Gdje je utrošeno 300 milijuna kuna za vodovod i kanalizaciju Vira, kada i danas petina općine nema kanalizaciju?

0
4188

Tko je i zašto prostorno, prometno, funkcionalno i urbanistički devastirao otok Vir?

Na to pitanje trebao bi netko odgovoriti jer to je uzrok prevare virskih vikendaša od strane  političke ekipe i nezamislivog bogaćenje nositelja vlasti?!

Neki će reći da su se oni snašli, ali prije toga su bili puka sirotinja.

Otokom Virom nakon 1987. godine je upravljala vrlo znakovita ekipa, a prije toga je upravljao samo jedan udbaš sa svojim poslušnicima, ali i jedni i drugi su za devastaciju otoka Vira odgovorni.
Prvo, treba ukazati na činjenice koje se odnose na općinski proračun i Vodovod Vir, a zbog njih se nameće pitanje: Što se dogodilo sa 300 milijuna kuna koje je Republika Hrvatska dodijelila općini Vir za izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže? Taj prijedlog Saboru je dao ministar Kalmeta, a Sabor ga je izglasao.

Radove je izvodilo poduzeće Vodoinstalacije, a prema izjavama nekih zadarskih vijećnika, to je poduzeće u kojem je navodno  Božidar Kalmeta jako dobro poznat. Ako znamo za bliskost ministra Kalmete i načelnika , mnoge stvari postaju indikativno zanimljive.
Ne zaboravimo da je Vodovod Vir glavni izvođač radova za izgradnju vodovoda i kanalizacije za Nin, Vrsi, Žeravu, Zukve, Grbe, Zaton i Privlaku uz cijenu cca 400 milijuna kuna sa bazenom za pročišćavanje fekalija.

Koliko se vodovodne i kanalizacijske mreže moglo izgraditi sa 300 milijuna kuna tijekom par godina u Viru, počevši 2010. godine?

Danas manje od petine općine Vir ima vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. U što je utrošen toliki novac? Kada će vodovod i kanalizaciju dobiti ostatak virskih naselja?
Danas priključak vodovoda i kanalizacije za kuću ili apartman u Viru ponekad košta i do 2000 eura jer cijevi nisu dovedene na parcelu objekta.

Da li je političkoj eliti  bilo važnije osobni interes nego prosperitet i budućnost otoka Vira? Danas imamo što imamo, a to su političari bez vizije, a građani bez budućnosti i bez ikakve nade jer se nikada nije stvorio realni prostorni plan i urbanizacija prostora građevinskih dijelova otoka Vira.

Vir su uništili po mome mišljenju ljudi bez ikakvog životnog iskustva, znanja i razuma, ali veliki oportunisti sa dobrim vezama u državnim institucijama Jugoslavije kao i republike Hrvatske koje su im to omogućile?! Tko onda upravlja republikom Hrvatskom?

Ovaj događaj kojem nitko od mještana i vikendaša nije obraćao nikakvu pažnju je pomogao  vodovodnom  problemu otoka i  virskih vikendaša?

 

 

Ni porezna uprava ni državno tužiteljstvo nikada se nije pozabavilo pitanjem kako su se tako brzo obogatili virski tajkuni za vrijeme rata premda su vikendaši podizali kaznene prijave.
Tko su Virski suradnici KOS-a ? Tko su virski tajkuni koji preko svojih potomaka, rođaka i sljedbenika kroje sudbinu otoka Vira uništavajući svaku nadu da se prijašnje greške isprave?

Županijska pročelnica Nives Kozulić je napravila virtualni prostorni plan kojeg se obilato koristilo, ali za što?

Taj prostorni plan je bio napravljen po mome skromnom mišljenju upravo protivno uređenja prostora i okoliša jer nije imao jasno definirane građevinske zone koje bi se mogle urbanizirati i stvoriti funkcionalne prometnice.
Danas na parcelama veličine 250 kvadrata niču trokatnice sa ulicom 3.00 metra širine. Gdje će vlasnici tih objekata naći parkiralište?

Sve mi miriše da je iza tog prostornog plana stajao jedan od najpoznatijih zadarski političar i neki jači moćnik iz Zagreba jer taj plan nije napravljen po načelima struke kao što nije po načelima struke napravljen projekt za vodovod i kanalizaciju.
Nažalost, ovo je gorka istina u republici Hrvatskoj i nema nade da se išta promjeni. Dapače, iz dana u dan Hrvatska gubi demokraciju i suverenost i za pedeset godina u njoj neće živjeti Hrvati zbog ovakve politike diljem Hrvatske.
Srećko Radović

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal