Albanski premijer Bugarsku usporedio s Rusijom, ali nije zaobišao ni Hrvatsku definirajući dvije zemlje agresorima!

0
3051

Edi Rama: Bugarska bi lako napala Makedoniju kao Rusija – Ukrajina, Hrvatska – Srbija, a Srbija – Kosovo

Albanski premijer Edi Rama šokirao je sve sudionike, uključujući i novinare, svojim govorom tijekom Strateškog foruma na Bledu u Sloveniji, javlja bugarske BGNES.

Rama je Bugarsku usporedio s Rusijom, ali nije zaobišao ni Hrvatsku definirajući dvije zemlje agresora.

“Bugarska bi lako mogla napasti Sjevernu Makedoniju kao Rusija – Ukrajina, Hrvatska će lako napasti Srbiju, Srbija – Kosovo, a BiH može napasti samu sebe.” Izjavio je to albanski premijer Edi Rama, “razmišljajući” o tome što bi se moglo učiniti za brži ulazak u EU, kao što se događa s Ukrajinom nakon sukoba s Rusijom.

Suprotno očekivanjima da će Strateški forum na Bledu biti sasvim ozbiljan događaj bez većih iznenađenja, albanski premijer iznenadio je ne samo nazočne predstavnike zemalja “Zapadnog Balkana”, već i sve novinare i dužnosnike u dvorani foruma.

“Gledajući sukob u Ukrajini i njezin ubrzani put u EU njegovom krivnjom, pitam se tko bi koga trebao napadati na ovoj ploči da bi brže ušao u EU, kao Ukrajina? I odgovaram sam sebi: Bugarska bi lako mogla napasti Sjevernu Makedoniju bez sumnje, Hrvatska bi mogla lako napasti Srbiju, Srbija – Kosovo, Bosna može sama sebe napasti bez problema, Mi Albanci možemo tražiti od Grka da napadnu nas i oni će to rado učiniti, Crna gora može samo izležavati se na plaži. I tako ćemo biti spremni ući zajedno s Ukrajinom”, rekao je.

Kada je Hrvatska napala Srbiju i da li je ovaj kratkopametni komedijaš razmišljao kako će ove riječi djelovati na Hrvate koji su u ratu sa Srbima izgubili 17000 sugrađana. O kojoj se tu patologiji radi? I nije se priupitao kojim su jezikom Makedonci govorili do 1944. godine ako su tek tada dobili svoj jezik?

 

Na kraju je Edi Rama izjavio da bi želio završiti na “vedrijem” tonu.

BGNES doslovno citira riječi premijera Albanije, koji nije precizirao je li ono što je rečeno anegdota ili je dio njegovog službenog govora: “Premijer Rusije rekao je Putinu da postoji problem s vremenskim zonama (postoje 9). Kaže: “Zovem svoju obitelj da im poželim laku noć, a oni kažu: ‘Još je dan i mi smo na plaži’, zovem Scholza da mu čestitam godišnjicu, a on kaže:

BGNES doslovno citira riječi premijera Albanije, koji nije precizirao je li ono što je rečeno anegdota ili je dio njegovog službenog govora: “Premijer Rusije rekao je Putinu da postoji problem s vremenskim zonama (postoje 9). Kaže, “Nazovem svoju obitelj da im poželim laku noć, a oni kažu, ‘Još je dan i mi smo na plaži’, nazovem Scholza da čestitam godišnjicu, a on kaže, ‘Ona je sutra’, ja nazovem Si I poželi Jinpingu sretnu Novu godinu, a on kaže: “Još uvijek je stari.” Putin mu odgovara: “Imam isti problem. Zovem Prigožinovu obitelj da izrazim sućut zbog gubitka, a oni mi odgovaraju: “Zrakoplov  još nije poletio”.

Na riječi albanskog premijera u dvorani Slovenskog foruma odjeknula je eksplozija različitih reakcija – mješavina zbunjenosti, smijeha, povika i čuđenja.

I također u duhu gore rečenog, albanski premijer Edi Rama zaključio je pozivom: “Mislim da je ipak bolje razgovarati o normalizaciji, jer riskiramo da će svi u prostoriji na kraju ispasti nenormalni.”

BGNES podsjeća da prošlog tjedna Edi Rama nije bio pozvan da sudjeluje na sastanku čelnika zemalja zapadnog Balkana i EU koji je sinoć održan u Ateni na inicijativu grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Umjesto Rame, Mitsotakis je pozvao albanskog predsjednika Bayrama Begaija, koji je odbio poziv. Glasnogovornik grčke vlade Pavlos Marinakis rekao je da Rama nije pozvan zbog uhićenja izabranog gradonačelnika albanskog grada Himare, Freddyja Bellerija, etničkog Grka.

Kad je Bugarska napala Sjevernu Makedoniju? Kad je Hrvatska napala Srbiju? Na oba dva pitanja odgovor  nikad nije bio bitan,  ali bitno je naglasiti kako su Bugari i Hrvati agresori. Jad i bijeda jedne politike…

Igor Drenjančević prijevod

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal