Aleksandrijski patrijarh prozvao srpskog za licemjerje u svezi zaštite pravoslavaca

0
1242

Aleksandrijski patrijarh oštrim riječima srpskom:” Zašto šutite o ruskoj intervenciji u Africi?”

Patrijarh aleksandrijski Teodor oštro se izrazio i nije učinio ustupke srpskom patrijarhu Porfiriju o njegovoj selektivnoj osjetljivosti na ono što se događa u pravoslavnom svijetu – Ruska intervencija u Africi prošla nezapaženo, za razliku od ruske invazije na Ukrajinu!

Patrijarh srpski Porfirije uputio je 22. srpnja pismo patrijarhu aleksandrijskom Teodoru, tražeći od njega da poduzme korake za oslobađanje bivšeg igumana manastira Kijevo-pečerske lavre, mitropolita Pavla Višgorodskog, prenosi The Orthodox Times. Patrijarh srpski smatra da je odluka ukrajinskog pravosuđa, s jedne strane, “plod napete atmosfere u Ukrajini, koja je zahvaćena plamenom rata”, a s druge, “posljedica namjere trenutnih vlasti da zauzmu Kijevo-pečersku lavru (samostan)”.

U objavljenom pismu aleksandrijski patrijarh, nakon što je naglasio da se Patrijaršija bezrezervno zalaže za zaštitu ljudskih prava, “podsjeća” srpskog patrijarha da ni na koji način nije pokazao istu osjetljivost prema tisućama pravoslavnih kršćana u Africi koji su “duhovno zatrovani od strane Moskovske patrijaršije grabežljivom i drskom invazijom na župu koja je geografski, pastoralno i duhovno pod jurisdikcijom Aleksandrijske patrijaršije”.

Patrijarh Teodor ističe i da patrijarh srpski u pismu spominje Ukrajinu “koja je u plamenu” ne imenujući krivca ovog agresivnog rata protiv pravoslavnog naroda. “Naša ruska pravoslavna braća svjesno razdiru bešavnu odjeću Isusa Krista sipajući otrov u Crkvu Druge Stolice u Aleksandriji, što je koristilo Ruskoj Crkvi jačanjem njezina autokefalnog statusa”, izjavio je aleksandrijski patrijarh. „Sa žaljenjem primjećujemo da u pogledu ovog potpuno nepravednog, protucrkvenog i protukanonskog čina ne pokazujete istu osjetljivost kao u slučaju mitropolita Pavla Vyshgorodskog iz Moskovske patrijaršije.

Vi šutite usprkos mojim opetovanim apelima, koji ne pogađaju samo jednu osobu, već tisuće afričkih pravoslavaca“, dodaje patrijarh Teodor.

On je naveo da od srpskog patrijarha očekuje istu osjetljivost koju je pokazao prema mitropolitu Pavlu, te da stoga osudi antikanonsko i antihrišćansko djelovanje Ruske crkve.

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal