 2021.
meteo.hr – naslovna stranica DHMZ-a
Ostali linkovi iz naših medija su dani u gornjem dijelu teksta, vezani za datume, kada je bila opažena pojava tuče.

Gerber Zorislav

 

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal