Godine 2022. broj Rusa koji su dobili srpsko državljanstvo bio je tri puta veći nego 2021. godine

0
1119

Europska komisija izrazila je zabrinutost zbog činjenice da velik broj ruskih državljana dobiva srpsko državljanstvo po ubrzanoj proceduri i tako ulazi u schengenski prostor bez viza, objavila je srbijanska internetska stranica “Nova”, prenosi BTA. Prema procjeni EK, to predstavlja sigurnosni rizik u Europi.

“Komisija je izrazila zabrinutost da bi izmjene srbijanskog zakona o državljanstvu mogle predstavljati rizik za javnu politiku i sigurnost Europske unije, budući da građani Srbije imaju bezvizni pristup EU”, navodi se u izjavi EK.

Promjene srbijanskog zakona o državljanstvu dopuštaju Vladi da daje državljanstvo po ubrzanom postupku pod određenim uvjetima – ako je državljanstvo “od interesa” za Srbiju. U priopćenju se navodi da bi Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, trebala uspostaviti stroža pravila prema Rusiji.

“Europska komisija je svjesna velikog broja ruskih državljana koji su se nastanili u Srbiji nakon ruske agresije u Ukrajini. Od Srbije se kao zemlje kandidata očekuje postupno prilagođavanje politikama i odlukama Europske unije.

Komisija pomno prati situaciju i razmjenjuje informacije sa srbijanskim vlastima o prisutnosti ruskih državljana u Srbiji”, dodaje se u priopćenju.

U svibnju ove godine EK je prvi put izrazila zabrinutost na tu temu. Tada je glasnogovornik EK rekao da davanjem srbijanskog državljanstva strancima po ubrzanom postupku Srbija riskira svoj bezvizni režim. Ovog puta EK ne izdaje takvo upozorenje, ali i ne spominje koje bi se točno mjere mogle poduzeti ako Srbija ne revidira svoju politiku.

U godini ruske invazije na Ukrajinu više od sto tisuća ruskih građana potražilo je privremeni ili trajni smještaj u Srbiji. Do početka kolovoza 2023. godine broj Rusa koji su dobili srpsku putovnicu gotovo je isti kao i cijele 2022. godine.

Godine 2022. broj Rusa koji su dobili srpsko državljanstvo bio je tri puta veći od broja zabilježenog u godini prije invazije – 2021.

HOP

 

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal