Bugarska će uštedjeti 188 milijuna BGN koje je morala platiti prema ugovoru s Pfizerom/BioNTechom! Što radi Plenković?

0
2802

Bugarska će uštedjeti 188 milijuna BGN koje je morala platiti prema ugovoru s Pfizerom/BioNTechom za nabavu cjepiva protiv COVID-19, kao rezultat dosljednih napora Ministarstva zdravstva, koje brani Kabinet. Europska komisija uspješno je završila pregovore s proizvođačem i potpisala Dopunski ugovor br. 5 Ugovora o nabavi, daljnjem razvoju, proizvodnji i opcijama za nabavu i opskrbu cjepiva protiv COVID-19 za zemlje članice Europske unije.

Promjenom ugovora za oko trećinu se smanjuje broj preostalih doza koje EU mora kupiti. Međutim, sindikat će morati platiti naknadu za svaku otkazanu dozu, izvijestio je Reuters pozivajući se na svoj izvor. Europska komisija i Pfizer odbili su dati detalje aranžmana.

Pfizer želi da EU plati doze cjepiva koje neće biti proizvedene .Vlade su zadužile Europsku komisiju da osigura promjenu ugovora zbog globalne prezasićenosti cjepivima protiv COVID-19 i pada interesa za imunizaciju u EU, gdje je 73% stanovništva cijepljeno. Oko polovice ili više od prvih 900 milijuna doza iz tog ugovora tek treba biti isporučeno.

U ožujku je bugarska vlada prihvatila stav ministra zdravstva Asena Medžidijeva da zatraži raskid ugovora s “Pfizerom”/”Biontechom” za Bugarsku, budući da nema interesa za cijepljenje, pripravci ne djeluju protiv “Omikrona” varijanta koronavirusa. Bugarska je također inzistirala da Europska komisija otkupi neiskorištene bugarske količine. Što je sa Hrvatskom?

Kao rezultat toga, u Bugarsku će biti isporučene samo plaćene i odgođene količine cjepiva koje smo trebali dobiti u protekloj 2022. godini. Nakon toga, do isteka ugovora s Pfizer/BioNTechom 2026. godine, Bugarska neće dobivati nove isporuke, osim ako  država to izričito ne želi, prema potrebama stanovništva. Ovaj dio sporazuma odgovara zahtjevu ministra zdravstva dr. Asena Medzhidieva upućenog Europskoj uniji i Europskoj komisiji da Bugarska ubuduće plaća količine cjepiva samo na temelju stvarnih potreba.

Igor Drenjančević

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal