“Zakoni su paučina kroz koju prolaze velike muhe, a u koju se hvataju male!”

0
8951

“Zakoni su paučina kroz koju prolaze velike muhe, a u koju se hvataju male!”

urednik-Nada Landeka novinar gospodarstva
Piše-Nada Landeka

Predsjednik Vrhovnog suda upozorava Vladu na rasulo na sudovima, katastrofalne uvjete rada zbog čega je i pisao Plenkoviću i tražio sastanak, ali premijer ga ignorira

MINISTARSTVO pravosuđa i uprave ocijenilo je da su tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića kako izvršna vlast namjerno opstruira i zanemaruje sudbenu vlasti, odnosno pravosuđe, pristrane i da ne odražavaju stvarnu .

Dobronić je za N1 ranije  rekao da je premijeru Andreju Plenkoviću poslao dopis zbog posljedica štrajka zapisničara i drugih sudskih službenika na stanje na sudovima, istaknuvši da je ugroženo redovno funkcioniranje sudova.

Očitovanje Ministarstva pravosuđa na pismo predsjednika Vrhovnog suda

Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao tijelo izvršne vlasti, radi na promjenama u pravosuđu u tri smjera; predlaganjem zakonskih izmjena, organizacijskim promjenama i razvojnim projektima.

Takve promjene donose se u skladu s Programom Vlade koji je prihvaćen u Hrvatskom saboru na temelju iskazane volje hrvatskih građana, a načelo diobe vlasti, podsjećamo, podrazumijeva oblike međusobne suradnje i uzajamne provjere nositelja vlasti.

Ne jasne su konstatacije da sudovima nedostaju osnovni uvjeti za rad, kada je od 2015. do 2021. godine u modernizaciju pravosudne infrastrukture uloženo 61.606.122,46 €, dok su u investicijskom ciklusu od 2022. do 2025. godine planirana ulaganja u vrijednosti od 333.276.692,38 €. Samo u informatizaciju pravosuđa uloženo je gotovo 300 milijuna eura.

‘Hrvatsko je pravosuđe nasmrt bolesno. Da se nešto slično događa u nekoj od demokratskih zemalja, svi bi se digli na noge, velika rasprava bi se vodila i u parlamentu i izvan njega. A kod nas kao da nitko nije svjestan ovoga što se događa u pravosuđu. Kao da nitko nije svjestan da se radi o tome kakva će zapravo Hrvatska biti’, u intervjuu Feral Tribuneu davne veljače 1995. godine izjavio je sudac Vrhovnog suda Vladimir Primorac, sudac “koji se držao zakona kao pijan plota”.

NAJNOVIJE VIJESTI IZ CRO PRAVOSUĐA

Ako ovih dana pokušavate poslati podneske, žalbe, prijedloge u zemljišne knjige nećete uspjeti PAO IM JE SUSTAV. Javni bilježnici i odvjetnici već tri dana ne mogu putem z-spisa poslati podneske elektroničkom komunikacijom. Ako razmišljate odnijeti osobno jer varijanta 1 ne djeluje, nećete uspjeti ne djeluje ni varijanta 2 – NITKO VAM NEĆE PREUZETI

Ne prolazi ni varijanta 3, ne trudite se slati preporučeno poštom jer sve podneske primljene poštom automatizmom odbacuju.

Istovremeno, Bosanci bi rekli “mašala” unatoč štrajku neki suci revno rade pa na Sv.Antu ispunjavaju sudačku normu, da ne biste rekli da ne rade ništa….

U arhivi naših “čuda neviđenih” već imamo sudačke odluke donešene u nedjelju, na Tijelovo, odluke u kojima su stranke mrtve fizičke osobe, nepostojeće pravne osobe, pas Medo kojem je zabranjeno lajati, pjevač koji je kažnjen zbog stihova bećarca, baka koju su priveli zbog neurednog prijelaza ceste…

Ne bojte se SUDSTVO BRINE O VAMA I ZA VAS

19.05.2023 trebala je biti održana rasprava na Općinskom sudu u Zagrebu, rasprava je odgođena zbog štrajka sudaca. U prošli ponedjeljak rasprava je trebala biti na Trgovačkom sudu – na sudu nas nitko nije primio, niti su nam dali bilo kakvo obrazloženje ili odgodu. Sutra, u ponedjeljak je rasprava, pisala sam osobno sutkinji upit, da mi odgovori ima li rasprave ili nema a sve zbog izbjegavanja troškova puta i troška odvjetnika. Muk i tišina.

Razumijem da zapisničari štrajkaju ali suci nisu polupismeni ni nepismeni da ne znaju bar e mailom uputiti strankama ili punomoćnicima obavijest da sudske rasprave neće biti.

A što onda suci rade za vrijeme štrajka zapisničara – ako su bez njih bespomoćni? Ili konkretno, ne bi li sudac morao biti informatički pismen i znati obavijestiti stranke u izvanrednim okolnostima da će rasprave biti odgođene?

Moje je mišljenje da i suci i svi drugi pravosudni djelatnici pokazuju krajnje nepoštovanje prema strankama od kojih u konačnici žive. Minimum poštovanja trebao je postojati bar na način, da ako nitko drugi onda Vrhovni sud, JAVNO, obavijeste građane da sudskih rasprava, uvida u spise, u zemljišne knjige, u javne očevidnike DO DALJNJEG NEMA.

OVAKO stranke i odvjetnici poput običnih budala kruže oko sudova, a nikakvih konkretnih odgovora nema, jer pravosudnim djelatnicima nije samo mala plaća nego im je očito otpao i jezik.

Je li građanima mala plaća, koji do poštene i pravedne sudske odluke ne mogu doći nakon desetljeća i više dugih borbi, a i kada dođu presuda postane bespredmetna jer je neovršiva?

Što se ostalog tiče, podržavam da oni koji ne rade i ne sude po Ustavu RH i zakonima ne rade. Manja je šteta nego kad rade i sude nezakonito…..

Mi imamo Spomenice i ordene iz ‘Oluje’ i ‘Bljeska”, a ONI imaju Državu 

Kaže gđa Roberta Metsola predsjednica Europskog parlamenta, gledajući iz njezine perspektive da je Hrvatska krasna zemlja, te da je očigledan napredak kroz deset godina članstva u Europskoj uniji. Nisam čula da je itko komparirao život Hrvata sa primanjima od 150 eur pa nadalje sa primanjima u ostalim državama članicama, nisam čula da su se osvrnuli na deložacije i nezakonite ovrhe, nisam čula ni osvrt na sudske postupke u kojima mafijaška banda vuče konce a “obični građanin” nije u mogućnosti naplatiti neplaćena potraživanja, osim ako ih ustupi mafiji pa oni naplaćuju…..

Žao mi je što gđa Roberta Metsola nije poput Kolinde Grabar Kitarović odlučila premjestiti svoj ured bar na godinu dana u Hrvatsku. Bilo bi super dobro da dobrovoljno odluči živjeti kao državljani Hrvatske jedno godinu dana – sve kako bi nas bolje upoznala i razumjela. Ovako sa plaćom predsjednice EU Parlamenta, nije u stanju ispravno sagledati život u Hrvatskoj.

 

Hop

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal