Šabac, Loznicu i Valjevo osnovali su doseljeni trgovci iz kolonije Hrvata Dubrovčana, a Mačvu Mađari

0
2542

Preko etnika Slaven su srpski, muslimanski i crnogorski povjesničari zlonamjerno smanjivali hrvatski etnički prostor.

I to su sve lagali u Beogradu, Sarajevu i Podgorici mladež po školama pišući laži o Slavenima u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori u ranom i zrelom i poznom srednjem vijeku umjesto da napišu istinu da to nisu bili neki neodređeno Slaven nego narod Hrvata u Srijemu, Boki Kotorskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Lažljivi povjesničari koji truju lažima narod u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori jednako su zlo kao i lažljivi političari.

Još malo o Slavenima u Srbiji u srpskoj historiografiji.

Oni pišu u školskim udžbenicima da su prije dolaska Turaka u 15.stoljeću u Mačvi živjeli Slaveni , a onda zaborave što su napisali u prvom poglavlju. U drugom poglavlju nehotice priznaju istinu da su Šabac, Loznicu i Valjevo osnovali kao gradska naselja doseljeni trgovci iz kolonije Hrvata Dubrovčana i naravno katolika.

Mačva ni u doba cara Dušana u 14. stoljeću nikad nije bila dio Srbije i to čak i Srbi javno priznaju.

Tamo su živjeli Hrvati i Mađari i jedni i drugi naizmjenično bili banovi Mačvanske banovine kroz cijeli srednji vijek. Turci su protjerali Mađare iz Mačve a SPC je uz dopust Turaka katolike Hrvate pretvorila u Srbe pravoslavce.

Mačva prvi put ulazi u sastav Srbije tek u 19. stoljeću a u sastav države Srbije od 1878. kad je Srbija na kongresu u Berlinu priznata kao samostalna i neovisna država.

I riječ Mačva nema veze sa Srbima a Srbi je ponosno ističu.

Mačva je izvorno mađarska riječ i izvedenica od stare mađarske riječi mačoš. Ta riječ označuje plodnu zemlju, pogodnu za poljoprivrednu obradu.

Na srpskom jeziku riječ Mačva ili izvorno Mačoš nema nikakvo značenje i nikakav prijevod. Iz te etimologije riječi Mačva vidimo da su taj kraj prvotno naselili Mađari, a poslije su došli i dubrovački Hrvati. Do invazije Turaka u 15. i 16. stoljeću u Mačvi nije živio niti jedan Srbin, a isto vrijedi i za Srijem. Srbi su Mačvu ukrali od Mađara jer je to područje stoljećima do Turaka bilo sastavni dio Kraljevine Ugarske, a u Mačvi su pored starosjedilaca Mađara živjeli i doseljeni Hrvati iz Dubrovačke Republike od 12. do 14. stoljeća.

Srbi nemaju snage sve to javno kazati i priznati, iako istina o ovoj temi i danas postoji dostupna i u pismohrani ppvijesnog arhiva u Dubrovniku.

Treba o tome iskopati opširne zapise iz dubrovačkog arhiva i bjelodano pred svijetom dokazati kako su Srbi ukrali u doba Turaka Mačvu od Mađara, onda ih kao turske sluge protjerali , a Hrvate u Mačvi preko SPCi uz potporu Turaka pravoslavizirali i onda nacionalno još i posrbili.

Zato i danas Srbi lažu da su u Mačvi živjeli prije Turaka Slaveni, samo da nikad ne bi priznali da su to u to vrijeme bili Hrvati katolici iz Mačve.

Zloglasna SPC je tako pretapala Hrvate u Srbe ne samo u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, nego i u Srbiji. Primjer Mačve je očit dokaz tome. Od danas oko šest milijuna izjašnjenih Srba u državi Srbiji računa se da je 33 postotka od tih 6 milijuna genetskih i etničkih Hrvata. To znači da je oko 2 milijuna današnjih Srba u samoj Srbiji SPC kroz stoljeća i prisilno svetosavskom pravoslavizacijom iz Hrvata katoloka umjetno pretopila u
Srbe pravoslavce.

To je klasičan oblik etnocida i uz memiricid. To se odvijalo postupno i kroz stoljeća i danas 2 milijuna pravoslaviziranih i postavljenih Hrvata iz Srbije nemaju više ni znanja, niti sjećanja i osjećanja i bilo kakve svijesti da su im daleki preci bili Hrvati katolici. Dapače, mnogi od njih su danas gorljivi velikosrbi i mrzitelji Hrvata, a nemaju pojma zaslugom SPC promidžbe da su im preci bili Hrvati katolici.

Dragan Ilić dopisnik iz Beograda

Hop

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal