VIDEO: Zelenski želi iz Ukrajine napraviti vodeću državu umjetne inteligencije!

0
4851

“DIGITAL FOR FREEDOM”

Pogledajte ovaj promotivni video koji je prošle godine snimila ukrajinska vlada. Video započinje “vizionarskim” pozivom da se u mašti otisnemo osam godina unaprijed. Dakle, u famoznu 2030. Iz te perspektive trebali bismo, kako biva, vidjeti svu tu, od Klausa Schwaba glorificiranu, (trans)humanost na djelu.

Oni koji imaju oči, ispod ovčjeg ruha u koje je upakiran ovaj promidžbeni materijal, prepoznaju stvarne razloge zbog kojih je pokrenut rat u Ukrajini.

Sva silna novčana sredstva i vojna tehnika koja se prikupljala zadnje dvije godine imala su za cilj produljenje agonije, a ne njezino okončanje, kako bi se Ukrajina dovela u tu situaciju, a potom “digla iz pepela” kao najmodernija i najuspješnija digitalizirana zemlja u svijetu, te kao takva bila primjer ostalima.
Radi se dakle, o još jednom eksperimentu koji su pokrenule svjetske elite, ako ih tako možemo zvati, jer je riječ o psihopatama kojima ni jednog trenutka nije na pameti čovjekovo stradanje, njegova patnja i bol, nego bolesna ambicija o kontroli i upravljanju po svaku cijenu.

Ako uspiju u svom naumu tad bi to doista bila “Slava Ukrajini”, ali prema njihovom (od humanosti operiranom i naglavačke okrenutom) sustavu vrijednosti u kojem čovjek žrtvuje ono svoje najdragocjenije, svoju slobodu u korist digitalizacije i hibridizacije pod krinkom humanosti.

“Povijest Ukrajine proučava se po cijelom svijetu. Zašto? Zato što je Ukrajina postala najdigitalnija i najuspješnija zemlja na svijetu. Skripte su zamijenile birokrate. Više od pet stotina tisuća bivših javnih službenika uspješno je integrirano u novu ekonomiju. Nema više birokracije, nema više papirnog novca. Da, nema keša. Postali smo prva zemlja koja je ukinula papirnati novac.
Ukrajina sada ima najbolji porezni sustav za IT industriju i najpristupačniju e-rezidenciju zahvaljujući ukrajinskim inženjerima i programerima.

RD centri vrhunskih svjetskih tehnoloških trvrtki uspješo posluju, te je Ukrajina na prvom mjestu u svijetu po broju startup-ova po glavi stanovnika.

Ukrajinske sudove vodi umjetna inteligencija i sve javnobilježničke radnje odvijaju se online.
Ukrajinska carina u potpunosti je automatska i najbrža je u svijetu. Carinjenje automobila i registracija sada se mogu obaviti u tri klika s vašeg pametnog telefona.

Zbog rata i unutarnjih migracija izgradili smo najmodernije moderno digitalno obrazovanje.
Hrabri vojnici i civili sada dobivaju kvalitetan tretman uz moderni daljinski nadzor i sustave e-zdravstva.

Ukrajina također ima najučinkovitiju modernu kibernetičku obranu na svijetu. Nakon užasa 2022. Ukrajina je usmjerena na sigurnosne sustave. Sada svaki proizvodni pogon ima svoj sustav protuzračne obrane, a spavanje ukrajinaca zaštićeno je ultramodernom željeznom kupolom.

Ukrajinska vlada više je digitalna, kao IT kompanija, u smislu učinkovitosti provedbe odluka. Tako se npr. može registrirati zemljište, započeti izgradnja, otvoriti tvrtka ili dobiti licenca i registrirati automobil ili nekretnina sa pametnog telefona, automatski jednim klikom.
Ukrajina je najbesplatnija i digitalna, a sve zbog toga jer su međunarodni partneri i vodeće svjetske tehnološke tvrtke podržale inicijativu “Digital for freedom” i ujedinili se da pomognu Ukrajini kako bi se oporavila kroz digitalizaciju.
Zajedno gradimo novu Ukrajinu, slobodni i najbrži, hrabri i digitalni.”

Screenshot_20230605-094150_Messenger

U Davosu tim ukrajinskog ministarstva digitalnih komunikacija dijeli novosti o digitalnoj otpornosti Ukrajine, digitalnoj transformaciji tijekom rata i novostima o ekosustavu Diie.

Tijekom obraćanja na nekoliko tehnoloških konferencija sredinom lipnja, Zelensky je izravno zamolio “vodeće svjetske tehnološke tvrtke” da pomognu u izgradnji infrastrukture.

Fedorov je, međutim, uputio općenitiji apel za sredstva i donacije tehnologije bez navođenja uloge velike tehnologije.

Zamjenik premijera, koji također služi kao ministar digitalne transformacije, napravio je velik dio sustava koje Ukrajina već ima, implicirajući da će oni činiti okosnicu.

Ukrajina , rekao je, već prva zemlja koja je prihvatila potpuno digitalne putovnice kao osobnu iskaznicu i već ima aplikaciju za e-upravu pod nazivom Diia koju koriste milijuni.

Plan e-obrazovanja, primjerice, ima rok od samo godinu dana.

Naglasio je kako većina od 4,2 milijuna ukrajinskih školaraca je bila prisiljena preseliti se zbog rata.

Vlada ima za cilj izbaciti prijenosna računala, tablete i drugu opremu kako bi pomogla u stvaranju sustava.

Ostali ciljevi, poput stvaranja bezgotovinskog društva, modernog sustava e-zdravstva ili revidiranja carina, imali su rokove od tri godine.

Jedan od dijelova plana koji  je i korištenje umjetne inteligencije u pravosudnom sustavu.

 

Fedorov je predstavio ideju u svojoj prezentaciji pod naslovom “Sudac Dredd”.

Cilj je poticati povjerenje u pravosudni sustav i omogućiti “atraktivno okruženje za ulaganje i poslovnu slobodu” korištenjem umjetne inteligencije na trgovačkim sudovima.

Međutim, nevladina organizacija Fair Trials upozorila je u izvješću prošle godine da je “sama svrha” korištenja umjetne inteligencije za procjenu rizika “potkopavanje temeljnog prava na pretpostavku nevinosti”.

M.Bušić

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal