CIA zabrinuta zbog otkrivanja ratovanja vremenskim uvjetima i lažnog geoinženjeringa

0
9454

GEOINŽENJERING I CIA

OTKRIVEN PLAN CIE – RATOVANJE VREMENSKIM UVJETIMA

Slika 1-1
 

 „Lagani“ geoinženjering ne može se otkriti pomoću modernih senzora

 

Temeljno znanstveno pitanje bi li projektirano povećanje reflektivnosti (albeda), bilo iz kratkotrajnih terenskih eksperimenata ili iz produljene provedbe sheme “upravljanja sunčevim zračenjem” (SRM), moglo biti detektirano s trenutnim globalnim sustavom za promatranje klime. … Ukratko, iako su vrlo velika povećanja albeda potencijalno vidljiva, međugodišnja varijabilnost albeda nadmašuje maksimalna zamisliva povećanja povezana s vodećim predloženim SRM shemama.

 

Albedo (lat.: bjelina) je broj koji pokazuje koliko se svjetlosti reflektira s površine nekoga tijela, omjer odražene svjetlosti prema svjetlosti koja je pala na tijelo. Potpuno bijelo tijelo odrazilo bi svu svjetlost i imalo albedo jednak jedan, a apsolutno crno tijelo ne bi odrazilo ništa i imalo bi albedo jednak nuli.

Općenito, veći albedo imaju tijela prekrivena gustim oblacima ili ledom, a manji tamna stjenovita tijela. U meteorologiji se vrijednosti albeda određuju za različite vrste površine tla. Albedo za tlo prekriveno šumom iznosi 5% do 10%, suhom zemljom 10% do 15%, travom 25%, svježim snijegom 80%. Prema satelitskim mjerenjima albedo sustava Zemlja – atmosfera iznosi oko 30%.

Slika 2-3

https://www.youtube.com/watch?v=2-btII3fkJE

 

CIA zabrinuta zbog otkrivanja ratovanja vremenskim uvjetima i lažnog geoinženjeringa

 

Vodeći američki znanstvenik za klimu rekao je da se “uplašio” kada ga je tajnovita organizacija koja tvrdi da predstavlja CIA-u upitala o mogućnosti vremenskih uvjeta kao oružja. Profesor Alan Robock primio je poziv prije tri godine od dvojice muškaraca koji su htjeli znati hoće li stručnjaci moći uočiti pokušaje neprijateljske sile da poremeti klimu u SAD-u. Ali sumnjao je da je prava namjera bila saznati koliko je izvedivo potajno miješati se u klimu druge zemlje. Profesor s Odsjeka za znanosti o okolišu na Sveučilištu Rutgers, New Jersey, istraživao je potencijalne rizike i dobrobiti korištenja stratosferskih čestica za simulaciju učinaka vulkanskih erupcija na promjenu klime.

 

Govoreći na godišnjem sastanku Američke udruge za napredak znanosti u San Joseu u Kaliforniji, gdje je sudjelovao u debati o geoinženjeringu u borbi protiv klimatskih promjena, prof. Robock je rekao: “Nazvala su me dvojica ljudi koji su rekli da radimo kao konzultanti za CIA-u i željeli bismo znati ako neka druga zemlja kontrolira našu klimu, bismo li mi znali za to? Rekao sam im, nakon malo razmišljanja, da vjerojatno hoćemo jer ako stavite dovoljno materijala u atmosfere da reflektira sunčevu svjetlost, mogli bismo je detektirati i vidjeti opremu koja ju je tamo stavljala. U isto vrijeme sam mislio da ih je vjerojatno također zanimalo možemo li kontrolirati tuđu klimu, mogu li je otkriti?” 

Upitan kako se osjećao kad je napravljen pristup, rekao je: “Bio sam uplašen. Saznao sam za mnoge druge stvari koje je CIA učinila, a koje nisu slijedile pravila i mislio sam da to nije način na koji želim da se troši moj novac od poreza . Mislim da ovo istraživanje mora biti otvoreno i međunarodno tako da nema sumnje da se koristi u neprijateljske svrhe.” Geoinženjering za ublažavanje učinaka globalnog zatopljenja mogao bi uključivati raspršivanje čestica sumpora u gornjoj atmosferi kako bi se sunčeva svjetlost preusmjerila natrag u svemir, zasijavanje oceana željezom kako bi se potaknulo širenje algi gladnih ugljika i stvaranje reflektirajućih područja na površini Zemlje.

Ali dugoročni učinci takvih strategija uglavnom su nepoznati i mnogi se stručnjaci boje da bi mogle predstavljati ozbiljne rizike. Daljnji obrat u priči profesora Robocka tiče se navodnog CIA-inog sufinanciranja velikog izvješća o geoinženjeringu koje je ovaj tjedan objavila prestižna američka Nacionalna akademija znanosti.  Izvješće spominje “američku obavještajnu zajednicu” na svom popisu sponzora, koji također uključuje američku svemirsku agenciju Nasa, Nacionalnu upravu za oceane i atmosferu i američko Ministarstvo energetike. Profesor Robock je rekao da je CIA rekla jednom od njegovih kolega da želi financirati izvješće, ali očito nije željela da ta činjenica bude previše očita. “CIA je glavni financijer izvješća Nacionalne akademije pa me to čini zabrinutim tko će imati kontrolu.“

Istaknuo je da su SAD imale povijest korištenja vremena na neprijateljski način.

Tijekom Vijetnamskog rata oblaci su bili zasijani iznad staze Ho Chi Minh – opskrbne rute temeljene na pješačkoj stazi koju su koristili Sjeverni Vijetnamci – kako bi staza bila blatnjava u pokušaju da se prekine. 

CIA je također zasijala oblake nad Kubom “kako bi izazvala kišu i uništila žetvu šećera”. 

Tijekom konferencije za novinare o mogućim rizicima geoinženjeringa, profesor Robock je upitan koja bi mogla biti njegova najveća opasnost. Odgovorio je: “Odgovor je globalni nuklearni rat jer ako jedna zemlja želi kontrolirati klimu na jedan način, a druga to ne želi ili ako pokušaju oboriti zrakoplove… ako nema dogovora, moglo bi dovesti do strašnih posljedica.”

Mr. sc. Arna Šebalj

HOP

https://t.me/hopportal